AFP despre muzeul de la zidul unde a fost executat Ceausescu: Turism cu dictatori

Autor: Ana Ilie
Joi, 22 August 2013, ora 17:24
1624 citiri
AFP despre muzeul de la zidul unde a fost executat Ceausescu: Turism cu dictatori

Unitatea militara unde au fost executati sotii Ceausescu, in Targoviste, va fi deschisa publicului, transformata in muzeu incepand cu luna septembrie, "in cea mai recenta incercare de a profita de pe urma turismului cu dictatori".

Moartea Ceausestilor a devenit una din imaginile definitorii ale revolutiilor ce au tulburat estul si centrul Europei in 1989, aminteste, intr-un amplu reportaj, AFP.

In baracile construite in anul 1907 timpul pare a se fi oprit de la executie, scrie sursa citata. Zidurile sunt vopsite in galbui si paturile de fier au inca saltelele pe care au dormit Ceausestii in timpul procesului din iarna lui '89.

Tribunalul improvizat unde au fost judecati Nicolae si Elena va fi reasezat exact cum era cand cei doi si-au ascultat sentinta la moarte. Afara, zidul la care au stat pentru a fi executati inca mai poarta urmele gloantelor, sustine sursa citata (cu toate ca rapoarte recente sustin ca zidul a fost tencuit imediat dupa '89 - n.red.)

Sociologul Vasile Dancu considera ca "fiecare natiune trebuie sa-si recunoasca istoria, fara sa incerce sa ascunda evenimentele. Orice am face nu putem sterge imaginea procesului farsa ce vorbeste despre prabusirea unui sistem".

Doritori ar fi si din tara si din afara sa vada locul unde si-au gasit sfarsitul Ceausestii. Un grup de turisti suedezi si-a achizitionat deja bilete pentru a vizita viitorul muzeu. Pe lista lor de obiective turstice in Romania se numara si Palatul Parlamentului, cladirea initial numita Casa Poporului, construita dupa ce Ceausescu a ordonat demolarea unei mari parti a centrului istoric al Bucrestiului. Peste 100.000 de persoane il viziteaza anual.

Sunt si persoane care cred insa ca transformarea lui Ceausescu intr-un "brand" nu este o idee buna. Lucia Morariu, sefa asociatiei tur operatorilor locali, nu crede ca e bine sa-i "incurajezi pe cei care il jelesc. Romania are si alte puncte de atractie".

Cu toate acestea, in satul de bastina al lui Nicolae Ceausescu, Scornicesti, turismul pe seama dictatorului este infloritor. Casa in care s-a nascut acesta, datand de pe la 1900, este deschisa vizitatorilor de nepotul dictatorului, Emil Barbulescu, fost sef al militiei locale si nostalgic dupa "zilele bune". Acesta isi doreste ca unchiul sau sa re-ocupe locul pe care il merita in istorie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ceausescu muzeu Targoviste, #Ceausescu muzeu , #comunism