Despre Ceausescu si OTV-izarea Romaniei, cu Mircea Dinescu - Dezbatere Ziare.com

Vineri, 16 Septembrie 2011, ora 13:43
10307 citiri
Despre Ceausescu si OTV-izarea Romaniei, cu Mircea Dinescu - Dezbatere Ziare.com

Grecia este pe marginea prapastiei, gata-gata sa traga dupa ea intreaga Europa, Orientul Mijociu este in degringolada, romanii sunt cu buzunarele din ce in ce mai goale si habar n-au ce-i cu scutul care sta sa li se ridice in batatura, iar tema predilecta a televiziunilor noastre este "Ceausescu". De ce?!

Daca am fi in preajma aniversarii Revolutiei de la 1989 sau macar in ianuarie, in apropierea zilei de nastere a lui Nicolae Ceausescu, daca ar fi iesit recent la iveala cine stie ce documente nestiute pana acum sau dezvaluiri uluitoare despre perioada in care romanii au fost prizonierii comunismului, am mai intelege. Dar nu s-a intamplat nimic deosebit in ultima perioada astfel incat aceasta rabufnire de ceausism pe care o vedem pe ecranele televizoarelor sa aiba o justificare din punct de vedere jurnalistic.

In loc sa afle de la specialisti de buna credinta cum sa isi dramuiasca banii inainte ca un alt tsunami financiar sa ii plezneasca peste buzunare, romanii sunt aruncati de presa avida de rating cu douazeci de ani in urma.

In loc sa li se ofere modele de comportament, profesionalism si onoare, telespectatorilor li se servesc, mai nou, in meniul zilnic, in afara de obisnuitele specimene "in sange", vulgare sau doar imbecile, naluci dintr-o epoca despre care tinerii ar trebui sa afle doar adevaruri istorice, nu cancanuri.

Ziare.com te invita la dezbatere: Cum a ajuns Ceausescu subiect de mare actualitate la inceput de septembrie 2011 si de ce? Este o actiune concertata prin care se urmareste un scop anume sau asistam pur si simplu la incapacitatea unor jurnalisti de a gasi subiecte de actualitate cu adevarat relevante pentru cetateanul obisnuit si la o manifestare a spiritului de turma din partea altora?

Iata ce spune pe aceasta tema scriitorul si realizatorul de televiziune Mircea Dinescu.

MIRCEA DINESCU: Incepi sa devii ceea ce privesti

"Sunt niste imbecili. Probabil fare rating chestia asta, nostalgia dupa Ceausescu. A devenit, iaca, tema nationala. Exista profitori ai Revolutiei, cum sunt astia care si-au luat carnete, si insi care traiesc in continuare din cadavrul Revolutiei cum e Cartianu de la Adevarul, care preia toate teoriile securistilor, care s-au purtat zece ani dupa '89.

Dintr-odata e mitizat Ceausescu, fiii lui...E ceva de necrezut. Asta da masura Romaniei.

Una e ca sunt alte probleme mai importante, cum e Grecia, si in al doilea rand istoria nu o judeci pe patetisme din astea de trei lulele. Toate sunt chestii resapate din anii '90.

Natia asta cred ca are un defect, efectiv. Ganditi-va ca dupa moartea lui Hitler ar fi inceput in Germania chestii de genul asta, cat era el de bun si de dezinteresat...E incredibil ce se intampla. E o bataie pe Ceausescu, pe toate rudele lui. Si se spun tot felul de aberatii.

E si o lipsa de profesionalism. Eu ma uit cum arata un jurnal in lumea occidentala - afli ce se intampla in lume. In Romania - afli cu cine traieste sora unei borfete, ca nu mai e de ajuns ca e ea borfeta, o mai ia si pe sora-sa, devine si ea celebra.

In mod normal ar trebui sa existe societatea civila care sa reactioneze la aceasta decadere, a televiziunilor romane in primul rand. Eu am mai spus si in urma cu cativa ani: asistam la OTV-izarea Romaniei. Este de necrezut.

Bine, e si bataia pe rating.

Care societate civila? Cea care a intrat in adormire. Societatea civila a existat la un moment dat, in timpul lui Ion Iliescu, dar 'au murit in timpul vietii', cum se spune. Ei s-au patetizat atunci in strada, au facut Piata Universitatii, si dupa aia au devenit functionari. Ori nu au curaj, ori...Nu inteleg ce se intampla.

Si ar mai fi si alte institutii, cum e Academia Romana. Ar trebui o reactie, nu stiu. E jenant ce se intampla in tara asta, mai ales avand in vedere situatia economica, sociala, deruta populatiei, a tineretului. Pai daca asta servesc de dimineata pana seara... Stiti cum se spune, 'esti ceea ce mananci', asa si cu televiziunea 'incepi sa devii ceea ce privesti'.

La televiziunile romane, ce se intampla in lume (si sunt lucruri zguduitoare si care ne privesc), ocupa mai putin spatiu decat amanta lui Nicusor Ceausescu sau sora Monicai Columbeanu.

Aici e vorba de disperarea dupa rating. Nu ati vazut ca dupa ce Realitatea TV a bagat filmul cu Nicu Ceausescu (mare chestie ce sa spun...), in seara respectiva l-au adus si pe ginerele lui Ceausescu si aseara pe Valentin Ceausescu? Mai au sa ne arate si scheletele saptamana viitoare".

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Ceausescu emisiuni, #Mircea Dinescu presa, #Mircea Dinescu Ceausescu , #comunism