Al cincilea tortionar - Constantin Istrate, responsabil de moartea a peste 200 de detinuti

Marti, 08 Iulie 2014, ora 12:37
5489 citiri
Al cincilea tortionar - Constantin Istrate, responsabil de moartea a peste 200 de detinuti
Foto: Arhiva

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) a prezentat, luni, cazul unui alt tortionar - Constantin Istrate, anuntand, totodata, ca s-a cerut Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie inceperea urmaririi penale.

Istrate are acum 88 de ani si a fost, in perioada in care e acuzat ca a comis crimele impotriva umanitatii, loctiitor al comandantului de la Colonia de Munca Onesti si loctiitor al comandantului de la Penitenciarul Gherla.

Tortionarul Visinescu, trimis in judecata pentru infractiuni contra umanitatii

"Istrate Constantin, din punct de vedere biografic, se incadreaza in categoria sociala defavorizata oarecum. A fost un om simplu, nu a beneficiat de posibilitati materiale foarte bune si din aceasta cauza a avut potential racolabil in sistemul penitenciar. S-a nascut in judetul Suceava, a implinit anul acesta 88 de ani si este vorba despre unul dintre cei mai cunoscuti si cruzi ofiteri din sistemul penitenciar comunist. Acesta a recurs la torturi si pedepse brutale, fiind responsabil si de aplicarea unui regim de detentie care a dus la decesul a peste 200 de detinuti politici", a declarat Cosmin Budeanca, director general al Institutului, intr-o conferinta de presa.

Care este stadiul dosarului tortionarilor si cand se vor finaliza investigatiile

Investigatiile desfasurate in ultimele luni de IICMER au scos la iveala o serie de probe care indica fapte groaznice pe care locotenent major (r) Constantin Istrate le-a savarsit in timpul in care a indeplinit functia de loctiitor al comandantului pentru paza si regim la Colonia de munca Onesti (decembrie 1953-mai 1954), respectiv la Penitenciarul Gherla (august 1957-noiembrie 1958, martie 1959-octombrie 19262) dar si in timpul in care a fost comandant al Penitenciarului Gherla (decembrie 1958 pana in martie 1959).

Potrivit IICCMER, Constantin Istrate a impus persoanelor aflate in executarea pedepsei un regim de detentie inuman care depasea ca duritate limitele prevazute de regulamentul de organizare si functionare a Directiei Generale a Penitenciarelor.

Al patrulea tortionar a fost deconspirat - omora cate un om pe zi

Acest tip de regim extrem de dur aplicat in cadrul celor doua unitati penitenciare poate fi calificat drept unul de exterminare prin raportare la conditiile inumane de detentie responsabile pentru decesul a numerosi detinuti, potrivit raportului prezentat de Mediafax.

Regimul de detentie a fost aplicat in mod intentionat si sustinut de catre Istrate Constantin si poate fi caracterizat prin lipsa hranei, a medicamentelor si ingrijirii medicale, abuzuri si nu in ultimul rand prin numarul mare de decese survenite.

Conform documentelor care atesta decesul detinutilor, identificate in Arhiva Administratiei Nationale a Penitenciarelor, in intervalul decembrie 1953 - mai 1954, cand sublocotenentul Istrate Constantin a fost loctiitor al comandantului pentru paza si regim de la colonia de munca Onesti, a decedat un detinut imediat dupa transferul din Bacau.

Pedeapsa pentru tortionari - sa-ti petreci ultimii ani aratat cu degetul - Interviu

De asemenea, conform certificatelor oficiale de deces sau documentelor care atesta decesul detinutilor identificate in Arhiva Administratiei Nationale a Penitenciarelor, respectiv arhiva Penitenciarului Gherla, Arhiva Consiliului National pentru studierea Arhivelor Securitatii si la Primaria Municipiului Gherla, in perioada cuprinsa intre 1 august 1957 si 31 octombrie 1962, dar si in perioada in care Constantin Istrate a fost comandant al acestei unitati au decedat 216 detinuti, noua dintre acestia in cele trei luni in care el a fost comandant.

Lista celor 35 nu este corecta

In ce priveste celebra lista a celor 35 de tortionari facuta publica de vechea conducere a IICCMER, Dinu Zamfirescu, presedintele Consiliului stiintific, a explicat ca aceasta a fost intocmita fara verificari anterioare riguroase, motiv pentru care mai multe persoane care se regasesc pe ea au fost acuzate pe nedrept.

Tortionarul care a scapat de judecata. A lucrat la CEC, familia n-a stiut nimic, dar a facut mai multe victime decat Visinescu

"Incercam sa demontam un mit pe care presa l-a preluat cu placere, dar noi l-am cercetat si am constatat ca nu este adevarat. Cu ceva timp in urma s-a facut un anunt bomba ca exista 35 de tortionari care sigur vor fi trasi la raspundere ca urmare a incalcarilor drepturilor omului pe care le-au comis.

In momentul in care s-a facut acest anunt nu s-a facut o cercetare anterioara mai serioasa.

Eu, in calitate de presedinte al Consiliului stiintific, nu am fost anuntat ca se va face acest anunt oficial, asa ca am ramas si eu destul de mirat mai ales ca jurnalistii m-au cautat sa ma intrebe despre asta si eu nu eram la curent.

Ulterior, au inceput sa se faca cercetari pe aceasta tema despre aceasta categorie de persoane care au comis in exercitiul functiei lor o serie de incalcari ale drepturilor omului asupra detinutilor politici pe care ii aveau in administrare. De la acest anunt, din 35, astazi este al cincilea care e adus in atentia opiniei publice", a povestit Dinu Zamfirescu, in conferinta de presa.

Lista altor 35 de tortionari din lotul Visinescu si Ficior

Acesta a dat si cateva exemple relevante pentru demontarea mitului celor 35.

"Cercetandu-se acesti potentiali infractori, sa le spunem, s-a constatat despre unul dintre ei, care a fost comandant la Targu Jiu, ca nu se semnaleaza ca s-ar fi produs decese in acel penitenciar cat a fost el comandat. Un altul nu putea fi comandant pentru ca, in momentul respectiv, la vremea aia, avea vreo 5 ani. Dumitru Pavel este numele lui.

Un alt exemplu este un colonel, Neamtu Mihai, de la Penitenciarul Botosani, care era loctiitor de comandant pentru spate, deci nu avea nicio legatura cu administrarea Penitenciarului Botosani.

Tortionarul Ficior: Sunt tapul ispasitor. Eu am facut comunismul in Romania?

Atunci cand s-a anuntat aceasta bomba nu s-a analizat prea serios, nu s-au intreprins cercetari anterioare si s-a lansat pur si simplu o lista, stiindu-se doar ca aceste persoane au fost comandanti ai diverselor locuri de detentie", a conchis Zamfirescu.

Constantin Istrate este al patrulea tortionar pentru care IICCMER solicita Parchetului inceperea urmaririi penale pentru savarsirea de infractiuni contra umanitatii.

Anterior, IICCMER a mai solicitat procurorilor sa ii cerceteze pe tortionarii Alexandru Visinescu, Ioan Ficior si Florian Cormos, iar in cazul lui Iuliu Sebestyen, decedat in octombrie 2013, Institutul a prezentat rezultatul investigatiilor.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Constantin Istrate tortionar Gherla, #tortionari trimisi judecata crime , #comunism