Procesul tortionarului Alexandru Visinescu incepe miercuri, la Bucuresti, acesta fiind acuzat de crime impotriva umanitatii. Una dintre victimele sale povesteste torturile la care a fost supusa.
Valentin Cristea, singurul supravietuitor al coloniei de munca silnica de la Ramnicu Sarat, al carui comandant a fost Visinescu, rememoreaza "frigul, izolarea si foamea", intr-o declaratie acordata agentiei AFP, citata de The Guardian.
In varsta de 84 de ani, fostul inginer a fost condamnat in anul 1956 pentru "divulgarea de secrete de stat" catre o matusa care era membru al rezistentei anticomuniste, petrecandu-si astfel sapte ani in penitenciar.
Tortionarul Ion Ficior, trimis in judecata - e acuzat de moartea a 103 detinuti
"Era impotriva regulilor sa ne apropiem de pereti, pentru ca am fi putut sa folosim codul Morse pentru a comunica intre noi", a declarat Cristea, care locuieste in Campina. De asemenea, acesta povesteste ca prizonierilor le era interzis sa stea pe paturi, daca nu era noapte, si chiar sa se uite pe fereastra.
Vaduva unui alt detinut, generalul Ion Eremia, care a murit in anul 2003, isi aminteste tratamentul la care a fost supus sotul sau, condamnat la 14 ani de inchisoare si 25 de ani de munca silnica pentru ca a scris o satira la adresa lui Stalin.
"Intr-o zi de iarna, a fost fortat sa stea cateva ore cu picioarele goale intr-o galeata cu gheata", povesteste Nicoleta Eremia, care spune ca sotul sau de-abia cantarea 30 de kilograme si cu greu se putea tine pe picioare cand a iesit din inchisoare.
Radu Preda, presedintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), spune despre procesul care incepe miercuri ca este unul important, deoarece "este pentru prima oara cand un instrument al terorii comuniste va fi adus in fata justitiei".
"Fara exagerare, seamana cu un Nuremberg romanesc", a adaugat Preda, referindu-se la faimoasele procese ale liderilor nazisti dupa Al Doilea Razboi Mondial.
Seful IICCMER considera ca niciodata nu este prea tarziu pentru a face dreptate: "Trebuie sa personalizam raul, altfel risca sa devina o abstractizare".
Alexandru Visinescu s-a declarat nevinovat si a spus ca doar respecta ordinele. Daca va fi condamnat, risca inchisoarea pe viata, insa procesul ar putea dura chiar si cativa ani. Avocatul sau, Dan Petre, a declarat pentru sursa citata ca este ingrijorat in legatura cu starea de sanatate a clientului sau, un argument pe care apararea l-ar putea folosi pentru achitare.
Romania este insa o exceptie in Europa Centrala, unde fostii lideri din epoca comunista au scapat de pedepse, in marea lor parte, potrivit AFP. Astfel, polonezul Wojciech Jaruzelski a avut parte de o pensionare linistita dupa sfarsitul Razboului Rece, in timp ce dictatorul bulgar Todov Jivkov a fost achitat dupa proces.
"Procesul este necesar astfel incat oamenii sa descopere ororile care au marcat aceasta epoca", spune si Steluta Coposu, fiica lui Corneliu Coposu, la randul sau fost detinut si membru al rezistentei anticomuniste, mort in anul 1995.