Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Associated Press: Romania va incepe investigarea tortionarilor din gulagurile comuniste

Joi, 11 Iulie 2013, ora 23:35
6969 citiri
Associated Press: Romania va incepe investigarea tortionarilor din gulagurile comuniste

Dupa decenii de negare, detalii infioratoare ies la suprafata despre tortionarii prizonierilor politici din gulagurile din epoca comunista a Romaniei, ca parte a unui prim pas catre tragerea lor la raspundere.

Paznici care inchid usile peste degetele detinutilor, pe care ii bat la talpile goale si ii ard cu tigarile. Prizonierilor li se serveste mancare stricata si sunt fortati sa manance chiar si excremente, ca pedeapsa. In cazuri de caldura sau frig extreme, tortionarii isi obliga victimele sa transporte greutati uriase, pana cand se prabusesc, se arata in articolul agentiei Associated Press, citat de Fox News.

Numele a 35 de paznici - acum cu varste cuprinse intre 80 si 90 de ani - urmeaza sa fie dezvaluite autoritatilor, incepand cu saptamana viitoare, putand a fi pusi sub acuzare de institutia guvernamentala insarcinata cu investigarea crimelor din epoca comunista, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc.

Autorii acestor crime au fost mult timp aparati de institutiile romanesti, in ale caror randuri se gasesc membri ai fostei Securitati. Insa decizia de a-i demasca pe paznicii gulagurilor romanesti are o puternica sustinere in cadrul Partidului National Liberal, care se afla in prezent in coalitia de guvernare.

Membrii partidului au fost vizati de comunisti, in represaliile fata de toti cei perceputi drept disidenti, dupa sosirea la putere, in anul 1946.

Dintre cei 617.000 de prizonieri politici ai Romaniei, 120.000 au murit in gulaguri, iar printre detinuti s-au numarat politicieni, preoti, tarani, scriitori, diplomati si chiar si copii de 11 ani. Cei mai mult dintre supravietuitori au murit inainte de a apuca sa li se faca dreptate.

Cei care inca traiesc - circa 2.800 - vad o mica speranta in institutul care investigheaza crimele comunismului, care incepe sa probeze acuzatiile impotriva celor 35 de paznici de pe lista.

Institutul, fondat de prim-ministrul liberal Calin Popescu Tariceanu, in anul 2006, a inceput sa cerceteze crimele comise in anii '50 si '60 - cea mai intunecata perioada a comunismului din Romania.

Asemenea altor foste tari comuniste, Romania s-a debarasat de liderii comunisti in timpul revolutiei din anul 1989, insa foarte putini au fost pedepsiti de atunci, mai comenteaza sursa.

"Cei care au produs atat de multa suferinta si teroare trebuie sa plateasca chiar si daca au 80 sau 90 de ani. Nu sunt absolviti de responsabilitate", a spus Andrei Muraru, directorul institutului.

In gulaguri, detinutii mureau deseori de foame, iar multi au murit din cauza lipsei de ingrijire medicala. Pedepsele includeau mancarea excrementelor, lungi perioade de izolare si cararea de mari greutati, pana la prabusire.

"Credeti ca liderii Romaniei vor sa-si pedepseasca parintii?"

Chiar daca unul dintre tortionari, Ion Ficior, a spus ca toti prizonierii politici aflati sub comanda sa in tabara de de munca erau legionari care au sustinut nazistii in Al Doilea Razboi Mondial, istoricii afirma ca cel mai multi dintre prizonieri erau doar oameni simpli care au cazut in dizgratia regimului comunist.

"Meritau sa stea in inchisoare pentru (...) crime impotriva oamenilor nevinovati, impuscati pe stazi - asta le-au facut legionarii evreilor", a spus Ion Ficior.

Nu in ultimul rand, acesta a precizat ca responsabilitatea pentru sistemul inchisorilor politice este a liderilor Romaniei comuniste, iar "marea vina este a celor care au dat ordinele".

"Credeti ca liderii Romaniei vor sa-si pedepseasca parintii? Poate ca Partidul Comunist nu mai exista, insa inca mai avem comunisti. Poate ca Securitatea a murit, insa inca mai avem fosti agenti ai Securitatii", a mai afirmat tortionarul.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Romania investigatie tortionari, #Romania investigatie crime comuniste, #investigatie gulaguri Romania, #investigatie tortionari comunisti , #comunism