Daca mai traia, Ceausescu ar fi fost tres cool pentru stanga progresista occidentala

Autor: Ciprian Apetrei - profesor, jurnalist
Joi, 24 August 2017, ora 22:56
11809 citiri

In urma articolului scris inainte de primul tur al alegerilor prezidentiale din Franta, am fost atacat fioros de catre o doamna regizor, frantuzoaica de origine romana. Pentru ca nu intelegeam umanismul candidatului comunist Melenchon.

Care iubeste poporul, egalitatea si progresul, uraste crestinismul si citeaza cu emotie din Marx. Ceea ce nu poate intelege un roman care vine dintr-o tara habotnica, rasista, sexista, discriminatorie etc.

Aceasta opinie este definitorie pentru un curent puternic de intelectuali francezi care sustin ca ceea ce am trait noi, rusii, chinezii, africanii, cubanezii etc nu este adevaratul comunism. Toate au fost erori, dar facute in numele "progresului". Si al unor "valori umaniste" pe care, daca nu le intelegi, esti fascist.

Daca vii din Est, esti, in plus, si obscurantist. Sunt exact argumentele cu care a fost linsat Panait Istrati cand a denuntat URSS-ul sau Paul Goma cand povestea despre Romania comunista.

Comunismul, pentru ei, este romantic, este Che Guevara, Fidel Castro, este cantec si voie buna. Cei rai sunt catolicii, americanii si bancile. Tinerii adepti ai acestui curent ies periodic in strada sa sparga capete de politisti "fascisti" si sa se declare "neguvernabili". Venezuela este, pentru ei, mult mai cool decat UE.

Pentru doamna de mai sus, devii francez cand esti solidar cu acesti activisti agresivi. De-abia atunci ai lepadat haina perimata de roman si esti gata sa lupti pentru "progres".

Pumnul ridicat care arunca un cocktail Molotov, iata noul steag rosu.

La facultate aveam colegi, foarte multi, care organizau periodic marsuri antifasciste si zile de studii si lupta antifasciste. Fascistii nu se prezentau niciodata la aceste lupte, dar nu asta era important. Seminariile dinaintea marsurilor erau despre fascismul Israelului, imperialismul Americii, rapacitatea finantelor mondiale. Teme fata de care au aceleasi opinii ca si fostul nostru presedinte, Nicolae Ceausescu. Care a ratat sansa de a deveni o figura iconica a stangii progresiste.

S-ar fi potrivit la fix:

- s-ar fi implicat in continuare in procesul de pace din Israel, denuntand colonialismul evreu si sustinand miscarea palestiniana, fosta terorista, actualmente foarte apreciata. Daca bunul sau prieten Yasser Arafat a luat premiul Nobel pentru Pace, de ce nu ar fi fost si el elegibil?

- ar fi denunatat Troica finaciara care vrea sa ingenuncheze popoarele libere. "Free of FMI from 83", de exemplu, ar fi un tricou care s-ar vinde ca painea calda. Ar fi pozat bine in precursorul lui OXI. De cand avertizase el impotriva creditelor otravite oferite de catre capitalistii vicleni? Datoria noastra externa zero ne-ar fi transformat in tara model.

- ar fi putut sa fie un Fidel Castro al Estului, batranul revolutionar pe care l-am crezut un dictator feroce si care s-a dovedit a fi un luptator pentru pace, libertate si o figura demna de admiratie. Exact ce credea si Ceausescu despre el. Doar ca aprecierile de mai sus apartin unor lideri de stanga din Franta, Canada si SUA. Care i-au dat dreptate, pana la urma.

- ar fi fost solidar cu Maduro si ar fi denuntat politica imperialista si expansionista a SUA. Acolo este adevarat dictatura, nu in Venezuela, de unde presa capitalista ne prezinta stiri tendentioase. Acolo se lupta, de fapt, pentru pace si egalitate. Aici ar fi fost punctul forte al batranului dictator, antiamericanismul, ajuns la cote teribile in stanga franceza. Iar de cand cu Trump, nimic nu este mai chic decat sa denunti SUA.

- trecutul sau revolutionar ar fi dat tare bine. Un pic de marketing si s-ar fi potrivit minunat in legendele cu bunii marxisti la tinerete. In Franta tocmai am vazut anuntul unui film frumos si emotionant despre tanarul Marx, care numai bine si progresist a luptat pentru o viata mai buna a muncitorilor. Filmul despre tineretea la fel de frumoasa a doctorului Che Guevara, nu a tortionarului, este deja clasic. In Anglia tocmai s-a ridicat o statuie a lui Engels, alt om bland si demn de admiratie.

De ce un film cu tovarasul nostru, inchis pe nedrept la Doftana, de catre un regim reactionar de dreapta, nu ar fi un blockbuster?

Anticapitalist, antisionist, opus ocultei financiare mondiale, luptator pentru pace, revolutionar si antiamerican, ar fi fost numai bun de model pentru Jeremy Corbyn, de exemplu. Care ar fi vazut in el un vizionar, caci sustinea deja din a doua parte a secolului trecut ceea ce este la moda astazi. I-ar fi fost de folos o barba alba, ajuta la branding-ul de luptator umanist.

Crime, foamete, regim dictatorial, spuneti? Reactionarilor, nu ati inteles nimic din viziunea si valorile tovarasului, sa va fie rusine! Nu aveati libertate, spuneti? Un pret mic pentru obtinerea progresului. In plus, erati liberi de capitalism si de imperialism, asta este important.

Traiasca lupta pentru pace, progres si neatarnare!

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#Ceausescu stanga progresista , #comunism
Comentarii