25 de ani de la Revolutie: Romanii cred ca procesul lui Ceausescu a fost incorect

Luni, 22 Decembrie 2014, ora 17:24
7834 citiri
25 de ani de la Revolutie: Romanii cred ca procesul lui Ceausescu a fost incorect
Foto: captura Youtube

Aproape 70% dintre romani cred ca procesul sotilor Nicolae si Elena Ceausescu a fost unul incorect, la fel si verdictul, arata cel mai recent sondaj INSCOP Research.

Astfel, 68,4% dintre respondenti au apreciat ca procesul de pe 25 decembrie 1989 a fost unul incorect si doar 12,7% ca a fost unul corect, arata studiul efectuat de INSCOP Research in perioada 27 noiembrie - 2 decembrie 2014 la comanda cotidianului Adevarul.

In ceea ce priveste verdictul dat, proportiile sunt cam la fel, 70,7% dintre cei chestionati apreciind ca a fost unul incorect.

"Asta nu inseamna ca romanii considera ca Ceausestii sunt nevinovati. Vorbim strict despre cat de mult a respectat procesul conditiile unui act juridic democratic", a explicat Darie Cristea, coordonator proiecte INSCOP Research.

Pe de alta parte, aproape 80% dintre participantii la studiu au declarat ca inca nu stiu adevarul despre ce s-a intamplat in decembrie 1989.

In aceste conditii, 33,5% din romani cred ca evenimentele din decembrie 1989 au reprezentat vointa poporului roman, care s-a revoltat impotriva sistemului comunist, in timp ce 33,4% cred ca a fost o lovitura de stat data de cei care voiau sa il inlature pe Ceausescu, iar 20,9% considera ca la baza acelor evenimente au stat o decizie luata de marile puteri de a desfiinta sistemul comunist in Europa de Est.

In ceea ce ii priveste pe participantii la evenimentele din decembrie 1989, cea mai buna imagine o are Sergiu Nicolaescu, urmat de Petre Roman, Ion Iliescu si Mircea Dinescu, arata graficele publicate de Adevarul.

Cercetarea a fost efectuata pe un esantion de 1.076 de persoane, considerat reprezentativ pentru populatia de 18 si de peste 18 ani a Romaniei, iar eroarea maxima admisa a datelor este de +/- 3%, la un grad de incredere de 95%.

#sondaj proces Ceausescu, #romani proces Ceausescu, #adevarul revolutie sondaj INSCOP , #comunism