Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

25 de ani de la caderea comunismului: Marturiile unui american impuscat la Revolutie

Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 12:57
10964 citiri
25 de ani de la caderea comunismului: Marturiile unui american impuscat la Revolutie
Foto: Wikipedia

La 25 de ani de la caderea comunismului in Romania, presa straina publica din nou relatarile jurnalistului american John Daniszewski de la Revolutia din 1989.

In urma cu 25 de ani, scrie Associated Press, oamenii s-au ridicat impotriva dictatorului roman Nicolae Ceausescu, care a fost executat si astfel tara a pornit pe un drum democratic.

Una dintre victimele revolutiei care l-a rasturnat pe Ceausescu a fost corespondentul AP, care a fost de trei ori impuscat la Timisoara.

In Belgrad, de pe patul de spital, Daniszewski a scris despre atmosfera infernala de la Timisoara, text publicat prima data pe 26 decembrie 1989 si pe care AP, citata de ABC News, il reia acum.

"Revolta impotriva dictatorului Nicolae Ceausescu a dat nastere la o rezistenta acerba din partea politiei sale secrete, transformand Romania intr-o tara in care domnea teama, suspiciunea si pedeapsa. Am devenit o victima a acestui haos", scria jurnalistul american la acea vreme.

A fost impuscat de trei ori - o data in cap si de doua ori in bratul stang - dar a scapat cu viata. Atunci, Daniszewski le multumea medicilor din Timisoara si diplomatilor iugoslavi care l-au ajutat ca, in doua zile, sa plece din Romania si sa ajunga la Belgrad.

"Este greu de descris starea de panica si paranoia care domnesc in Timisoara, un centru petrochimic din vestul Romaniei cu aproximativ 350.000 de locuitori.

Evenimentele care au dus la caderea lui Ceausescu au inceput cu o saptamana inainte de Craciun. Totul a pornit de la incercarea de a preveni ca un pastor protestant sa fie evacuat si s-a transformat in demonstratie impotriva sistemului. Civili neinarmati au fost impuscati de temuta Securitate, in piata principala. Occidentalii nu au putut sa verifice numarul de decese, dar medicii cu care am stat de vorba mi-au spus ca mai mult de 4.000 de oameni au murit. Dupa ce au fost ucisi oamenii, cadavrele au fost adunate in camioane si duse la o groapa comuna de la cimitirul orasului. Sangele care a curs in acea zi a starnit o sete de razbunare populara", povestea jurnalistul.

Locuitorii tarii au raspuns atunci cu o greva generala, iar armata s-a declarat impotriva lui Ceausescu.

Americanul zburase de la Belgrad la Varsovia, unde a inchiriat o masina si a condus pana in Romania.

"Chiar inainte de a intra in tara, m-am intalnit cu un jurnalist iugoslav, Ljuba Pajic, care urma sa fie colegul meu in zilele care au urmat", scria John Daniszewski.

Americani? Sunt cu noi

Nu aveau niciun fel de viza, dar vamesii "usor beti" au primit niste cartuse de Kent si i-au lasat pe jurnalisti sa intre in Romania.

"Americanii? Sunt cu noi", i-a soptit un gardian superiorului sau. In cele doua ore pe care le-a facut pana la Timisoara, jurnalistul AP a fost oprit de mai multe ori de grupuri de oameni care fluturau tricolorul cu emblema comunista taiata.

25 de ani de la Revolutie: Au vrut sa aprinda lumanari pentru martiri si au gasit catedrala incuiata

"Ceausescu kaput! Ceausescu finite!", le-au spus revolutionarii jurnalistilor straini.

Dar in Timisoara bucuria era inlocuita de tensiune. Tinerii se temeau de un raid aerian si se auzise ca fortele lui Ceausescu au de gand sa bombardeze orasul, povestea John Daniszewski. Impreuna cu noul sau prieten iugoslav, americanul a cautat hotelul in care ar fi trebuit sa fie cazati. Au condus cu farurile masinii stinse, de teama unor bombe si a "unor siluete negre".

Copii si mamele lor, ucisi de arme automate

In holul hotelului, au fost perchezitionati de tineri nervosi, care aveau la ei cutite. O femeie care vorbea engleza i-a prezentat situatia masacrului: copiii care protestau pasnici au fost ucisi de arme automate. Cand mamele acestora au fugit catre fiii lor, au fost, la randul lor, impuscate.

La scurt timp dupa ce americanului i-a fost prezentata situatia din Timisoara, in holul hotelului a aparut si prima victima: Fotograful francez Jean Langevant, carat pe brate de prietenul sau, fusese impuscat in picior.

Dezvaluiri care schimba istoria? Romania, pregatita de razboi cu Ungaria inainte de Revolutia din '89

"Sangera foarte tare, dar sunetul gloantelor care se auzea de afara ne-a facut pe toti sa fim reticenti si nu am plecat dupa ajutor", scria jurnalistul. In cele din urma, o masina a oprit in fata hotelului si Langevant a urcat in masina. Ljuba si Daniszewski au hotarat sa ii urmeze cu autoturismul lor.

Prima noapte la spital

Cu farurile stinse, au condus pe strazile pustii, fiindu-le frica sa opreasca. Au ajuns la spital si au strigat dupa ajutor. Fotograful francez a ajuns in sala de operatii. Luminile de la spital, la fel ca in celelalte cladiri din Timisoara, erau stinse, pe cat posibil, pe timp de noapte. "Ei trag atunci cand vad lumina aprinsa", le-a spus un medic jurnalistilor straini.

A fost o noapte lunga. A doua zi, nu se mai auzeau impuscaturi pe strada, au iesit afara si au incercat sa gaseasca o linie telefonica externa, pentru a relata ce se intampla la Timisoara. Spre seara, au revenit la hotel, unde s-au intalnit cu un lider al miscarii revolutionare. Era un barbat "inalt si demn", cu care jurnalistii straini au luat masa, pe intuneric. Au mancat telemea si carnati si au baut sifon. Un soldat cu o arma sovietica ii privea politicos.

"Moartea ar fi prea buna pentru Ceausescu"

"L-am intrebat ce tara isi doresc romanii. 'Una cu democratie si alegeri libere', mi-a raspuns. Si Ceausescu? 'Moartea ar fi prea buna pentru el. Tortura ar fi un raspuns bun'", povestea la acea vreme jurnalistul AP.

The Guardian, despre cei 25 de ani de la Revolutie, Iohannis si Ponta

Afara, lucrurile pareau mai calme, asa ca jurnalistul a iesit din hotel. In scurt timp, insa, linistea a fost inlocuita cu sunetul de gloante.

Impuscat, amenintat cu cutitul si din nou cu o arma la cap

"Focuri de arma se auzeau aproape de noi. Am fugit la masina si am condus in directia opusa. Doi jurnalisti italieni care parasisera consulatul ne-au urmat intr-o alta masina. Ce a urmat a fost un cosmar, in care fugeam fara sa stim unde sa ne ascundem.

Fiecare drum din ciudatul oras parea sa duca spre un alt schimb de focuri. Am incercat sa ajungem la hotel. In cele din urma, norocul ne-a parasit. Am ajuns intr-o intersectie, cineva a indreptat o lumina spre noi si a inceput sa strige ceva in romana. Inainte sa apucam sa raspundem sau sa iesim din masina, mai multi oameni din spatele baricadei au inceput sa traga spre noi.

Imediat am simtit o durere in brat si ca un lichid cald mi se prelinge pe cap. Propriul meu sange. Parea ca trece o eternitate, am strigat ca suntem jurnalisti. Cativa barbati, unii in civil, altii in uniforme, au venit spre noi si ne-au tras in afara masinii", scria jurnalistul AP.

Unul dintre barbati l-a amenintat cu un cutit pe reporterul AP, dupa care l-a obligat sa stea cu mainile ridicate, desi era ranit. Un militar a indreptat arma spre ei: "eram sigur ca vom fi impuscati".

"Noul meu prieten, Ljuba, nu a fost impuscat, dar a fost batut si i-au fost luati toti banii. Dintre italieni, unul a fost impuscat in piept, iar unul a scapat nevatamat. In cele din urma, spre usurarea mea, au sosit doua ambulante. Primul a fost preluat fotograful italian Pasquale Modita, apoi eu. Din fericire, drumul spre spital a fost scurt. A doua mea noapte in Romania mi-am petrecut-o tot in spital", scria John Daniszewski.

A doua noapte in spital

Un doctor, pe care reporterul american il numea "medicul meu preferat", i-a spus ca a fost norocos. Medicii l-au operat apoi in noaptea aceea, i-au scos glontul din brat si i-au cusut rana de la cap.

Timp de doua zile, cat a stat pe patul de spital, jurnalistul auzea ca afara se duc lupte dure intre revolutionari si fortele loiale lui Ceausescu. "Imi era teama ca Securitatea va castiga si ne va ucide pe toti. In ziua de Craciun, la 36 de ore dupa ce am fost impuscat, diplomatii iugoslavi si AP au aranjat sa fiu transportat in Belgrad. Nu am fost niciodata asa fercit sa trec granita", conchidea reporterul american.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#marturii jurnalist revolutie, #John Daniszewski revolutie Timisoara , #comunism