Capitanul care l-a impuscat pe Ceausescu, dezvaluiri in The Guardian

Duminica, 07 Decembrie 2014, ora 11:30
42959 citiri
Capitanul care l-a impuscat pe Ceausescu, dezvaluiri in The Guardian
Foto: Arhiva

Capitanul Ionel Boeru, care a facut parte din plutonul de executie a sotilor Ceausescu, povesteste, la un sfert de secol distanta de eveniment, ca inca este nelinistit cand vorbeste despre acest subiect.

In decembrie 1989, parasutistul s-a oferit voluntar pentru o misiune misterioasa, pentru a descoperi apoi ca era vorba despre executia dictatorului roman, scrie The Guardian.

Mainile sale tremura usor cand vorbeste despre ziua in care i-a impuscat pe Nicolae Ceausescu si pe sotia sa, Elena.

In ziua de Craciun a anului 1989, el a asistat la spectacolul melodramatic al cuplului prezidential si i-a condus pe cei doi afara, spre locul executiei, in timp ce Nicolae Ceausescu canta Internationala, noteaza sursa citata.

Apoi, cei doi au fost pusi cu spatele la zid si Boeru a tras in ei cu Kalasnikovul sau. Lucrurile s-au intamplat atat de repede incat militarul care filma procesul a prins doar ultima runda de gloante si corpurile cazute la pamant. Insa acele secunde i-au marcat capitanului intreaga sa viata.

Locul in care au fost impuscati sotii Ceausescu devine muzeu al comunismului (Galerie foto)

"Inca sunt nelinistit cand vorbesc despre asta. Sunt doua vieti pe care le-am curmat. Este mare lucru. In razboi este ok, insa cand omori oameni neinarmati este mai greu. Nu as dori acest lucru nimanui, chiar daca treaba mea este sa omor oameni", spune Boeru.

Atunci in varsta de 31 de ani, azi bunic, capitanul nu are regrete ca a pus capat definitiv regimului lui Ceausescu, marcat de frica, saracie si lipsuri. Familia sa a fost printre milioanele persecutate.

"Bunicul meu a fost preot, un liberal, a fost in inchis mare parte din viata sa. A fost foarte bucuros dupa acele evenimente, bucuros ca regimul s-a schimbat, ca Ceausescu a murit si mi-a zis 'Stai linitit, iau toate pacatele tale asupra mea'", povesteste Boeru.

Faima de a fi unul dintre cei mai cunoscuti calai ai secolului trecut a venit cu un pret ridicat - l-a costat viata personala, linistea si casnicia cu o femeie ingrijorata de faima sa macabra.

Boeru crede ca gloantele sale i-au ucis pe ambii soti Ceausescu, deoarece atunci cand a inceput sa traga unul dintre cei trei membri ai plutonului de executie s-a blocat cateva secunde, iar al doilea a uitat sa-si puna arma pe automat, astfel ca a tras doar cateva gloante.

"I-am impuscat foarte repede, simt ca i-am ajutat sa moara cu demnitate", mai dezvaluie acesta, adaugand ca, la cateva secunde dupa acel moment s-a asteptat sa fie si el impuscat de cei care stateau in spate, pentru indrazneala de a-i fi ucis pe sotii Ceausescu.

In acea perioada, Romania se afla in haos, fiind unul dintre ultimii sateliti sovietici din estul Europei care si-a rasturnat de la putere conducerea comunista.

"Soldatii plangeau de fericire, oameni despre care anterior ai fi crezut ca sustin in intregime regimul izbucneau de emotie", mai povesteste Boeru momentele de dupa ce Nicolae Ceausescu a fugit cu elicopterul, in zilele Revolutiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#capitan ucis Ceausescu, #Ionel Boeru impuscat Ceausescu, #Nicolae Ceausescu impuscat , #comunism