Ziare.com

Cum erau organizati paramilitar tinerii inainte de '89. Instructie de front cu arme veritabile, marsuri cu intonare de cantece patriotice

de Daniela Ratiu, Senior Editor
Miercuri, 10 Februarie 2021, ora 00:01

   

Cum erau organizati paramilitar tinerii inainte de '89. Instructie de front cu arme veritabile, marsuri cu intonare de cantece patriotice
Elevii de liceu, dar si cei din scoliile profesionale, tineri care ajungeau in campul muncii, pana la 20 ani, erau inclusi in programul paramiliar a ceea ce era denumit programul de Pregatire a Tineretului pentru Apararea Patriei.


Primavara lui 1968, invadarea Cehoslovaciei de catre statele Pactului de la Varsovia, fara participarea Republicii Socialiste Romania si RPR Albania. Tancuri sovietice si aproape 7000 de soldati vor ocupa strazile din Praga in noaptea de 20 spre 21 august.

Sute de praghezi au fost raniti, iar 72 si-au pierdut viata. La Bucuresti, pe 21 august, de la balconul Comitetului Central al PCR, Nicolae Ceausescu va sustine discursul in care va critica invazia URSS in Praga, discursul care va fi considerat de romani drept o declaratie de independenta fata de URSS.Tot atunci, Ceausescu face cunoscut faptul ca, sub conducerea Partidului Comunist Roman, populatia Romaniei se va organiza in structuri paramilitare - Garzile Patriotice. Dupa ce se risipeste amenintarea unei invazii a URSS, Garzile Patriotice vor deveni parte integranta a structurii comuniste a RSR.
In 1972, Monitorul Oficial publica Legea 14 din 28 decembrie privind organizarea apararii nationale a Republicii Socialiste Romania, legea va stabili ca acele Garzi Patriotice vor deveni parte integranta in organizarea militara si paramilitara. Mai mult, legea instituia programul de Pregatirea Tineretului pentru Apararea Patriei, cunoscut ca PTAP. Scopul infiintarii tuturor acestor garzi patriotice la toate nivele societatii, in care erau inclusi si tinerii si elevii, era acela de a asigura apararea suplimentara in cazul unui atac extern. Obsesia regimului Ceausescu.

Garzile patriotice, model NKVDIdeea acestor formatiuni paramilitare era insa una de sorginte sovietica, inca din 1944 cand functionau grupurile de comunisti inarmati. Pregatirea acestor grupari paramilitare s-a facut la acea vreme sub supravegherea temutei NKVD, iar comanda garzilor patriotice a fost data pe mana lui Emil Botnaras.

Garzile Patriotice au fost parte importanta in procesul de preluare a puterii, cu ajutorul acestora, comunistii preluand controlul asupra principalelor fabrici. Garzile Patriotice vor fi si pepiniera pentru agentii care vor fi instruiti si infiltrati in fortele de politie, in Serviciul Special de Informatii, dupa ce comunistii au preluat Ministerul Afacerilor Interne pe 6 martie 1945, odata cu instalarea primului guvern Petru Groza.

Instructie militara si infaptuirea politicii marxist-leniniste a PCRAstfel, dupa momentul 1968, ideea de organizare paramilitara va fi inclusa in Legea nr. 14 din 28 decembrie 1972 privind organizarea apararii nationale a Republicii Socialiste. Organizarea militara si paramilitara cuprindea pe toata lumea, iar Ministerul Apararii Nationale asigura organizarea, nefiind neglijat nici aspectul indoctrinarii care era parte integranta a procesului, asa cum se arata in Articolul 10 al legii:

  • "b) asigura pregatirea militara a tuturor cetatenilor romani, organizeaza, conduce si indruma pregatirea operativa, de lupta, politica si tehnica in armata;
  • d) asigura organizarea si desfasurarea muncii politico-educative a militarilor in vederea cunoasterii si infaptuirii politicii marxist-leniniste a P.C.R., educarii lor in spiritul patriotismului socialist si al internationalismului proletar, al dragostei netarmurite fata de patrie, popor si partid, al hotaririi de a apara cuceririle revolutionare, hotarele patriei, independenta, suveranitatea sa nationala si pacea;
  • e) asigura armamentul, munitia, tehnica de lupta si alte materiale necesare garzilor patriotice si activitatii de pregatire a tineretului pentru apararea patriei".


De asemenea, nu doar MAN era implicat, dar si "consiliile locale de aparare care functioneaza la judete, municipii, sectoare ale municipiului Bucuresti, orase sau comune, pe timp de pace sau razboi" si care aveau printre atributii sa ia "masuri de pregatire a populatiei, garzilor patriotice, formatiilor civile de aparare antiaeriana, de pompieri, sanitare si a detasamentelor de tineret care se pregatesc pentru apararea patriei si urmaresc asigurarea lor din punct de vedere matrial, potrivit dispozitiilor legale". Legea 14 din 1972 prevedea ca "pregatirea militara a cetatenilor romani pentru apararea patriei se organizeaza pe baza conceptiei fundamentale a sistemului de aparare a R.S.R. stabilita de Consiliul Apararii si a ordinelor comandantului suprem al fortelor armate".

Indicatiile Tovarasului Nicolae CeausescuOdata intrata in vigoare legea, toti elevii claselor IX - XII din licee, dar si cei din scoliile profesionale, tineri care ajungeau in campul muncii, pana la 20 ani, erau inclusi in programul paramiliar, a ceea ce era denumit programul de Pregatire a Tineretului pentru Apararea Patriei. CNSAS pastreaza in Dosarul nr. 8087, vol.3, ff. 13 -17, o nota "privind unele propuneri de masuri in vederea imbunatatirii activitatii de pregatire a tineretului pentru apararea patriei". Nota pornea de la "indicatiile tovarasului Nicolae Ceausescu privind cresterea rolului si importantei pregatirii tineretului pentru apararea patriei in formarea comunista a tinerilor, in educarea lor in spiritului patriostismului, al disciplinei si ordinii".1.250.000 de tineri inrolati paramilitarNota era un document al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist si era adresata spre aprobare Secretariatului Comitetului Central al Partidului Comunist Roman. CC al UTC propunea ca "incepand cu anul de instruirea 1972 -1973, la activitatea de pregatire a tineretului pentru apararea patriei sa fie cuprins tineretul scolar, incepand din clasa IX-a (respectiv anul I), pe toata durarata scolaritatii, elevii anilor I si II din scolile de specializarea postliceala, precum si tinerii din unitatile economice, institutii si comune, pana la varsta de 20 de ani. In acest fel vor fi cuprinsi in aceasta activitate 1.250.000 de tineri fata de cei 600.000 in prezent".

Instructia focului si trageri cu arma de calibru micSe prevedea ca activitatea de pregatire sa se desfasoare in trei cicluri de instruire, in functie de varsta si sex. In ciclul I - clasele IX - X de la scoli generale, anul I - II - licee, elevii din scolile profesionale si ucenicii de la locul de munca. "Continutul pregatirii va asigura continuarea activitatilor desfasurate in perioada de pionierat, in principal, notiuni de pregatire militara generala si aparare locala antiaeriana, instructia focului si trageri cu arma de calibru mic si cu arma cu aer comprimat, sporturi aplicativ-militare, aero-racheto-navo-modelism, marsuri, pregatirea de specialitate in cercuri tehnico-aplicate: carturi, radio, sanitare, circulatie, pompieri".Pentru ciclul III - trageri cu armament, topografie militara, aparare locala antiaeriana.
Programul pentru elevi includea o ora saptamanal de instruire. Pentru ciclul II, care cuprindea elevii din anii III- IV ai liceelor si tinerii din institutii si comune, in varsta de pana la 20 de ani, "Instruirea va continua, pe plan superior, activitatile din ciclul I si va cuprinde cunoasterea armamentului, instructia focului si trageri, instructie de front, topografie militara, pregatirea pentru apararea locala antieriana, pregatire fizica cu aplicabilitate militara, participarea la aplicatii ale garzilor patriotice si unitati militare, pregatirea de specialitate in cadrul unor cercuri tehnico-aplicative, organizarea unor actiuni comune cu Ministerul de Interne pe linia apararii avutului obstesc, a respectarii legilor si regulilor de convietuire sociala". De asemenena, pentru elevii din ciclul III era prevazuta si "instructia focului si trageri cu armamentul de razboi".

Marsuri si deplasari cu intonare de cantece patriotice!Pregatirea paramilitara era strans legata de ideologizare, dupa cum se arata in nota propusa spre aprobare, si anume: "se va acorda o atentie deosebita activitatilor de educare patriotica a tinerilor care vor cuprinde evocari ale trecutului de lupta al poporului, clasei muncitoare si partidului comunist, intalniri cu activisti de partid si de stat, vetereani ai razboiului antihitlerist, generali si ofiteri activi, marsuri si actiuni la locuri si monumente istorice, parazi, garzi de onaore, deplasarea cu intonarea de cantece patriotice, vizite in unitati militare, pastrarea secretului de stat".2.164.000 de lei pentru arme cu aer comprimat, munitie si materiale didacticeDocumentul propune si un buget pentru imbunatatirea bazei militare, propunand: "a) prin cuprinderea intregului tineret la activitatea de pregatire militara se impune ca pentru anul 1973 sa se prevada in plus pentru bugetul UTC 2.164.4000 de lei necesare procurarii de arme cu aer comprimat, munitie, materiale didactice, plata unor salarii". Incepand cu anul 1973, se arata in document, tinerii din ciclul I vor fi instruiti cu arme cu aer comprimat pe care le vor folosi "in comun cu pionerii".

De la o arma cu calibru redus la 20 de tineri, la una la 10 tineriDe asemenea, pana la sfarsitul anului 1975, se prevedea ca "dotarea cu arma de calibru redus la 20 de tineri (productie anuala de 5000 de bucati), Ministrul Apararii Nationale sa asigure in continuare inzestrarea centrelor de pregatire cu aceasta arma si cu munitie aferenta in asa fel incat pana la sfarsitul anului 1980 sa se indeplineasca norma de 1 arma la 10 tineri. De asemenea, sa se asigure cartusele de manevra, de razboi si parade pentru ciclurile II si III si pentru ciclul I de pregatire (600.000 de tineri), busole, masti contra gazelor si grenade de exercitii, respectandu-se normele actuale.Poligoane, statii de radio si armamentMinisterul de Interne sa inzestreze centrele de pregatire cu unele materiale scoase din uz necesare cercurilor tehnico-aplicative (statii de radio, de telefoane etc). Statele majore ale garzilor patriotice sa sprijine activitatea de pregatire a tineretului pentru apararea patriei, punand la dispozitia centrelor de pregatire baza materiala de care dispun garzile patriotice - poligoane, armament si celelalte materiale de instructie. Statele majore ale garzilor patriotice sa sprijine activitatea de pregatire a tineretului pentru apararea patriei, punand la dispozitia centrelor de pregatire baza materiala de care dispun garzile patriotice: poligoane, armament si celeltalte materiale de instructie".

Bugete si cheltuieliCat priveste cheltuielile de tansport, uniformele comandantilor de centre si detasamente, precum si alte cheltuieli determinate de functionarea centrelor de pregatire, documentul prevede ca acestea "sa fie suportate din planurile financiare ale organizatiilor". De asemenea, se mai arata ca "institutiile bugetare, organizatiile economice de stat, vor suporta cheltuielile, iar Ministerul Educatiei si Invatamantului vor suporta planurile financiare pentru scolile din subordine. (...) La cheltuieli participa si organizatiile cooperatiste si obstesti". Intr-un cuvant, sustinerea financiara a pregatirii paramilitare trebuie suportata de toate institutiile patriei.


Citeste si:

Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6528 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
12 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Emil Bodnăraș

- doamna senior editor !

 

Regimul pretindea ca-n felul asta se pregatea

pentru eventuale amenințări externe.
De fapt se pregătea pentru a face fata eventualelor revolte populare impotriva regimului dar evident ca nu putea sa recunoască asa ceva.
Orice revolta populara ar fi fost oricum pusa de regim pe seama unor "agenturi străine" (cum a și făcut in 89) pentru ca regimul n-ar fi admis in niciun caz ca amenințarea la adresa lui vine chiar din partea populației, pe care evident ca pretindea ca o reprezinta. Pretindea ca imensa majoritate a populației era de partea regimului, "strans unita in jurul partidului și a conducătorului suprem" cand in fapt realitatea era exact pe dos.
Sunt destui care visează și acum la revenirea intr-o forma sau alta in Romania a unui regim de genul asta, in care o minoritate sa poată impune cu forța, printr-un aparat represiv, viziunea ei majorității, fără sa mai fie nevoie de dezbateri sau negocieri. Speranța lor principala pentru asa ceva pare sa se indrepte spre Putin, unii dintre ei par să-și indrepte speranțele chiar spre China. Vise deșarte, asa ceva nu va mai reveni niciodată in Romania, tara ce face parte acum din UE și din NATO. A fost doar un accident al istoriei, o consecință nefasta a războiului, in fapt ceva ce n-a durat prea mult la o scala mai mare a istoriei, dar care a marcat profund societatea și pe multi dintre noi. Parca a fost ieri.

 

iti dai .....

prea mult credit.
la 'revolutie' ati fost figuranti alti au fost papusarii care v-au manipulat si v-au trasat viitorul.
uita-te in oglinda , un sfert din populatia romaniei a migrat pe alte meleaguri de bunastarea care a adus-o revolutia.

Nu-mi dau mie niciun credit,

nu știu de unde ai dedus asta.
Important pentru mine e ca aceste regimuri au fost inlăturate, in ce fel a fost inlăturat fiecare dintre ele in parte e totuși mai puțin important. Din păcate in Romania inlăturarea regimului a costat vieți, in primul rand din cauza fanatismului lui Ceaușescu dar și din cauza ca grupul Iliescu avea nevoie sa se legitimeze și să-și ascundă caracterul pro sovietic și ante constituit. Acest grup i-a manipulat pe majoritatea romanilor atunci.
Erau oricum niște regimuri ilegitime, instaurate de armata roșie dupa război ca și regimuri de ocupație, regimuri nereprezentative, in care niște minorități de impostori ce pretindeau ca reprezinta majoritatea se mențineau la putere cu ajutorul unui aparat represiv.
Orice mijloc prin care puteau fi inlăturate era binevenit. Regimul din Romania era doar unul dintre acele regimuri satelit ale URSS, modul in care regimul din Romania a fost inlăturat nu are mare importanta, din moment ce toate acele regimuri s-au prăbușit la scurt timp dupa ce Gorbaciov a dat semnalul ca URSS nu va mai interveni in sprijinul lor, asa cum făcuse in trecut.
Multi romani au migrat dupa căderea regimului spre alte meleaguri in primul rand pentru ca au avut dreptul s-o facă, asta fiind doar unul dintre drepturile elementare ale omului pe care regimul pe care tu il regreți nu ni-l acorda. Mult mai multi oameni decat acum ar fi părăsit tara inainte de 89 daca regimul ar fi permis, asta e și motivul pentru care nu permitea.
Rolul revoluției nu a fost sa aducă bunăstarea ci libertatea, o valoare fundamentala mai importanta decat bunăstarea. Libertatea nu garantează neapărat bunăstarea, mai ales daca deciziile pe care majoritatea le ia nu sunt cele mai bune. Oricum, una peste alta chiar și din punctul de vedere al bunăstării populației cred ca situația e totuși mult mai buna ca inainte. Dar indiferent de starea bunăstării, pentru mine nu poate exista termen de comparație intre o societate libera și una a unui regim al carui simbol rușinos va rămane pe veci zidul Berlinului, un zid construit nu de teama unei invazii exterioare ci de teama ca oamenii vor fugi din calea "bunăstării" oferite de regimul ce folosea "comunismul" ca pretext pentru dictatura și represiune.
N-am cum sa compar libertatea cu bunăstarea, sunt in planuri complet diferite, libertatea e in orice caz o valoare mult mai mare decat bunăstarea. Vorbesc evident din punct de vedere teoretic, pentru ca inainte de 89 nu prea exista in realitate nici una nici alta.
Doar o persoana de rea credință nu recunoaște inferioritatea evidenta a vechiului regim, evidenta și doar prin faptul ca acum dreptul la libera exprimare a opiniilor nici nu mai poate fi pus in discuție, un drept uman elementar a carui exercitare era de neconceput pe timpul regimului pe care-l regreți tu.

 

 

Gerbeldir.

Recunoscut dupa caderea CCCP.
"Intre cele doua razboaie mondiale 9 din 10 spioni sovietici in strainatate erau Evrei.
Maresalul Ion Antonescu le zicea corect "iudeo-comunisti".
Evreii "Pamanteni",cei vechi in Romania au fost tratati cu totul altfel.In timpul "dictaturii" Antonesciene Sinagogile functionau.Functionau scolile evreiesti.In Bucuresti functiona Teatrul Evreiesc.
Walter Filderman,liderul comunitatii evreiesti:"96% din evreii pamanteni au supravietuit.Datorita lui Ion Antonescu!.Astea-s cifre neesentiale,socotite de "unii".

Usor gresit titlul!

Nu era organizat, ci eram obligati sa participam!

 

Aiurea

Am prins PTAP-ul in liceu, era o la ba trista. Daca s-ar fi bizuit pe noi pentru orice activitate (para)militara, ar fi fost un fiasco total.

 

Era distractie.

Uniformele alea bleu erau frumoase si se tragea cu niste pusti cu alice de plumb ca cele de la tarabele din parcurile de distractii.
Handicapatii astia de pe ziarecom fac un caz politic din orice tampenie de atunci.
A reusit "jurnalista" asta sa-i asocieze si cu NKVD-ul. Mare-i gradina...

 

Urasc Comunismul dar....

Un lucru normal facut de ei a fost eliminarea timpului in care nu se facea nimic inafara de pregatirea pentru infractiuni economice si criminale.
Cei ce nu au capacitate de a invata meserie, inginerie, medicina, profesori si alte indeletniciri utile pentru societate este bine sa fie antrenati in munca pentru obste, paramilitari etc, pentru a evita decaderea lor morala.

 

Emil Bodnaras.

C.V.(aproximativ).Ofiter al Armatei Romane.Dezertor in CCCP unde este instruit in ale spionajului.Prin Aprilie sau Mai 1944 este parasutat in Romania cu sarcina sa aranjeze lovitura de la 23 August.Unul din cei ce l-au gazduit a fost printul Stirbei.A fost primit de "mihai" la palatul regal.Ca dezertor ar fi trebuit sa fie arestat.
Bodnaras tinea legatura cu Moskva.El a fost cel care,impreuna cu doi generali tradatori (Aldea si Racovita) s-au inteles ca la 20 August 1944 sovieticii sa atace,iar Armata Romana pe distanta Erbiceni -Rediu Mitropoliei sa se retraga fara lupta.Asta a primit denumirea de "Poarta Iasiului".
Emil Bodnaras parasutat in Romania,capatase cetatenie sovietica.Asta ii asigura imunitate.
Rasplata "regala" pentru generalii tradatori Aldea si Racovita?.In 1946 (?) sunt arestati si amandoi isi sfarsesc viata in puscarie.Unul la Aiud si altul la Sighet.Rasplata "regala"?.NU.Complotistii de la 23 August s-au asigurat ca cei doi nu vor spune ce s-a intamplat la palat in acele zile ale lui August 1944.
Pagini de istorie "jenanta" pe care "gloata" nu trebuie sa o cunoasca.Li-se serveste o istorie cosmetizata,interpretata,masluita......etc......

 

Da fratioare dar asta s-a intamplat acum 75 - 80 de ani.

In contextul de atunci.

Dar uitata-te cine ne jupoaie in zilele de azi. Si in ce hal.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor