Ceausescu, descris de un jurnalist american - fotografie rara cu dictatorul

Joi, 18 Decembrie 2014, ora 16:28
31834 citiri
Ceausescu, descris de un jurnalist american - fotografie rara cu dictatorul

Amintirea lui Nicolae Ceausescu pare sa nu moara niciodata, in fiecare luna decembrie fiind dezvaluite noi detalii despre viata dictatorului roman.

Un fotojurnalist american, Peter Turnley, a postat pe Facebook una dintre ultimele fotografii in care apare dictatorul. Turnley a insotit doi colegi jurnalisti de la revista Newsweek in Romania, pentru a-l fotografia pe Nicolae Ceausescu in timpul unui interviu, acordat publicatiei americane in august 1989, cu patru luni inainte sa fie executat, in timpul Revolutiei.

Alaturi de imagine, fotograful revistei Newsweek a publicat o descriere, din perspectiva sa, a presedintelui comunist, cu care jurnalistii au stat de vorba la vila sa din Snagov.

Postarea se numeste "Nicolae Ceausescu - Portretul unui dictator care urma sa fie executat, 1989".

Romanii, inca nostalgici dupa Ceausescu: Explicatiile unui istoric

"In august 1989, am mers in Romania cu alti doi jurnalisti de la Newsweek, care au facut un interviu in exclusivitate cu Nicolae Ceausescu, dictatorul care a condus Romania cu un pumn de fier timp de mai multe decenii.

Dupa interviu, l-am intrebat pe Ceausescu daca ii pot face o fotografie pentru coperta revistei Newsweek. Ceausescu nu vorbea limba engleza, dar intelegea franceza, cu toate ca nici pe aceasta nu o stapanea bine. I-am spus ca vreau sa il fotografiez in curtea vilei de la Snagov, intr-o zona rurala a Romaniei. Am mers catre un dig de langa un iaz, iar el a luat o pozitie care i-a dezvaluit personalitatea", a scris pe Facebook Peter Turnley.

Cel mai bun presedinte de dupa Revolutie si cati ar vota azi cu Ceausescu - sondaj INSCOP

Fotojurnalistul a marturisit ca urmatoarea poza pe care i-a facut-o dictatorului a fost dupa executia acestuia, spunand ca momentul a fost unul dintre cele mai ciudate din viata sa.

"Patru luni mai tarziu, in timpul Revolutiei romane, m-am intors in Romania si m-am trezit in mijlocul protestatarilor, in biroul privat al lui Ceausescu, aflat in cladirea prezidentiala din Bucuresti.

I-am fotografiat din nou chipul, insa de aceasta data era o poza facuta la televizorul sau, cand el era mort, cu fata in sus, culcat la pamant, dupa ce a fost impuscat de un pluton de executie, in timp ce revolutionarii care ii invadasera biroul se uitau. A fost unul dintre cele mai bizare momente din cariera si viata mea", a recunoscut fotojurnalistul.

Citeste si:
Cum încearcă Ciucu să rezolve problema termoficării în Sectorul 6: ”Este pentru prima dată când un primar de sector se implică direct”
Cum încearcă Ciucu să rezolve problema termoficării în Sectorul 6: ”Este pentru prima dată când un primar de sector se implică direct”
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a reacționat vineri, 28 ianuarie, la criticile primite de cetățeni din cauza problemelor legate de termoficare. Într-unul dintre mesajele critice, un...
Declarații halucinante ale Dianei Șoșoacă despre oamenii vaccinați: ”Când sunteți lângă ei, dați pe bluetooth” VIDEO
Declarații halucinante ale Dianei Șoșoacă despre oamenii vaccinați: ”Când sunteți lângă ei, dați pe bluetooth” VIDEO
Senatoarea Diana Șoșoacă a făcut vineri, 28 ianuarie, noi declarații aberante împotriva vaccinării anti-Covid. Invitată la un post de televiziune intitulat News România, senatoarea a...