Cazul tortionarului Visinescu, in presa straina: Torturi inimaginabile, chinuri si crime odioase

Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 09:30
9627 citiri
Cazul tortionarului Visinescu, in presa straina: Torturi inimaginabile, chinuri si crime odioase
Foto: AP

Dupa ce Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) a cerut Parchetului de pe langa Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti inceperea urmarii penale impotriva fostului comandant al inchisorii Ramnicu Sarat, locotenent-colonel (r) Alexandru Visinescu, pentru savarsirea infractiunii de omor deosebit de grav, reactiile din presa, inclusiv in presa internationala, nu au intarziat sa apara.

Associated Press povesteste cum fostul tortionar i-a injurat si alungat pe jurnalistii care il invitau sa comenteze decizia Institutului, in timp ce The Washington Post prezinta cariera si viata celui care acum isi traieste linistit viata si se plimba, ca un pensionar obisnuit, prin Cismigiu.

In perioada 1956-1963, locotenent-colonelul Alexandru Visinescu a condus inchisoarea Ramnicu Sarat, faimoasa pentru incarcerarea elitei intelectuale si a fostilor lideri din perioada pre-comunista.

Tortionarul Visinescu si-a iesit din minti: Jurnalistii, injurati si atacati

Andrei Muraru, directorul IICCMER, sustine ca prizonierii politici din acea vreme au murit pe capete din cauza batailor, a foametei si a lipsei de tratament medical. Romania a avut guvern comunist in perioada 1945-1989. Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului se concentreaza, la ora actuala, pe crimele politice comise in perioada 1950-1964, atunci cand a fost declarata amnistie generala.

In perioada in care Visinescu a fost directorul inchisorii Ramnicu Sarat a murit diplomatul Victor Radulescu Pogoneanu, condamnat la 25 de ani de temnita pentru "complot si tradare". A murit dupa ce gardienii inchisorii l-au apucat de picioarele paralizate si au coborat scarile cu el tarandu-l pe scari.

Ion Mihalache, liderul Partidului Taranesc si unul dintre cei mai importanti politicieni ai Romaniei din secolul trecut, a fost batut crunt si apoi i-a fost refuzat tratamentul medical. A murit, la varsta de 82 de ani, in inchisoarea condusa de Visinescu.

Fost tortionar comunist, descoperit - ar putea fi pus sub urmarire penala (Video)

In cadrul unui interviu acordat Associated Press, luna trecuta, Visinescu a sustinut ca oficialii care au condamnat prizonierii erau responsabili pentru sistem si abuzurile comise. Fostul director al inchisorii a spus chiar ca a dat dovada de mila atunci cand a pus sa se adauge apa in mamaliga mult prea sarata, pentru a o face comestibila.

Potrivit documentelor predate Parchetului de catre IICCMER, obtinute si de agentia americana de stiri, sub comanda lui Visinescu, detinutii erau tinuti la o dieta stricta, de 500-600 de calorii zilnic, batuti in mod arbitrar, obligati sa stea in picioare cu orele si privati de ingrijiri medicale.

In perioada comunista, Romania a avut 617.000 prizonieri politici. Dintre acestia, o cincime au murit in inchisori, potrivit istoricilor.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Visinescu presa straina, #tortionar roman presa straina, #inchisori comuniste torturi , #comunism