Ziare.com

Cum a organizat fosta Securitate Congresul al XIV-lea al PCR. A fost ultimul eveniment politic important din viata lui Ceausescu

de Daniela Ratiu, Senior Editor
Duminica, 07 Februarie 2021, ora 00:03

   

Cum a organizat fosta Securitate Congresul al XIV-lea al PCR. A fost ultimul eveniment politic important din viata lui Ceausescu
Intreaga organizare operativ-informativa a Congresului al XIV-lea a PCR de catre fosta Securitate purta denumirea de cod "FORUM 89". Documentele "Strict Secret" din dosarul "Planuri de masuri pentru FORUM 89", aflate la CNSAS, poarta semnatura de aprobare a generalului-colonel Iulian Vlad, ministru secretar de stat si sef al Departamentului Securitatii Statului.

Congresul al XIV-lea al PCR avea loc intre 20 - 25 noiembrie 1989. Cu doar 11 zile in urma, pe 9 noiembrie, cazuse Zidul Berlinului, construit la 13 august 1961 ca simbol al Razboiului Rece, Cortina de Fier care despartea Blocul Comunist de Occident. Tarile Blocului comunist erau in fierbere, in plina transformare. Ceausescu, "ultimul stalinist", era izolat si refractar la noile schimbari, refuzand orice dialog diplomatic pe aceasta tema.

Discursul de 6 ore si cei 3.308 de aplaudaciEra 20 noiembrie 1989 cand, timp de sase ore, Nicolae Ceausescu a vorbit celor 3.308 delegati aflati in sala, prezentandu-le Raportul congresului. Este celebrul discurs la care va promite, pentru urmatorul "cincinal", ca productia va creste cu 30 pana la 50%, va vorbi despre programul de irigatii si amenajari funciare, va promite ca, pana in 1995, vor fi irigate milioane de hectare, iar productia agricola, obsesia lui, va ajunge la o suprafata de peste 7 milioane de hectare de teren agricol. De asemenea, promitea cresterea efectivelor de bovine la cel putin 11 milioane de capete. Discursul lui va fi intrerupt de 100 de ori pentru ca delegati din sala sa aplaude furtunos si sa scandeze minute in sir "Ceausescu Pace" sau "Ceausescu PCR", intregul registru de sloganuri de propaganda si de cult al personalitatii.Apelul lui Eugen Ionescu catre liderii Europei pentru inlaturarea lui CeausescuAtmosfera era suprarealista in conditiile in care cazuse Zidului Berlinului, toate tarile Blocului Comunist erau in plin proces de desprindere de comunism, batea vantul Perestroikai, in vreme ce in Romania comunista magazinele erau goale, romanii stateau la cozi pentru a "prinde" ceva, era frig in blocurile comuniste, iar nivelul de supravegherea si control al populatiei era aproape total, drepturile civile si fundamentale "inghetate". A doua zi dupa congres, Radio Budapesta va comenta ca "In informatiile de pana acum, presa sovietica s-a abtinut de la comentarii ironice ori cu doua intelesuri cand a fost vorba despre Congresul PCR". Pe 24 noiembrie, Radio Europa Libera va transmite ca dramaturgul Eugen Ionescu adresase un apel liderilor din Occident, dar si celor din Blocul Comunist. Ionescu cerea liderilor europeni sa depuna toate eforturile pentru ca Ceausescu sa fie inlaturat.

Paranoia supravegherii operativ-informativeOrganizarea operativ-informativa a actiunii "Forum 89" presupunea, asa cum se intelege din documentele aflate la CNSAS, ca Securitatea lucra, alaturi de propriile structuri, pentru "FORUM 89", conlucra si cu Ministerul Apararii, dar si cu Ministerul de Interne, cu toate organismele de Militie, fie ca vorbim despre cea a municipiului Bucuresti, dar si inspectoratele judetene, precum si cu organele si organizatiile de partid. Efortul informativ-operativ insemna o uriasa retea informativa, o uriasa oepratiune de supraveghere extinsa pe tot teritoriul tarii. Megalomania si paranoia lui Nicolae Ceausescu era si a sistemului de supraveghere, temuta Securitate.Esenta controlului total era "fluxul continuu de informatii"Astfel, asa cum se arata in planul de masuri aprobat de generalul-colonel Iulian Vlad, toti cei desemnati pentru a se implica "vor organiza in mod exemplar activitatile informative pe toate liniile de munca in vederea cunoasterii si prevenirii oricaror situatii si premise de producere a unor evenimente negative". Controlul, se arata in planul de masuri, trebuia sa fie "deplin si permanent asupra intregii problematici din compententa, asigurandu-se obtinerea unui flux continuu de informatii, previzionarea eventualelor intentii sau actiuni ostile si neutralizarea imediata a acestora. Cunoasterea si contracararea oricaror planuri de actiuni dusmanoase puse la cale din exterior, atat de servicii de spionaj, organizatii, grupuri sau elemente ostile, cat si de cercuri politice si organisme guvernamentale".Atentia Securitatii se indrepta spre cetatenii romani, dar si spre cetateni straini, in special pentru cei "cunoscuti ca au proferat amenintari cu actiuni de atentat, acte terorist-diversioniste, de sabotaj, de subminare ori de distrugere, de trecere in forta a frontierei, precum si asupra elementelor pretabile la astfel de fapte. Totodata, vor fi asigurate masuri intarite de supraveghere, paza si control la obiectivele vizate in asemenea scopuri. Asigurarea securitatii depline a tuturor obiectivelor in care exista armanent, munitii, explozibili, substante toxice ori radioactive in scopul preintampinarii pierderii ori sustragerii acestora in vederea folosirii in scopuri dusmanoase".

Atentie la acte de anarhie, dezordine si "inscrisuri dusmanoase"O alta linie de supraveghere erau "Persoanele care au preocupari sau sunt suspecte ca intentioneaza sa initieze acte de anarhie si dezordine - individual sau in grup, cele suspecte pe linia redactarii si difuzarii de inscrisuri cu continut dusmanos, a raspandirii de zvonuri cu scopul de a crea panica, nemultumiri sau stari de spirit negative, ori care vor cauta sa furnizeze, pe orice cale, date, informatii sau documente care sa poata fi folosite de oficiile de propaganda din exterior in scop de denigrare si calomniere a politicii partidului si statului nostru. Prevenirea introducerii si raspandirii in tara de materiale dusmanoase cu caracter denigrator, de provocare si instigare, asigurandu-se prevenirea oricaror actiuni negative din partea acestora si, in acelasi timp, influentarea si determinarea cetatenilor straini sa prezinte concret in exterior relatiile tarii noastre".

"Starea de spirit", aspect important al muncii de Securitate in contextul Congresului PCRAstfel, cum contextul desfasurarii Congresului al XIV-lea era unul international care provoca deja masive schimbari in Blocul Comunist, pentru Securitate era esentiala cunoasterea "starii de spirit" a populatiei, aspect care era parte din munca de Securitate. "Cunoasterea imediata a tuturor situatiilor si imprejurarilor de natura a determina stari de spirit negative, nemultumiri colective ori alte situatii cu implicatii asupra securitatii si ordinii".

Instruirea retelei informative, ordin de la generalul Iulian VladGenerarul-colonel Iulian Vlad traseaza sarcini unitatilor Departamentului Securitatii Statului precizand ca "Directia I si compartimentele corespondente din teritoriu vor intensifica masurile specifice pentru cunoasterea temeinica a starii de spirit in randul populatiei, vor instrui reteaua informativa pentru a semnala operativ orice intentii de provocare a unor actiuni ostile in sectoarele date in responsabilitate, asigurandu-se controlul complet si eficient asupra elementelor suspecte pretabile la asemenea actiuni, asupra rudelor si legaturilor din tara ale fugarilor.

Atentie deosebita se va acorda elementelor cuprinse in baza de lucru, cu prioritate asupra elementelor fanatice care emit idei contestatar-protestare, ori cu pozitie ostila precum in randul nationalist-iredentistilor, fostilor legionari sau condamnatii pentru infractiuni contra securitatii statului, precum si a tuturor celorlalte categorii de persoane pretabile la actiuni dusmanoase, cu sau fara antecedente politice ori penale reactionare".

USLA si Directia a III-a, supravegherea cetatenilor strainiO alta pista a muncii de Securitate care trebuia sa fie acoperita in contextul organizarii si desfasurarii Congresului al XIV-lea erau cetatenii straini. Astfel se arata in documente ca "Impreuna cu Directia a III-a si Unitatea Speciala de Lupta Antiterorista, precum si compartimentele corespondente de la Securitatiile judetene vor organiza masurile de cunoastere a activitatii cetatenilor straini aflati la studii, acordandu-se atentie depistarii imediate a elementelor suspecte, pentru a preveni eventuale actiuni teroriste, acte de dezordine sau alte fapte de natura a perturba climatul social-politic intern, ori de a afecta interesele statului nostru".

"Inlaturarea premiselor fenomenelor si situatiilor negative"In acest sens, era prevazute masuri pentru intarirea controlului prevenirii trecerii frauduloase a frontierei de stat, precum si "cooperarea cu celelalte linii de munca ale securitatii statului pentru contracararea instigarilor si provocarile din straintate asupra unor elemente ostile din interior, precum si cu organele de militie". In document se mai arata, de asemenena, ca trebuiau urmarite "inlaturarea premiselor fenomenelor si situatiilor negative", "vor fi avute in atentie speciala elementele cunoscute cu manifestari ostile care lucreaza in obiective economice, nemultumite ori pretabile la acte de dezordine. Aceste elemente vor fi supravegheate indeaproape pentru a li se cunoaste permanent activitatea si intentiile".Supravegherea operativ-informativa a jurnalistilor straini si diplomatilorGeneralul-colonel traseaza sarcini Directiei a III-a si compartimentelelor teritoriale subordonate pentru supravegherea operativ-informativa a jurnalistiilor straini, in special a celor care nu scriau magulitor despre dictatura. Astfel, acestia erau supravegheati "pentru urmarirea si stabilirea preocuparilor si intentiilor, aprecierilor si comentariilor ce rezulta din mediul strainilor, diplomatilor, reprezentantilor agentiilor de presa, ziaristi, corespondenti, reporteri". Scopul era "depistarea elementelor care preconizeaza actiuni ostile, instiga cetatenii romani la fapte dusmanoase statului nostru, comit acte provocatoare, raspandesc zvonuri ori culeg date prin folosirea lor sa puna intr-o lumina nefavorabila politica partidului".

Urmarea era, potrivit documentelor, "Se va actiona pentru prevenirea oricaror acte dusmanoase din partea cadrelor si agentiilor de spionaj pretabili la actiuni provocatoare, de incitare si instigare, de determinare a unor elemente ostile sa se angajeze in actiuni negative".

Limitarea deplasarilor curierilor militari inarmati si a transporturilor de armament si munitieIn elaboratul plan de supraveghere si control operativ-informativ sunt cuprinse si structurile Armatei. Practic, masurile de Securitate vizate pentru organizarea si desfasurarea Congresului al XIV-lea al PCR erau masuri de securitate si masuri de lupta. Astfel, se arata ca "Directia de Contrainformatii Militare si compartimentele subordonate de pe intreg cuprinsul tarii vor intari munca de informatii in toate unitatile Fortelor Armate, in obiectivele si mediile de competenta, asigurandu-se cunoasterea si prevenirea imediata a oricaror conditii sau imprejurari de natura a afecta operativitatea si capacitatea de lupta, ordinea si disciplina".De asemenea, se mai arata ca Marele Stat Major "prin comenzile unitatilor militare, se vor suspenda invoirile si permisiile in Garnizoana Bucuresti si limitarea la cazuri strict necesare a deplasarilor curierilor inarmati, precum si transporturilor de armament si munitie". Se avea in vedere chiar si intarirea masurilor de paza si securitate la toate "aerocluburile, aerobazele si punctele de lucru ale aviatiei utilitare, in vederea prevenirii oricaror incercari de evaziune aeriana. Totodata, vor fi puse in stare de deplina operativitate a grupelor de interventie si plutoanele de aparare antiterorista - de la inspectoratele judetene, pe tot timpul actiunii".

Dezinformare si combaterea zvonurilor, frica de "exterior"Servicul "D", de dezinformare, din cadrul unitatilor speciale ale Securitatii, avea ca sarcina in contextul Congresului sa "intreprinda in conlucrare cu celelealte unitati masuri pentru organizarea si desfasurarea unor activitati de dezinformare si combatere a eventualelor zvonuri si comentariilor nefavorabile cu prioritate a actiunilor reactionare din exterior, a cercurilor si organizatiilor.

Militia sa patruleze pentru depistarea inscrisurilor cu caracter necorespunzator

Pentru a controla situatia in ceea ce priveste aparitia unor "inscrisuri dusmanoase", Securitatea traseaza sarcini Militiei printre care decide ca "Directia paza de ordine si compartimentele subordona, impreuna cu Directia de Informatii Interne si compartimentele din teritoriu vor asigura locurile si traseele unde se impun masuri de paza si patrulare in vedereea depistarii autorilor de inscrisuri cu continut necorespunzator, a persoanelor care s-ar putrea deda la distrugerea materialelor de pavoazare, sau care ar intentiona sa comita orice alte actiuni antisociale, precum si pentru prevenirea trecerilor ilegale la frontiera".

Controale in hoteluri, camine studentesti, gazde particulareDe asemenea, se mai arata ca Directia pentru Pasapoarte, Evidenta Strainilor si Controlul Trecerii Frontierei avea ca sarcina ca "pana la la data de 15 noiembrie 1989, impreuna cu inspectoratele judetene si al municipiului Bucuresti va executa controale in hoteluri, moteluri si caminele studentesti, precum si la gazde particulare in vederea depistarii strainilor care nu au statut juridic legal, ori nu isi justifica prezenta pe teriotriul tarii, luandu-se masurile legale care se impun, dupa caz".

Controlul domiciliilor celor care locuiau in zona de desfasurare a Congresului al XIV-leaPlanul de masuri al Securitatii trasa ordinul pentru Directia Generala a Penitenciarelor de suspendare a oricaror transferuri de detinuti. "In perioada 20 -26 noiembrie, transferul de detinuti si minori intre unitati, inclusiv catre organele judiciare, va fi suspendat". De asemenea, Inspectoratul Municipiului Bucuresti era obligat ca, pe langa o serie de sarcini, sa faca controlul "legalitatii domiciliului populatiei in zona din vecinatate a obiectivelor cuprinse in cadrul actiunii inaintea inceperii si in timpul Congresului".

Lista persoanelor de supravegheatPe lista persoanelor care trebuiau supravegheate erau cele despre care "s-au obtinut informatii ca intentioneaza sa comita actiuni terorist-diversioniste:

  • "Bolnavi psihic care au scapat de sub control si sunt pretabili sa comita actiuni ce ar putea impieta desfasurarea normala a lucrarilor Congresului;
  • Cetateni straini aflati in tara - diplomati, emisari ai unor organizatii reactionare din strainatate, corespondeti de presa, turisti;
  • Cazurile de sustragere ori disparatie de armament, munitie, substante toxice sau radioactive;
  • Deficienta in aprovizionarea populatiei cu produse alimentare ori neajunsuri in asigurarea transporturilor in comun, energiei termice si electrice, de natura a conduce la aparitia unor stari de spirit necorespunzatoare in randul populatiei sau a anumitor colectivitati ce ar putea degenera in actiuni de dezordine;
  • Difuzarea unor inscrisuri cu continut corespunzatoare;
  • Evenimente ce pot avea consecinte deosebite pentru economia nationala".


Pentru toata aceasta operatiune "FORUM 89", colectivul operativ-informativ din toate unitatile centrale informatice, precum si din centrul de comanda, era prevazut a se "lucra in ture, pe timp de 24 de ore, dupa un grafic aprobat".

Jurnalistii straini vor fi supravegheati si urmariti informativSecuritatea acorda o atentie speciala jurnalistilor straini. Nu doar ca ii urmareau operativ, insa in camerele acestora de hotel plasau masuri speciale, le interceptetau convorbirile. Dintre jurnalistii straini cei mai intens supravegheati erau cei care scrisesera reportaje si articole "denigrand" regimul ceausist. Astfel se arata in planurile de masuri privitoare la acestia ca "vor fi supravegheati si urmariti informativ cu proritate corepondentii de presa, radio si televiziune, stranii cunoscuti deja cu o pozitie ostila, care dupa vizite anterioare in tara noastra au publicat articole sau reportaje prin care au denaturat si denigrat realitatile romanesti.

De asemenea, se va asigura controlarea prin posibilitati specifice a contactelor realizate de publicistii acreditati pentru actiune cu diplomati conationali sau ai altor state aflati la post in tara noastra, cunoscuti ca sunt cadre de spionaj ori au preocupari diversioniste, precum si cu alti straini prezenti in Republica Socialista Romania in diverse scopuri".

Jurnalistii straini si "noile orientari din tarile pe care le reprezinta"Se mai arata ca in aceste cazuri "se vor intreprinde masuri ferme de descurajare si derutare impotriva ziaristilor care, sub impulsul noilor orientari din tarile pe care le reprezinta, vor incerca sa desfasoare activitati neavenite, cum ar fi sondajele de opinie la populatie, constituirea de canale de difuzare a unor materiale necoraspunzatoare si altele". Pentru a avea control asupra jurnalistilor straini ostili "cunoscuti cu manisfestari dusmanoase sau cu intentii de a conectat elemente asa-zis protestatare", Securitatea decide ca acestia "vor fi cazati in camere prevazute cu mijloace speciale, pentru a le cunoaste comentarile si reactile cu privire la eveniment si a le anihila in timp optim preocuparile ostile".

Interceptari, perchezitii secrete, supraveghere videoIn planul de masuri sunt indicate masurile specifice care trebuiau luate in cazul jurnalistilor straini "ostili". Si anume, "vom asigura interceptarea transimiilor efectuate de publicistii straini catre redactiile lor de presa, radio, si televiziune pe care le reprezinta precum si initierea altor masuri speciale la locurile lor de cazare - perchezitii secrete, controale video". Se arata astfel ca prin posibilitatile unitatilor informative si ale altor unitati speciale, precum Unitatea Speciala "T" (tehnica operativa) "se va asigura redarea operativa a inregistrarilor pentru ca datele obtinute in acest mod sa fie rapid sintetizate si valorificate, pentru luarea de decizii de catre Comandamentul actiunii si conducerea Departamentul Securitatii Statului".

Mai precis, se arata in documente ca "Directia a III-a, UM 0110 si Securitatea municipiului Bucuresti, impreuna cu Unitatea Speciala "F", vor constitui grupe operative cu functionare permanenta, la hotelurile in care vor fi cazati publicistii straini pentru a asigura initierea unor masuri specifice ofensive, precum si executarea de lucrari speciale".

CIA, 20 noiembrie 1989: "O schimbare in Romania este putin probabila"In aceeasi luna in care a avut loc ultimul Congres al PCR, potrivit unui Memorandum al CIA din 29 noiembrie 1989, care analiza situatia din tarile din Blocul Comunist, inainte de intalnirea de la Malta care urma sa aiba loc in perioada 2 - 3 decembrie 1989, se arata ca o "schimbare in Romania este putin probabila". Documentul a fost declasificat in 2021 si publicat pe site-ul Black Vault, continand o scurta analiza a tarilor europene din sfera de influenta a Uniunii Sovietice: Cehoslovacia, Republica Democrata Germana, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Iugoslavia si Romania. Documentul fusese realizat de seful Directiei de Analiza Sovietica de la aceea vreme, George Kolt. La Intalnirea de la Malta au participat presedintii SUA, George Bush Sr., si al URSS, Mihail Gorbaciov. Intalnirea a fost considerata la acel moment sfarsitul Razboiului Rece.

Mai puteti citi:

Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8267 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
14 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Foarte simplu

Sunt pagini din istoria anilor de varf ai mafiei PSD!

 

Un regim bazat pe o imensa minciuna,

instaurat cu ajutorul tancurilor sovietice dupa război in Europa de Est ca și regim de ocupație, ce a evoluat pe parcurs in dictaturi naționaliste, cu diferite diferențe de nuanță de la o tara la alta, la noi in Romania fiind dictatura cea mai abjecta dintre toate, cu un cult al personalității ajuns la niveluri depășite doar in Coreea de Nord.
Aceste regimuri au supraviețuit doar datorita amenințării intervenției armatei sovietice in caz de dorință de schimbare. Asta s-a dovedit nu doar in 56 in Ungaria și-n 68 in Cehoslovacia, dar și prin faptul ca a fost suficienta venirea la putere a unui reformist in URSS, care sa dea semnalul ca URSS nu va mai interveni in sprijinul acestor regimuri, pentru ca toate, fără excepție, sa se prăbușească precum niște castele de nisip.
"Comunismul" pe care-l promiteau aceste regimuri nu era altceva decat un pretext pentru dictatura și represiune.
Regimul, ce se pretindea a fi unul superior, și-a dovedit inferioritatea in nenumărate feluri, dar aspectul cel mai frapant al inferiorității acelui regim era interdicția ca oamenii sa părăsească tara, care a culminat cu construcția zidului Berlinului, simbol rușinos ce va rămane pe veci asociat acestor regimuri.

 

si azi tot ei conduc Romania...

securistii si fiii lor conduc si azi toate domeniile de activitate.Au distrus peste 1300 de intreprinderi,au distrus sistemul de irigatii,au indatorat tara pt generatii intregi.Ce a mai ramas ?a mai ramas CEC bank,hidrotehnica,portul Constanta,gazele din mare.In curand Catu le va vinde si pe ele.Intr o tara in care impozitul pe locuinta e doar 100 de euro dar se platesc salarii de 6000 $ pt o moasa de spital sau 78.634 (cam 20.000 $)o pensie speciala,nu mai raman bani nici macar pt pansamente ,nu mai vorbim de autostrazi,scoli sau spitale.Securistii de azi sunt la fel de rai ca cei de dinainte.Sau chiar mai rai...

E poate adevarat, cel putin partial,

societatea are incă multe reziduuri ale vechiului regim.
Dar una dintre marile diferențe e ca acum avem libertatea de a alege, majoritatea poate decide totuși, cel puțin poate alege niște reprezentanți prin care poate totuși decide cel puțin direcția generala a tarii.
De exemplu daca majoritatea nu era de acord, Romania n-ar fi fost acum in UE sau in NATO.
Faptul ca majoritatea nu ia mereu deciziile corecte e ceva evident, dar asta e altceva, sistemul democratic reprezentativ are și el limitele lui, dar cu toate astea s-a dovedit, in general in lume, net superior celorlalte tipuri de regim. Verdictul a fost dat și e dat in continuare de fluxurile migratoare de populație. Toată lumea (care reușea sa evadeze) migra dinspre Germania de Est spre cea de Vest, asa cum acum cine poate evada migrează dinspre Coreea de Nord spre cea de Sud.
Nu prea sunt multe persoane care migrează dinspre tari democratice spre tari cu regimuri dictatoriale, in orice caz balanta fluxului migrator a fost și e in continuare net favorabila regimurilor democratice. Oamenii migrează spre unde cred ca le-ar fi mai bine, indiferent ce insemnă mai bine pentru fiecare dintre ei.
O alta diferență enorma e libertate de exprimare a opiniilor. De exemplu discuții libere cum exista acum, despre orice subiect, inclusiv legate de puterea politica, erau absolut de neconceput in vechiul regim, asta e o alta dovada de inferioritate a acelui regim. Daca regimul ar fi fost unul superior, cum pretindea propaganda lui, n-ar fi avut niciun motiv sa restrangă libertatea de exprimare a opiniilor, sa interzică celelalte partide politice in afara de PCR și n-ar fi avut nevoie sa construiască un zid (la Berlin) pentru ca oamenii sa nu fuga din calea binefacerilor regimului.

Corect

Nostal;=gia din tine urla. Da, pentru tine Tovarasul Nicolae Ceausescu era bun. Ca pentru puturosi era bun. Ceausescu ii punea in aceeasi oala, si pe prosti, si pe ceilalti, si pe puturosi, si pe ceilaslti, si pe cinstiti alaturi de ceilalti. Dealtfel, a fura atunci din alea 1300 de intreprinderi, era ceva atat de normal incat asta nici nu era considerat furt. Era un fel de completre a salariului, care era si ala redus, in functie de cat se indeplinea Planul. 60%, 50%, 30%, ca de indeplinit 100% nu era practic posibil. Cand nu aveai curent electric, cand nu aveai suruburi, cand nu aveai vopsea... Dar pentru hoti, puturosi, netrebnici erau timpuri de aur. Asa putea puturosul, prostul, neghiobul sa fie egal cu celalalt. Ca "cel mai iubit fiu al poporului" ii tragea pe toti in jos, si astfel se asigura egalitatea pe la zero, in jurul valorii zero. Iar nostalgicii deplang acele vremuri. Ca atunci toti erau jos, azi, numai ei, numai putrosii, blegii, strambii, retrograzii, sunt tot jos si asta i face sa fie nostalgicii ceausismului. Ca cei care muncesc, cei care gandesc, cei care sunt chibzuiti azi, au. Nu sunt tot la zero, ca in vremea "iepocii de aur". Si aia il injura acum pe criminalul Ceausescu, ca au fot tinuti ani de zile pe post de animal de Ceausescu. Si au dreptate!

O, sancta simplicitas!

In perioada următoare Congresului al XIII-lea circula o butadă interesantă: "La al XI-lea congres a murit Tătuța/La al XII-lea congres a murit Mămuța/La al XIII-lea congres s-a rănit Lenuța/Așteptăm cu interes cel de-al XIV-lea congres."
Două anecdote semnificative despre acest ultim congres, care circulau in perioada imediat următoare evenimentului. Ziariștii străini intrebau ce scrie pe toate ușile Sălii Palatului. Au primit răspunsul: Trageți! A doua. Un congresman a adormit in timpul lucrărilor. In perioada respectivă a pătruns in sală un șobolan care a starnit oroare și gălăgie. Toți strigau: Omoriți-l, omorați-l! Se trezește cel adormit care strigă și el: Și pe doamna, și pe doamna!

Tavarisci, si nastalgici,

prin luna Aprilie, in 24, dat la televizor prin 26 Aprilie 1989, mult iubitul si stimatul tovaras, Nicolae Ceausescu anunta Poporul, ca EL a platit "Datoriili esterne". Pana la acea data in Romania se traia rau de tot, dar rau de tot ca tovarasul Nicolae Ceausescu era bun, dar imperialistii aia care sugeau sangele poporului, erau rai. Noi aveam datorii, dar nu stiam si de ce le aveam, dar vinovati ca noi traim prost erau capitalistii, imperialistii. Ca in loc de painea pe masa, aveam pe masa Factura emisa de imperialisti. OK. Haraso! Dar de prin aprilie, hai sa luam data de referinta 1 Mai 1989, NU MAI AVEAM DATORII! Sau nu mai aveam nici macar datorii, ca nici din celelallte nu aveam nimic, exact ca inainte, exact ca in vremea "datoriilor esterne". Si atunci va intreb eu, tavarisci nostalgici, de ce cel mai bun fiu al poporului, nu ne-a dat atunci macar un pic de paine, de benzina, de lumina, de drepturi cetatenesti, ca datorii la altii nu mai aveam? Aveam "datorii" numai la Criminalul Ceausescu! Din cauza criminalului Ceausescu, in perioada 1965-1989, romanii au trait cel mai prost din Istoria Romaniei! Asta numai sub Criminalul Ceausescu!!!

Daca vrei mai multe amanunte poti sa il intrebi pe

Colegul tau de la ferma de trolli , adica pe tovarasul Niciolae!!!!
El stie sigur ce si cum,doar a fost un participant activ!!!!

darnic nulla absolutta

bah tutta absoluta, iar ai scris mult, prost si fara rost. Tzi-au trebuit jdemii de cuvinte ca sa scrii ce ca in perioada 68-89 s-a trait prost! S-a trait la fel de prost pe cat esti tu de inteligent ouazar de doua parale, ci'n dreaqnea te plateste sa scrii aberatziile astea e mai intelighent ca tine.

Nu am avut DEZONOAREA de a asista la ultimele congrese

comuniste ! Mi s-a facut lehamite dupa alt congres, nu mai stiu care era...
Am retinut ca la al paishpelea congres erau 3 milioane de membri PCR.
Este surprinzator sa vad ca acum, in anul 2021, exista inca TOT 3 milioane de membri si membrane care voteaza psd!

Ce aveti de gand tovarasi? Cat mai intindeti pelteaua?
Mi se pare ca acum aveti un imn national care contine versul "Desteapta-te Romane"! Treziti-va din cosmar. Nicu si Leana au putrezit. Nici Draknea nu se simpte bine...

 

Securitatea,

inca din vara, trecuse tacit de partea cealalta a baricadei. Majoritatea cetatenilor nu erau la curent dar s-a strecurat , s-a "scapat" cineva si se cunostea acest lucru. Numai sotii Ciausescu si mai marii vremii nu cunosteau. Eu stim deja din vara ca nu-i va prinde anul nou in functia suprema in stat. De nu trada securitatea , "nici pasarea cerului" nu ar fi miscat. Totul se anihila din fasa. Uite asa se intampla ca securitatea face lucruri stiute numai de ei, producand panica si dezordine, morti , simulatoare de pusti automate, de balize aeriene etc. , inclusiv notiunea pe buzile fiecarui "teroristii". Nici teroristii nici securitatea nu a luptat sau nu au existat decat in mintile noilor veniti, de a pune mana pe putere. A fost un risc, dar Iliescu si anturajul lui, sustinut de rusi , au riscat si au castigat, prin manipulare si binenteles cu ajutorul tradarii securitatii.

 

Chiar daca n-au trecut neaparat clar de cealalta parte,

și-au făcut probabil și ei un calcul din care a rezultat, in contextul internațional de atunci, ca era mai riscant pentru ei sa continue sa susțină activ regimul decat sa treacă intr-un mod mai pasiv, sa joace la doua capete. Au fost foarte probabil doar o mica parte dintre ei care nu și-au dat seama și au continuat orbește pana la capăt.
La urma urmei doar Ceaușescu, familia lui și poate cațiva din cercul lui foarte apropiat aveau totul de pierdut prin căderea regimului, restul, chiar daca pierdeau privilegii importante, n-aveau pre multe motive sa fie niște fanatici ca și Ceaușescu.
Dar indiferent ce ar fi făcut securitatea sau celelalte componente ale aparatului represiv, n-avea cum sa impiedice căderea. Regimul ar fi căzut oricum intr-un fel sau altul. Nu cred că-și imaginează nimeni ca ar fi existat vreo posibilitate ca regimul din Romania sa supraviețuiască prea mult timp inconjurat de tari democratice și abandonat de fosta URSS. Singura posibilitate teoretica, dar extrem de puțin probabila, ar fi fost ca regimul sa supraviețuiască cu greu cel puțin pana cand Putin și-a consolidat puterea in Rusia, pentru ca el sa sprijine regimul și Romania sa devina un fel de Belarus, dependent de susținerea lui Putin pentru reprimarea contestatarilor. Din fericire nu s-a intamplat asta.
Dupa venirea lui Gorbaciov la putere rusii au avut de fapt un rol pozitiv. Dupa ce ei impuseseră aceste regimuri dupa război, tot ei au dat semnalul reformelor in 85, semnal care a provocat pana la urma prăbușirea regimurilor.
Venirea la puterea a lui Gorbaciov in URSS a fost esențială, dar ea nu a fost intamplatoare, a fost provocata de faptul ca factorii de decizie ai regimului sovietic și-au dat seama ca erau evident pe cale sa piardă războiul rece in fata SUA și a aliaților ei de atunci, ceea ce i-a determinat sa riște, prin aducerea unui reformist la putere. De fapt datoram libertatea de acum intr-o măsură mai mare lumii libere de atunci care a reușit sa tina piept și sa caștige pana la urma războiul rece impotriva URSS decat lui Gorbaciov, deși el are merite incontestabile.

Doamne ferește!

Dacă din vară trădase Securitatea toată cum a s-a organizat așa exact Congresul al XIV-lea? Pe de altă parte cum vă puteți imagina că in RDG, Polonia, Cehoslovacia, Ungaria și Bulgaria se prăbușeau regimurile comuniste iar in Romania, fie și prin netrădarea Securității s-ar fi menținut intact? In perioada 14-22 decembrie 1989 autoritățile comuniste au ucis și arestat oameni. Au făcut-o deorece trecuseră de partea dușmanilor lui Nicolae Ceaușescu?

Securistii cei mai abjecti pamanteni

Au sustinul comunismul si pe Ceasescu pana in panzele albe cu ura si dispret fata de poporul din care faceau parte. Acum nu se mai satura de averi si bani; furati tovarasi de la popor pana va sufocati.
Ex ossibus ulterior!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor