Despre vinovati, victime si miza procesului Visinescu - Interviu cu istoricul Dorin Dobrincu

Marti, 13 August 2013, ora 08:27

   

Despre vinovati, victime si miza procesului Visinescu - Interviu cu istoricul Dorin Dobrincu
Unii dintre batraneii cu par alb, garboviti de ani, care-si plimba linistiti nepotii prin parcurile publice, au in spate istorii personale cumplite, spune istoricul Dorin Dobrincu, pornind de la cazul tortionarului Alexandru Visinescu.

In opinia sa, Visinescu trebuie judecat, la fel ca toti fostii tortionari dovediti, pentru ca "un stat de drept nu poate exista fara respectarea, fara aplicarea legii, iar crimele impotriva umanitatii sunt imprescriptibile", precum si pentru ca asta ar fi "o dovada ca, totusi, se face dreptate fostelor victime, ca raul nu invinge doar pentru ca a fost institutionalizat".

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Dorin Dobrincu, fost director al Arhivelor Nationale si membru al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania, vorbeste despre accesul la informatii, vinovatie, continuitate institutionala si dreptatea care trebuie facuta victimelor comunismului, constatand ca societatea romaneasca are valorile "rasturnate".

"Am putea spune altceva despre o societate, despre o tara care isi rasplateste tortionarii cu pensii militare supradimensionate?", intreaba Dorin Dobrincu in interviul acordat Ziare.com.

Ce a impiedicat autoritatile romane sa faca dreptate in ultimii 23 de ani? Nu au existat informatii suficiente in arhive sau nu s-a dorit?Romania a cunoscut in decembrie 1989 o schimbare evidenta de regim. Insa nu cred ca mai este un secret pentru nimeni ca transformarea nu a fost - nici nu avea cum sa fie - una totala. Cu exceptia putinelor persoane inlocuite la varful conducerii partidului-statului si a unor institutii, ani la rand Romania a continuat sa fie condusa de oameni care slujisera cu zel regimul comunist. Ei nu aveau valori diferite de cele in care se formasera.

Iar responsabilii politici si cei administativi nu aveau nici un interes ca publicul sa afle, documentat, pe fapte, ce s-a intamplat cu aceasta tara in deceniile in care aceasta cunoscuse dictaturi succesive, in primul rand nu voiau sa se stie care erau responsabilitatile pentru atrocitatile numeroase din anii comunismului, precum si pentru politicile iresponsabile care afectasera categorii largi ale populatiei.

Accesul la arhive a fost intr-adevar unul foarte dificil multa vreme in Romania, inregistrandu-se un decalaj semnificativ fata de tarile central-europene care cunoscusera comunismul. Treptat, treptat arhivele publice s-au deschis, schimbarile majore inregistrandu-se dupa jumatatea anilor 2000, iar in consecinta cunoasterea comunismului a facut pasi importanti.

S-a produs si o schimbare de generatie, istorici, politologi, sociologi, antropologi si jurnalisti tineri, de multe ori cu o buna pregatire si empatici fata de victime asumand investigarea unor subiecte sensibile, care uneori au iritat establishmentul politic, dar si pe cel administrativ, in special pe cel din fruntea unor institutii cu prestigii bazate adesea pe manipularea valorilor premoderne sau de la inceputurile modernitatii noastre.

Cate categorii de vinovati si cate categorii de victime ale regimului comunist ati identificat dvs?

Pentru cercetatorii de buna credinta este o evidenta ca statul in ansamblul sau a avut intre 1945-1989 (cum s-a intamplat si in timpul celui de-al doilea razboi mondial, cu alte categorii de cetateni) o responsabilitate in instrumentarea politicilor represive, in incarcerarea, in trimiterea in lagare, in colonii de munca a unui numar mare de persoane, in uciderea altora, in deposedarea a milioane de persoane de proprietatile lor (si nu e vorba doar de oamenii avuti, cu fabrici, banci, mari magazine etc., ci si de micii proprietari, inclusiv de milioanele de tarani carora li s-a confiscat practic pamantul prin colectivizarea agriculturii).

Toti acesti oameni au suferit de pe urma regimului comunist, in grade diferite, desigur, dar au suferit.

Fara pretentia de a face un inventar exhaustiv, cele mai grave cazuri au fost, fara indoiala, ale oamenilor executati sumar, fara sa existe macar o sentinta, fie si a formalei "justitii" comuniste, ale oamenilor care au fost ucisi in urma unor simulacre de procese, ale celor care au murit in diferite locuri de recluziune din cauza violentelor, a conditiilor mizerabile, a lipsei de asistenta medicala si de hrana, ale femeilor care si-au pierdut viata ca urmare a politicilor pronataliste de dupa 1966, ale celor care incercand sa scape din "noua lume" cladita de comunistii romani au fost impuscati de-a lungul frontierelor vestice ale tarii etc.

In privinta responsabililor, a vinovatilor, acestia au fost numerosi. Da, nu au fost doar cativa.

In primul rand este vorba de responsabilii politici, cei care au condus destinele Romaniei in anii 1945-1989. Ma refer la activistii de prim plan ai Partidului Comunist (sa nu-i uitam pe Gheorghe Gheorghiu-Dej, pe Nicolae Ceausescu si pe toti cei din preajma lor), la cei din fruntea ministerelor, ai structurilor politice si administrative existente in Romania comunista.

Institutii intregi au fost constituite pentru a controla populatia, pentru a-i reprima pe cei care avusesera un trecut "compromitator" in ochii noului regim, sub raport politic, social, religios etc. sau pe cei care ar fi incercat sa schimbe ordinea politica si social instaurata de comunisti.

A fost vorba in primul rand de Securitate, in intregul sau, de Ministerul de Interne, de Justitie, de Armata (nu ma refer, fireste, la soldatii obligati sa faca stagiul militar) etc. etc. Aceste institutii in ansamblul lor poarta responsabilitatea mentinerii la putere a regimului comunist.

Dar responsabilitatile coboara mult mai jos, pana la structurile de baza. Angajatii institutiilor amintite erau platiti, beneficiau de privilegii insemnate, adeseori incredibile in raport cu nivelul de trai al oamenilor obisnuiti. Si totul in schimbul loialitatii lor depline fata de regim.

Din pacate, continuitatile institutionale au fost evidente chiar la scurt timp dupa caderea totalitarismului. Si aceasta s-a perpetuat la nivel simbolic pana astazi.

Spre exemplu, portretele ministrilor de Interne din anii 1945-1989 sunt expuse in holul principal al Ministerului de Interne, alaturi de cele ale ministrilor din secolul XIX, din perioada interbelica si din postcomunism fara a exista nici macar o minima explicatie in legatura cu ceea ce au facut, cu ceea ce au reprezentat.

Continuitatea institutionala pare astfel perfecta. Si aceasta este situatia, din punct de vedere al reprezentarii, la multe alte ministere, inspectorate, agentii, la Parlamentul Romaniei etc.

Jurnalistii pot vedea aceasta cu ochii lor in toate aceste locuri. Din cand in cand, cu ocazia "portilor deschise", si publicul poate vedea direct toate acestea.

Au fost si vinovati care au platit pentru atrocitatile comise? Cum? Sunt multi, putini?

O responsabilitate morala cred ca o poarta toti cei care au fost in slujba regimului comunist. Iar cei care au comis abuzuri, cu atat mai mult cei care au infaptuit crime au o responsabilitate juridica.

Nu prea se cunosc cazuri de fosti tortionari care sa fi cerut iertare victimelor pentru ceea ce au facut. Nu stiu care sa fie explicatia. Sa fie lipsa de aderenta reala a societatii la valorile religioase altminteri larg clamate, inclusiv la metanoia, sau la regulile onoarei, oricum tradiv preluate de la occidentali si (prea) putin timp practicate in modernitatea romaneasca?

Cei care au platit dupa 1989 pentru atrocitatile comise au fost extrem de putini. A fost vorba de cativa dintre cei surprinsi de evenimentele din decembrie 1989 alaturi de Nicolae Ceausescu, implicati in reprimarea manifestantilor de la Timisoara, Bucuresti etc., judecati si inchisi pe diferite termene.

Cele mai cunoscute cazuri sunt, fara indoiala, cele ale generalilor Victor Atanasie Stanculescu si Mihai Chitac, care foarte tarziu, dupa procese indelung tergiversate au ajuns dupa gratii.

Dintre cei care au avut un rol major in represiunea din anii 1945-1964, anii cei mai crunti din punct de vedere al represiunii deschise, au fost inculpati dupa 1989 Alexandru Draghici, fost ministru al Securitatii si fost ministru de Interne, si generalul Alexandru Nicolschi, fost subdirector general adjunct al Securitatii. Moartea (de batranete) i-a scutit pe amandoi de incarcerare.

Acelasi lucru avea sa se intample ulterior cu colonelul Gheorghe Craciun, fost director al unor directii regionale de Securitate si comandantul penitenciarului Aiud in timpul procesului de reeeducare a detinutilor aflati acolo.

Colonelul Virgil Pangratiu, responsabil de impuscarea fara judecata a unor partizani din zona Nasaudului, a fost chemat la audieri in 2011, dar magistratii militari au decretat ca faptele se prescrisesera cu decenii inainte. La scurta vreme a murit si batranul securist.

Fara indoiala, unii dintre batraneii cu par alb, garboviti de ani, locuind in zonele de vile sau in centrele marilor orase, uneori plimbandu-si nepotii sau ocupand bancile parcurilor publice, au in spate istorii personale cumplite.

Dupa 1989, toti acestia au continuat sa primeasca pensii mari din bugetul public, fiind asadar platiti in parte de fostele lor victime sau de urmasii acestora. Si aceasta in vreme ce nivelul de trai al multora dintre cei din urma a fost sau este unul aproape de limita supravietuirii. Este si aceasta o dovada ca suntem o societate cu valori rasturnate. Am putea spune altceva despre o societate, despre o tara care isi rasplateste tortionarii cu pensii militare supradimensionate?

Credeti ca Alexandru Visinescu ar trebui trimis in judecata acum sau este prea tarziu? Care ar fi miza unui eventual proces?

Fara echivoc, da. Miza unui proces impotriva lui Alexandru Visinescu si a altora din aceeasi categorie ar fi una deosebita. De fapt, toti fostii tortionari dovediti ar trebui sa ajunga in fata justitiei. Un stat de drept nu poate exista fara respectarea, fara aplicarea legii. Iar crimele impotriva umanitatii sunt imprescriptibile.

Asa cum institutiile statului roman au readus in ultimii ani in tara cativa infractori dati in urmarire internationala, pentru prejudicii economice sau pentru terorism, tot astfel institutiile specializate ale aceluiasi stat ar trebui sa-i trimita in fata justitiei pe fostii tortionari comunisti care nici macar nu au fugit in alte tari, ci sunt printre noi. Cu unii cu siguranta ne intersectam pe strada, in parcuri, in magazine etc.

Ar fi o dovada ca, totusi, se face dreptate fostelor victime, ca raul nu invinge doar pentru ca a fost institutionalizat, doar pentru ca intr-o anumita perioada a ajuns sa controleze statul.

De ce toate celelalte tari din jur au fost in stare sa rezolve acest gen de probleme, care tin de colaborarea cu fostele regimuri comuniste, si Romania nu?

Despartirea de trecutul totalitar a fost peste tot in Europa centrala si de est una dificila, care a produs dezbateri aprinse, chiar fracturi sociale. Din pacate, Romania s-a caracterizat de-a lungul anilor 1990 in special, iar in diferite grade pana spre jumatatea anilor 2000, printr-o lentoare a demersurilor in vederea separarii de trecut.

Pasi importanti s-au facut totusi, chiar daca greu, chiar daca tarziu: realizarea si votarea de catre Parlament a unor legi reparatorii pentru fostele victime ale comunismului, infiintarea si activitatea CNSAS, dincolo de sincope, de disputele politice si de cele administrative, deschiderea arhivelor Securitatii (acum in cea mai mare parte la CNSAS) si ale PCR (la Arhivele Nationale), infiintarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania, infiintarea Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania si elaborarea Raportului final, predarea istoriei comunismului in invatamantul mediu, ca si infiintarea unor centre de cercetare si a unor masterate dedicate special istoriei comunismului etc.

Din pacate, manifestarile publice adesea contradictorii nu au fost de natura a contribui la separarea apelor macar in privinta atitudinii institutiilor statului.

Schimbarile politice si administrative s-au produs foarte, foarte incet. Cel mai adesea ele - inclusiv cele amintite - au fost rezultatul presiunii publice, a destul de firavei societati civile, a unor interventii venite din partea unor organizatii la care Romania voia sa fie parte.

Vointa politica interna de a marca o ruptura, cel putin simbolic, intre statul comunist si cel postcomunist a aparut tarziu. In 2006 Presedintele tarii a declarat si a asumat in numele statului roman, in fata Parlamentului, pe baza Raportului final produs de Comisia Prezidentiala amintita, ca regimul comunist fusese "ilegitim si criminal". Este un act cu o incarcatura simbolica deosebita si cred ca dincolo de simpatiile sau antipatiile noastre politice ar merita retinut. Unele dintre recomandarile propuse de Comisia amintita au fost indeplinite, dar multe altele au ramas doar deziderate, institutiile publice care ar fi putut sa le puna in practica neparand interesate de asa ceva.

Cum se explica faptul ca la 23 de ani de la caderea regimului Ceausescu colaboratori ai Securitatii precum Dan Voiculescu, Ioan Ghise sau Sorin Rosca Stanescu sunt in prim-planul vietii politice?

Prezenta in prim planul scenei publice, in special al celei politice, a unor personaje precum cele amintite de dumneavoastra tine de neasezarea societatii romanesti pe baze suficient de solide.

Valorile sunt mai degraba clamate decat practicate. Uneori institutiile statului nu-si fac treaba pentru ca sunt populate de persoane care vor sa aiba avantajele de a lucra in domeniul bugetar, dar sa nu-si riste functiile.

Nu putine sunt cazurile in care aceste persoane actioneaza intr-un mod care sfideaza bunul simt comun. De multe ori cei incriminati, cei trimisi in justitie reusesc sa tergiverseze ani in sir pronuntarea unor verdicte, desi faptele sunt evidente, ori sunt chiar declarati oameni cinstiti, desi toata lumea stie care este adevarul.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3956 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
nusual
rank 5
Tortionarii au schimbat cursul istorie
Comunistii au dus Romania inapoi in istorie cu 100 de ani,iar tortionarii,securistii si activistii au fost varful de lance.Opera de distrugere continua sub guvernul marioneta Ponta condus de baroni.
rank 5
Comuniștii și securiștii trăiește încă bine-mersi...
...și la cote foarte inalte ca tovarășii nomenclaturiști comuniști și securiști : Makcu, Bok, Alifie Unguilă, cei doi Preda...iar Vișinescu l-a decorat și privilegiat de tovarășul nomenclaturist comunist și securist,Makcu...

Preaprețiosul Don Voiculesco-Pepino este CURAT...nu ca ăia...
Cronos
rank 3
Lasa ca si lingaii securistului Voiculescu o duc
bine!!
Fiecare "turnator" are lingaii lui!!
De asta Romania a luat-o la stanga in timp ce toate celelalte tari ex-comuniste au lut-o la dreapta!!
cercel
rank 2
Raul ar trebui taiat de la radacina.
Sunt curios de ce incepem cu cei mici cind cei care au ordonat aceasta represiune stau bine mersi si rid de intreaga societate si ne manipuleaza in continuare cu ajutorul presei si tuturor mijloaceloe mass media. Acestea sunt practic cei care au condus tara din 1945 pina in 1989.Ei au fost cei care au ordona aceste atrocitati si ei ar trebui sa fie in fruntea listei de CRIMINALI si nu sutele de visineii .Departe de a le lua apararea dar indiferent cine ar fi fost visinescu ,popescu ,etc trebuia sa puna in practica planurile diabolice ale comunistilor.Intreb oare noi in acest moment nu incercam sa pedepsim biciul care loveste uitind de cel care il minuieste.Pt. a se autoproteja acesti demoni ai istoriei-comunistii-au aruncat vina pe securitate pt. a scapa .Indiferent cit de puternic este orice serviciu de opresiune nu are puterea sa conduca o societate fara sprijin politic ,iar daca puterea politica doreste sa o destructureze si sa ii limiteze puterea poate ,uitati-va in perioada lui stalin cind a epurat fortele de securitate cu una loiala lui si dispusa sa i se supuna necoditionat.
Oare mass -media de ce nu incepe si o campanie impotriva adevaratilor criminali care au fost comunistii,aici ma refer strict la conducerea centrala care luau deciziile importante pt. tara si nu la nea costica ,gheorghe,care se inscria in partid pt. a promova sau obtine o casa.Parerea mea este ca mass media este controlata in continuare si aservita vechii garzi comuniste.
mcquin
rank 5
Avem visinesti de tip nou la toate nivelurile societatii...
Ca asta visinescu este ori nu tortionar o va dovedi ancheta.Dar cred ca se foloseste obsesiv cuvantul tortionar si numai pentru hodorogul asta.A fi tortionar nu este o meserie in sine si poate avea asemenea abilitati orice persoana dezaxata,neinstruita,dornica de inavutire pe calea pumnului si nu a capului,de exemplu procurorii comunisti care au trimis pe mana lui visinescu oameni.Astia au fost cel putin la fel de tortionari,anchetele se faceau doar prin bataile si schingiuirile procurorului cu manecile suflecate.Asta visinescu este o mica picatura care se pare ca trebuie sacrificat pentru a sta linistiti altii mult mai importanti.Sistemul comunist odios a creeat acesti tortionari la toate nivelurile judiciare a statului.Acum noi vom fi f multumiti ca-l rastignim pe asta si dupa acesta ;racorire; vom intra in transa de automultumire specifica noua.De altfel dorinta securisto-comunistilor ce au incorsetat tara prin pozitiile lor cheie in stat.Am fost mult prea usor de manipulat de iliescu si dupa'89 era cat pe ce sa-l linsam pe Coposu dusmanul nr1 al ;revolutiei;De aici si siguranta ca a fost o lovitura de stat care a propulsat esalonul 2 comunist, securistii si militienii precum si cadrele din armata devotate fostului sistem abject.Ca este asa, se vede de la discrepanta cer-pamant la pensiile cadrelor(si scutiri de taxe si impozite,etc) cu o medie de peste 50-60 milioane fata de pensiile celor care au muncit cinstit o viata a caror medie de pensie este de 4-5 milioane.Toti au fost tortionari de la securisti si pana la militieni.Varful de lance cerberii care aparau sistemul abject comunist sunt azi rasplatiti regeste.
Poporul nu intelege dupa 23 ani ca are in mana soarta acestor excroci care au furat cu avizul lui iliescu si p roman ce avea mai bun tara si ca a venit vremea sa ceara legea lustratiei si verificare averilor cu confiscarea celor ce nu se pot justifica.
ulivia
rank 1
Gorbaciovism -iliismul a salvat intreaga criminalitate secuerista,
Nu v-ati intrebat niciodata de ce kgb-ul iliescu ion l-a adus de la Constanta pe alcoolicul spion sovietic,izolat de ceausescu ca urmare a interventiei CIA, basescu traian? Nomenclaturistii comunsiti iliisto-gorbaciovisti aveau nevoie in transformarea in capitalsiti de mucava si de asasinii securitatii ceausiste.Plesita era prea cunoscut ca toritionar ,asisderea altii asemeni lui , de aceea iliescu ion l-a al;es pe necunoscutul asasin securist basescu traian. Etnicul turc un schelambait alcoolci si imoral crimianl securist avea "priza la clasa d ejos, dezumanizata de comunsiti, ai oamneilor noi. Ce a urmat, hienele asssin securist-basiste au rupt lantzul si au luat locul stapanilor, astfel securistii si spionii sovietici basisti devin stapanii securiattii SRI,SIE si prin masinatii tipic securiste ocupa PICCJ ,DNA si CSM cu femei ce sunt fiice ale nomenclaturistilor com,unisti. incwpe teroarea dosarelor fabricate politic, final de actiuni criminale ,readucerea teroririi neonazoist-stalinsite in Romania prin PMP-basescu. entrru ca toate crimele curpinse ,planificate in statutil PMP sa fie excvutate asasinul securist basescu are nevoie de cei maio sadici tortioanri comunsiti, de aceea a fost "conservat" cu o pensie de mii de milioane de lei Visinescu Alexandru, cel care loveste exact asa cum si securistul basesuc loveste oamnei in plina strada , cu pumnul strans.Misa procesului ,condamarii lui visinescu inseamna inceputul disparitiei tortionarilor comunsiti, undeva in Banat vetuiesc progeniturile criminale ale altei tortionare securist-basiste Vida Nedici despre care se sp[une ca a fost o spioană a lui Broz Tito .Bătranii din Timisoara isi amintesc despre Vidosava Nedici, ca fiind una dintre cele mai crunte angajate ale Securitătii. Emil Sebesan era unul din cei care au cunoscut-o bine pe cea numită "sadica Vida".Si cati altii asemeni lui Nedici mai sunt iatara a caror progenioturi fac acum plinul la PDL-PMP-FC -PSD.
mcquin
rank 5
De 23 ani traim in minciuna tradatorului iliescu...
"A fost vorba in primul rand de Securitate, in intregul sau, de Ministerul de Interne, de Justitie, de Armata (nu ma refer, fireste, la soldatii obligati sa faca stagiul militar) etc. etc. Aceste institutii in ansamblul lor poarta responsabilitatea mentinerii la putere a regimului comunist."
Fraza de mai sus cred ca este unanim recunoscuta de orice om cinstit ca adevarata fara tagada.Drept recunostere fata de aceste institutii de a sustine cu orice mijloace sistemul comunist totalitar azi fostii satrapi(mai mici ori mai mari)sunt regeste rasplatiti si au pensii de 15 ori mai mari fata de marea masa a poporului ce a muncit cinstit si care le-au asigurat salarii mari si scutiri de la taxe si impozite,precum si gratuitatea medicamentelor privilegii ce le mentin si azi.
Pana cand nu cerem parlamentarilor in mod direct prin manifestatii de sute de mii de oameni legiferarea punctului 8 Timisoara si reducerea pensiilor cu cel putin 60% a celor ce au facut parte din institutiile mai sus mentionate vom traii din ce in ce mai greu.
Comentariu inadecvat
ulivia
rank 1
Intrebare pentru istoricul Dobrincu,
Daca cunoaste atat de bine crimele impoptriva umanitatii savarsite de tortionarii securitatii comunsite ce cauta aalturi de cel mai sadic criminal securist ramas in viata pe teritoriul Romaniei,basescu raian?
mcquin
rank 5
Comisia Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Roman
Acesta comisie si probabil mai sunt 2-3 duzine de comisii ce se ocupa cu aceeeasi problema:taie frunza la caini si incaseaza salarii babane.
Pai toate comisiile astea ce au facut la modul concret in acesti 23 ani ce au analizat,poate ca ;Efectul razelor Gamma asupra anemonelor;ca alceva concret nu se vede.A trebuit sa se astepte acesti ani pentru a se sterge urma ori pentru a se consolida cei care ar fi intrat in lustratie daca noi ca popor am fi inteles despre ce este vorba si nu ne-am fi lasat dusi de nas,manipulati de iliescu&co pentru a nu vota punctul 8 Timisoara.In mod sigur in aceste comisii sunt tot ai lor,corb la corb...
marin123
rank 5
Ne napustim cu totii asupra "Acarului Paun"
Nu Visinescu este principalul vinovat de atrocitatile indreptate impotriva detinutilor politici din timpul dictaturii comuniste. Sunt capete mult mai inalte care dadeau ordine sa-i distruga pe cei care se opuneau regimului, si care de ani buni stau linistiti si nu patesc nimic. Aceasta este Romania, care saptamanal ni se prezinta pe CanalD. Shalom
nicolae
rank 5
Dar acum....
Ne cam batem cu caramida in piept cu ce ar trebui sa facem cu tortionarii din trecut. Si nu prea facem nimic. Nu facem nimic nici cu tortionarii de azi. Acele gasti care au pus stapanire pe justitie si obtin tot ce doresc de la oamenii care nu fac parte din mafie. Apar, uneori cazuri de judecatori corupti painsi in flagrant pentru luare de mita. Dar astia sunt numai in penal. Marile lovituri se dau in comercial si civil. Judecatorii necinstiti din sectorul asta nu cad. Sunt sentinte aberante care se aplica si baga oamenii in pamant. Astia sunt tot tortionari. Si sunt in zilele noastre. Dar ei sunt cei care ne conduc. Sova si Ponta au dat lovituri traznet pe Valea Jiului si in Dosarele de la Mizil. Golirea bugetului cu Autostrada. Multimea de contracte frauduloase incheiate cu spitalele care cica nu au bani de medicamente dar pot deconta valori imense pe licitatii trucate. Verificati numai cum s-a atribuit ultimul contract de Spitalul Sf Pantelimon... Astia care fura banii de medicamente, care nu-l lasa pe producator sa ajunga in piata cu produsele sa nu faca concurenta importurilor, si multi altii... Astia nu sunt tortionari? Voiculescu care si-a turnat si rudele apropiate nu e tortionar?
Campeono
rank 5
cercel...@...5...ce dreptate aveti cu ...raul de la radacina ...
Taiati Raul de la radacina...Jos Republica Comunistoida...Oleee...
sigi
rank 1
Cand analizam tortzionarii, hop si evreii cu criminalii de razboi ..
Este stiut ca totzi tortzionarii romani au fost evrei, venitzi din Basarabia si urss. Dar spre deosebire de azi, comunistii romani condusi de Dej, i-au indepartat de la putere cu incuviintzarea lui Stalin. Nici nu a apucat Mihai Gadea sa inceapa emisiunea despre tortzionari, ca au si venit evreii(mi-e frica sa zic jidani), si au cerut drept la replica, in care un domn nascut prin 1950 povestea ce a vazut el in timpul holocaustului din 1944. Daca nimeni nu le zice pe sleau ca sunt o natziune de criminali, acesti evrei care si-au inconjurat tzara cu zid de 5 m inaltzime, chiar cred ca este ceva de capul lor. Poate vom avea noroc sa ajunga sub ocupatzie araba. Dar atunci vor avea pretentzia sa fuga in tzarile unde au fost tortzionari ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor