Ziare.com

Primavara firava din iarna ideologica a Europei de Est

de Andrei Tinu, politician, cadru didactic universitar
Vineri, 21 August 2015, ora 07:50

   

Primavara firava din iarna ideologica a Europei de Est
Andrei Tinu
In noaptea de 20 spre 21 august 1968, jumatate de milion de militari est-germani, sovietici, bulgari, unguri si polonezi patrundeau in Cehoslovacia pentru a restabili socialismul in numele unei asa-zise "suveranitati limitate", expresie conceputa, in graba, de Leonid Brejnev, ca justificare a incalcarii dreptului international.

Citeste toate textele scrise de Andrei Tinu pentru Ziare.com

Intreaga desfasurare de forte din Cehoslovacia, lipsa unei reactii ferme din partea Occidentului si acordul tacit al Washingtonului, care fusese anuntat prin ambasadorul Dobrinin inca de la orele 20 ale zilei de 20 august de iminenta pedepsire a deviationistilor de la Praga si de la Bratislava, aveau sa confirme faptul ca URSS continua sa fie hegemonul Europei Rasaritene.

Dar, daca pe termen scurt URSS isi consolida puterea, pe termen lung se intrezareau semnele timpului, iar pozitionarea impotriva invaziei a Romaniei si Iugoslaviei, o lovitura data "unitatii de monolit" a lagarului sovietic, reprezenta un semnal evident al inceputului sfarsitului erei comuniste europene. In acest angrenaj politico-diplomatic si militar, Romania, prin vocea lui Nicolae Ceausescu, isi sustinea independenta fata de Moscova, inceputa cu retragerea trupelor sovietice (1958) si consemnata propagandistic de Declaratia din aprilie 1964.

Prieten al lui Dubcek si sustinator fervent al "neamestecului in treburile interne", liderul comunist roman avea sa devina vedeta politica a momentului. La aproape cinci decenii de la invazia trupelor celor cinci tari semnatare ale Tratatului de la Varsovia intr-o tara "vecina si prietena" - expresie des folosita de Ceausescu - documentele, analizele si aducerile aminte ale martorilor la evenimentele de la Praga, Budapesta si Bucuresti vin sa intregeasca opinia conform careia Romania s-a pozitionat corect atat din perspectiva dreptului international, cat si din aceea a preceptelor ideologice ale lumii comuniste.

Ziaristii Ilie Ciurescu si Romulus Caplescu, martori alaturi de tatal meu, Dumitru Tinu, la evenimentele petrecute in urma cu 47 de ani la Praga si la Bratislava, vorbesc in interviurile pe care mi le-au acordat pentru cartea mea, "Scinteia de la Praga", despre atasamentul pe care cehii si slovacii il manifestau fata de romani, priviti ca "Dumnezeii relatiilor internationale" (Ilie Ciurescu, Aduceri aminte din Cehoslovacia 1968 (I), in Andrei Tinu, Scinteia de la Praga, Ed. Cetatea de Scaun, Targoviste, 2015, p. 303), dar si adeziunea romanilor, nu numai cei adunati in ziua de 21 august in Piata Palatului din Bucuresti, pentru politica lui Ceausescu.

Se pune intrebarea, atunci ca si acum, daca interventia militara putea fi oprita, daca primavara pragheza ar fi putut continua, daca drumul catre socialismul cu fata umana ar fi avut sanse reale de reusita. Se vorbeste despre similitudinea dintre criza cehoslovaca si cea actuala din Ucraina, cu toate ca interesul celor doua mari superputeri ale lumii celui de-al saptelea deceniu al secolului XX era acela de a-si pastra fiecare zona de influenta intacta, in timp ce lupta actuala se da pentru largirea influentei (de catre SUA), respectiv recapatarea sferelor de influenta (pentru Rusia).

Revenind la pozitia Romaniei, in speta a lui Ceausescu fata de interventia brutala din Cehoslovacia, opinia mea este ca regimul comunist de la Bucuresti a manifestat deschidere fata de Occident, iar destinderea interna si-a aratat roadele pana in a doua jumatate a anilor '70, cand Ceausescu, constient de insuccesul unei operatii de umanizare a socialismului sau pur si simplu influentat de turneul asiatic, a inceput sa inchida robinetul liberalizarilor din deceniul precedent.

A fost o perioada de deschidere nu numai in Cehoslovacia, intreg lagarul socialist isi traia firava primavara a iernii ideologice.

Andrei Tinu este cadru didactic al Universitatii "Titu Maiorescu" din Bucuresti, vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, vicepresedinte al Tineretului Social Democrat si autorul cartii "Scinteia de la Praga".

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2466 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

in '68

Nicolae Ceausescu a avut o reactie justa, de mare curaj in acei ani care i-a atras simpatia romanilor si, ulterior, pe cea a lumii occidentale. Romanii s-au simtit solidari cu presedintele lor. Aceasta luare de pozitie i-a unit.

Cine ar mai fi capabil sa faca ceva similar astazi cand mandatele domnului Basescu s-au terminat ? Actualul presedinte fuge din fata basarabenilor, se piteste. Evident ca nu poate uni pe romani in jurul sau.

 

 

Deci se poate!

Andrei Tinu a scris"Scanteia de la Praga"
Si-a sustinut Teza de Doctorat(public)pe aceeasi idee.
A avut un tata care ,in calitate de corespondent de ziar a trait pe viu evenimentele din'68.
Totul denota "eine runde Sache",o chestie rotunda,care presupune o sincera preocupare si integritate morala.
Ce noroc,in alta ordine de idei,au avut cehii sa se nasca in tara lor Vaclav Havel.
Si ce dovada de inteligenta a poporului, sa-i recunoasca valoarea.

 

 

Ce vremuri! S-a intamplat ca tocmai atunci incepusem srviciul...

...militar intr-o unitate de artilerie; s-a introdus perioada de restrictie si s-a adus munitia in pozitia bateriilor. Chestia era ca noi trebuia sa facem garzi sa pazim munitia asta care era sub cerul liber si cu ocazia asta cantam pe melodia "Yellow Submarin":
In centrul pozitiei,
E locul munitiei,
S-o pazim noi suntem pusi,
Fiindc-avem prieteni rusi
Refren:
Noi pazim cu zel munitia,
Pan's-o termina
Cu restrictia
O pazim cu grija de ostash
Ca sa nu ne-o ia
Vrun dushman pizmas,
etc, etc.
.........................
Inca odata, ce vremuri...

 

 

In 68

Ceasca nu era inca presedinte.Cand a devenit in 74,a reusit sa faca din Romania cea mai stalinista tara din Europa asa ca gestul din 68 nu are nici o valoare.

 

 

de la m_oartea lui Dej, in 1965

Ceausescu a condus efectiv tara ca Secretar General al PCR. Era primul om in stat. In 1974 s-a proclamat presedinte.

 

 

Foarte probabil,Nicu,aveti dreptate.

Intrebandu-l pe Lucian Boia:Chiar este Romania altfel?

 

 

@Ina18 09.51

- pai daca se nashtea(prin absurd) havel la noi , era mort ca gheorghe ursu ! :o(((

"Primavara firava din iarna ideologica a Europei de Est"

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor