Istoria Romaniei, falsificata de regimul comunist. Cum a devenit regele dac Burebista favoritul lui Nicolae Ceausescu

Autor: N.G.
Duminica, 09 Mai 2021, ora 22:00
15964 citiri
Istoria Romaniei, falsificata de regimul comunist. Cum a devenit regele dac Burebista favoritul lui Nicolae Ceausescu
Statuie a regelui dac Burebista si un portret al dictatorului Nicolae Ceausescu

Personalitatea lui Burebista a fost reactualizata in timpul regimului national-comunist al lui Nicolae Ceausescu, cand o serie de regi daci au fost "promovati" in panteonul istoric al poporului roman.

Din acest motiv s-a organizat in anul 1980, prin grija partidului comunist, aniversarea a 2050 de ani de la intemeierea "primului stat centralizat si independent condus de Burebista", manifestare copiata dupa modelul iranian al aniversarii, in anul 1971, de catre regimul lui Reza Pahlavi, a 2500 de ani de la crearea statului iranian. Ceausescu a fost atat de impresionat incat si-a dat seama imediat de valoarea propagandistica a unui asemenea eveniment. Prin urmare, in august 1980, pe fostul stadion 23 august avea loc o mare ceremonie cu exact acelasi rol.

Ceausescu a dorit sa transmita ca, asa cum Burebista a rezistat la conducerea statului dac fara a fi invins de romani, prin diplomatie, asa va rezista si el zeci de ani la conducerea Romaniei. Dictatorul roman nu a dorit sa se asocieze cu Decebal, un rege dac mult mai cunoscut decat Burebista, pentru simplul motiv ca acesta fusese infrant in batalie de Imperiul Roman.

Ceausescu, alaturi de figuri importante ale istoriei Romaniei

Un alt motiv al acestei aniversari l-a constituit concurenta vecinilor bulgari care au sarbatorit 1300 de ani de la intemeierea primului tarat bulgar din timpul lui Asparuch. Era un moment prielnic de a "demonstra" ca stramosii nostri sunt mult mai vechi decat cei ai bulgarilor.

Congres mondial de istorie la Bucuresti

Evenimentul de pe stadionul "23 August" a fost organizat special si pentru a coincide cu un congres mondial de istorie care avea loc in perioada respectiva la Bucuresti, cu peste 3.000 de istorici din toata lumea si unde a existat o sesiune speciala dedicata regelui dac.

"Prilejul folosit pentru a conferi regelui get o dimensiune propagandistica internationala a fost Congresul Mondial de Istorie din 1980. La San Francisco in 1975, fara indoiala in contextul acelor ani in care tara noastra putea parea un aliat al Occidentului, propunerea delegatiei Romaniei de organizare la Bucuresti a viitorului congres fusese acceptata.

Peste cinci ani, statutul Romaniei nu mai era la fel de favorabil, dar masinaria organizatorica nu mai putea sa dea inapoi, drept care, in august 1980, peste 3.000 de participanti din majoritatea tarilor lumii s au intalnit la Bucuresti. Aici, in uvertura, ei au avut parte de celebrarea cu mare pompa, intr o sesiune speciala organizata in marginea Congresului Mondial, de comemorarea a 2050 de ani de la intemeierea de catre Burebista a statului unitar si centralizat geto dac", spune istoricul Zoe Petre.

Burebista, favorizat de Ceausescu

"Burebista pare favorizat in timpul lui Ceausescu si sunt cateva argumente pe care le putem indica aici. Pe de-o parte, Burebista are un plus la capitolul politica externa in raport cu Decebal, prin politicile lui de aliante, prin felul in care si-a extins cucerirea asupra unui stat foarte mare la un moment dat, prin maniera in care a imbinat actiunea militara cu actiunea politica (diplomatica); faptul ca el n-a cucerit numai prin forta armelor, ci si prin ceea ce astazi am numi diplomatie. Aceasta, din putinele informatii pe care le avem totusi. Mai trebuie luat in calcul si ca, spre deosebire de Decebal, Burebista nu a fost niciodata infrant de Imperiul Roman.

Manifestatie faraonica pe fostul stadion "23 august"

Cezar a murit inaintea lui Burebista, inainte de a cuceri Dacia. Nu stim daca ar fi vrut s-o cucereasca sau nu, dar asta nu mai conteaza. Cert e ca Cezar a murit si Imperiul Roman nu a cucerit Dacia. Sigur ca atunci nu se spunea nimic despre maniera in care a murit Burebista, ca era foarte posibil sa fi fost un complot care sa fi dus la eliminarea lui... E limpede insa ca Nicolae Ceausescu, atunci cand se gandea la Burebista, cel care a rezistat Imperiului Roman, facea o translatie cu imperiile din vremea lui si se vedea un fel de Burebista comunist, care rezista imperiului sovietic", afirma istoricul Adrian Cioroianu, intr-un interviu pentru Historia.

Cercetatorii considera ca sarbatorirea celor 2.050 de ani de la intemeierea statului dac a avut doar un caracter propagandistic destinat exclusiv dictatorului Ceausescu, in conditiile in care nu exista informatii certe cu privire la Burebista.

Marea supărare a lui Ion Țiriac: ”Și nu Ceaușescu, ci alt escu”
Marea supărare a lui Ion Țiriac: ”Și nu Ceaușescu, ci alt escu”
Fostul tenisman Ion Ţiriac, patronul turneului Ţiriac Open (ATP 250), dotat cu premii totale de 579.320 de euro şi găzduit zilele acestea de baza sportivă Năstase/Marica din Capitală, speră...
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#Ceausescu, #comunism, #burebista, #rege dac, #propaganda , #comunism