Ziare.com

Academicianul Mircea Malita lanseaza o teorie inedita despre Razboiul Rece

de Camelia Badea
Marti, 08 Iulie 2014, ora 23:30

   

Academicianul Mircea Malita lanseaza o teorie inedita despre Razboiul Rece
Academicianul Mircea Malita afirma ca perioada cunoscuta sub numele de Razboi Rece s-a bazat, de fapt, pe un acord tacit intre marile puteri, cu reguli bine stabilite, chiar daca niciodata scrise, dar asumate de acestea.

Acestea sunt concluziile diplomatului roman, prezentate in volumul intitulat "Cold War Diplomacy" (Diplomatia Razboiului Rece) publicat in SUA si lansat, marti, la Biblioteca Centrala Universitara, sub egida Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane (ISPRI).

La evenimentul moderat de prof. dr. Dan Dungaciu, directorul ISPRI, au mai participat in calitate de invitati guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, analistul Emil Hurezeanu si ministrul Educatiei, Remus Pricopie.

"Ideea finala a acestei carti este ca, de fapt, ce credem si stim noi despre Razboiul Rece nu e adevarat (...) Criza rachetelor este nereprezentativa pentru Razboiul Rece. Criza rachetelor, de fapt, a inceput foarte tumultuos, la un moment dat s-a reglat, intr-un fel sau altul, si repede s-a reluat colaborarea. De ce? Pentru ca nu conflictul statea la baza Razboiului Rece.

Niciodata nu se depasea o anumita limita (...) De fiecare data erau atenti sa nu depaseasca anumite limite, care niciodata nu s-au scris pe hartie, dar au functionat de fiecare data. (...) Pe timpul Razboiului Rece, fiecare actor avea constiinta faptului ca nu se vor depasi niste limite", a comentat prof. Dan Dungaciu, facand trimitere la informatiile aparute in volum.

Un argument in plus, la care acad. Mircea Malita face referire in carte, tine de serviciile secrete de la Washington si Moscova.

"Serviciile secrete au fost importante in timpul Razboiului rece, sugereaza domnul academician, nu pentru ca unii ii spionau pe ceilalti, ci pentru ca erau, la limita, printre ultimele mecanisme intre care aceste proto-agreement-uri erau mentinute. Daca liderii greseau, existau 'institutii-supapa', care se intalneau, discutau si spuneau 'pana aici!'. De asta nu au fost niciodata conflicte", a mai declarat Dan Dungaciu.

Totodata, acesta a subliniat faptul ca si daca ar fi putut aparea un conflict atomic in perioada respectiva, "cele doua mari puteri (SUA si URSS, n.red.) au gasit o solutie ca sa nu inceapa razboiul".

"Este vorba despre asa numita teorie a primei lovituri. Daca vreodata ajunge vreun lider pe care nu putem sa il controlam prin mecanismele instituite (acele proto-agreement-uri la care erau partase inclusiv serviciile secrete) si vrea sa inceapa un razboi cu cealalta parte, sa va asigurati fiecare, Washington-ul si Moscova, ca prima lovitura nu va fi data pe teritoriul vostru.

Deci daca ne loviti voi, sovieticii, pe noi, nu loviti America, loviti alt stat, din Europa, iar noi nu o sa va lovim pe voi, ci un alt stat aliat, din blocul vostru, ca dupa aceste lovituri sa ne asezam la negocieri si sa facem pace, dupa ce lucrurile se calmeaza", a explicat directorul ISPRI, subliniind ca aceasta intelegere cinica arata o data in plus ca, de fapt, Razboiul Rece era o chestiune "mult mai reglementata" decat sugereaza teoriile conflictualiste actuale.

Mai mult, Dan Dungaciu a mai precizat ca "este evident ca teoria primei lovituri nu e scrisa pe niciun document" si a dezvaluit ca "teoria a fost prezentata chiar de Mircea Malita si a fost un argument determinant pentru presedintele Finlandei pentru a redeschide negocierile pentru acordul de la Helsinki (1975), pentru ca europenii nu erau foarte interesati de securitatea lor, spuneau oricum nu ni se intampla nimic".

Ce prevedea acordul tacit intre superputeri

In prezentarea volumului sau, acad. Mircea Malita a vorbit despre principalele reguli care au stat la baza a ceea ce el numeste acord tacit intre marile superputeri din acea perioada - SUA si URSS.

"Primul - nu avem razboi real, nu se recurge la arma nucleara. Doi - se evita confruntarile militare (nu vor fi razboaie conventionale). Trei - nu ne amestecam fiecare in treburile spatiului celuilalt.

Apoi, lucrurile permise: consultarile doctrinare continua, libertatea presei, fiecare superputere are permisiunea sa stabileasca relatii in Lumea a treia cu conditia sa nu afecteze interesele celuilalt.

Acestea au fost regulile dupa care s-a condus Razboiul rece. Intrebare: A fost scris acest document undeva? Nu! Se stia de el? Probabil ca se banuia. Poate fi verificat punct cu punct ca a fost respectat? Da! Atunci inseamna ca a fost un acord tacit. Un diplomat are voie sa scrie despre acordul tacit pe care il deduce din experienta vizibila, verificabila. Un istoric nu poate sa faca asta, un istoric este prizonierul textelor documentate, scrise, autentificate etc. (...) Acestea au fost regulile, dar nu au fost scrise niciodata. Sunt insa verificabile si le putem considera reale", a argumentat fostul ambasador al Romaniei in SUA.

"Nu se prea potriveste numele de Razboi Rece cu o perioada care este condusa invizibil, in mod pasnic. Ar trebui sa ii spunem 'Perioada unui acord tacit care a durat patruzeci si ceva de ani'", a mai spus diplomatul roman, referindu-se la perioada istorica 1947-1989.

In schimb, sustine acad. Malita, adevaratul 'razboi rece' s-a desfasurat in perioada 1945-1950, "o perioada neglijata de istorie, care a fost sediul unui razboi european ingrozitor, desi nu s-a scris despre el", referindu-se la bataliile purtate in spatiul european de SUA, "cu toate mijloacele vizibile si invizibile", pentru "invingerea partidelor comuniste si aducerea la putere a celorlalte".

Diplomatul roman spune ca "au fost create armate speciale de rezerva in diferite puncte in Europa de catre americani" cu acest obiectiv, iar adevaratul Razboi Rece s-a incheiat atunci cand partidul comunist din Italia a fost inlocuit prin vot de un partid crestin democrat.

"In momentul acela s-a terminat Razboiul Rece. America a zis 'Am castigat! Puterea stangii s-a dus pe Apa Sambetei (...) Acestea sunt descoperiri ale unui cercetator de tip diplomat, care nu este nici de tip politic, nici teoretic, nici istoric, ci construieste in special pe lucrurile care nu s-au spus, nu s-au scris, nu au fost exprimate si care fac baza istoriei contemporane", a mai declarat academicianul Mircea Malita.


Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11583 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cum a a ajuns familia asta de KGB-isti Malita la Academie?

Cum a ajuns familia asta MalitalLa ambasada in USA pe vremea cizmarului, cind noi nu aveam libertatea sa calatorim in Bulgaria?

 

Kennedy si Hrusciov au fost victimele "institutiilor-supapa"?

Asta se insinueaza in colectia de platitudini lansata de domnu' academician

 

Ca sa fim multumiti

ar trebui inlocuit cu un portar.

Baliverne KGB-iste

.

intreb shi io' !

- da' pricopie , ce cauta acolo ?!?!?! :o)))
"Academicianul Mircea Malita lanseaza o teorie inedita despre Razboiul Rece"

Din păcate, Domnului Academician ii "datorăm" neintrarea in Spațiul

Schenge, prima consacrare internațională a principiului consensului, preluată și-n Tratat, datorindu-i-se!

 

Daca ati fi vazut documentarul american cu criza Berlinului,

ati fi stiut de multi ani aceasta. Grija americanilor:Aveti grija sa nu-i suparati pe rusi.Iar a rusilor Aveti grija sa nu-i suparati pe americani.
Fiecare coloana de tancuri inainta cate 200 metri.Cand au ajuns aproape,s-a calmat totul.Ce o fi avand spatiul Shengen cu razboiul rece,cred ca ne explica domnul Nonpolitikon.

Cine a purtat tratativele, făcand posibil Tratatul

de la Helsinki prin aplicarea pentru prima dată a principiului consensului la scară Europeană?

istoria academicienilor...

Ca discutie la o bere, merge...dar ca studiu istoric e caraghios si stupid ! Cartea dlui. Malita se bazeaza pe o declaratie a academicianului Malita si pe multe presupuneri. Documente nu-s, marturii nu-s !

 

Asta e teoria constipatilor

Unii cind imbatrinesc se cred desteptii lumii, parca ce la oprit pina acum sa ajunga la concluzia asta!

 

toate bune si frumoase, numai ca lucrurilii nu prea stau asa cum...

...le descrie fostul mentor al lui valentin ceausescu, fost ministru al invatamantului ceausist, fost consilier al cizmarului iubit conducator - academicianul malita mircea.
realitatea este ca razboiul rece a fost cald de tot in vietnam, coreea, angola, mozambic, bolivia, samd.
faptul ca nu au fost folosite arme nucleare este cu totul si cu totul altceva. realitatea este ca, in perioada razboiului rece sangele omenesc nu a devenit de loc congelat.
pe de alta parte, este curios ca academicianul malita mircea, dascalu' dungaciu dan, logofatu' ieducatie nationale, profesor si fost rector la nashpa pricopie priceputu' nu au scos o vorba despre faptul ca nici-unul dintre acestia nu au suflat o vorba despre doctrina MAD (Mutual Assured Destruction - Distrugere Asigurata Mutual) dovedeste fara posibilitate de tagada ca numitii de mai sus nu sunt decat niste pitici mici cu ifose mari in ale stiintelor politice, diplomatiei si istoriei. in rest totul nu-i decat "vorbe, vorbe, vorbe" hamletiene zise pe malurile dambovitene.
p.s. cred ca era mai interesant ca academicianul malita mircea sa ne vorbeasca despre activitatile sale din vremea regimului cizmagaresc din Romania. nu de alta, dar cred ca ar fi fost mult mai interesant si palpitant....

 

De acord cu tine

Mircea malita "a omis" informatiile si faptele care nu ii confirma teoria exagerata. De la acest scriitor mi-a placut enorm Zidul si iedera.

@Neutron

- mergea , da' in contextu' anilor aia ! :o)))
"Academicianul Mircea Malita lanseaza o teorie inedita despre Razboiul Rece"


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor