Dorin Dobrincu: Muzeul comunismului e necesar. Nu Iliescu este piedica Interviu

Vineri, 03 Mai 2013, ora 23:50

   

Dorin Dobrincu: Muzeul comunismului e necesar. Nu Iliescu este piedica Interviu
Un Muzeu al comunismului ar fi necesar, pentru ca ar avea o valoare istorica si educativa, dar principala piedica nu este atat Ion Iliescu, cat cultura politica dominanta in partide, a declarat istoricul Dorin Dobrincu, aratandu-se surprins de votul negativ dat de liberali pentru aceasta initiativa legislativa.

Bucurestiul este singura capitala din estul Europei in care nu exista un muzeu al comunismului. In urma cu doua saptamani, deputatii USL au respins prin vot un proiect de lege care trecuse tacit prin Senat anul trecut si care viza infiintarea acestui muzeu in Bucuresti.

PSD si PNL au respins infiintarea Muzeului Comunismului

"Regret hotararea deputatilor exprimata astazi, pentru ca sunt convins ca Iuliu Maniu, Daniel Ciugureanu, Constantin I.C. Bratianu si multi, multi alti martiri, fosti detinuti politic, deportati, condamnati la moarte sau munca silnica nu meritau acest dispret", a comentat deputatul PDL Eugen Tomac, unul dintre initiatorii legii, acesta acuzand faptul ca votul s-a dat direct, fara nicio dezbatere, presedintele de sedinta Miron Mitrea (PSD) refuzand acest lucru.

"O buna cunoastere a istoriei probabil nu ajuta la cresterea PIB-ului, dar cu siguranta joaca un rol esential in formarea spiritului critic, in depasirea nostalgiilor si a manipularilor cu substrat ideologic sau politic", a comentat si istoricul Dorin Dobrincu, fost director al Arhivelor Nationale ale Romaniei, intr-un scurt interviu acordat Ziare.com.

V-a surprins votul negativ al deputatilor, in special al liberalilor, dar mai ales al academicianului Dinu Giurescu? Cat de serioase sunt motivele invocate (exista deja Institutul de Investigare a Crimelor comunismului, nu sunt bani etc...)

Faptul ca proiectul de lege a fost respins de Camera Deputatilor este in parte o surpriza, dar pe de alta parte tine de o "traditie" a unor segmente importante ale clasei politice romanesti de a evita tot ceea ce le aminteste sau le-ar putea aminti ca din punct de vedere ideologic si organizatoric vin din PCR, ca multi dintre ei au istorii personale si/sau de familie cu aspecte "delicate".

Ma surprinde in parte votul liberalilor, in randurile carora au existat intotdeauna individualitati care au cerut despartirea fara echivoc de comunism.

Nu ma surprinde deloc ceea ce fac membrii partidelor fondate de ofiteri si/sau informatori ai Securitatii, oricate titluri ar avea. Acolo servitutile sunt cat se poate de evidente.

In acelasi timp, imi este clar ca votul a fost politic, masinaria guvernamentala functionand ca si in cazul altor decizii luate sub acoperirea Parlamentului. Din pacate, parlamentarii romani nu dovedesc ca sunt autonomi din punct de vedere intelectual, iar pe cale de consecinta ca ar fi capabili sa ia decizii care sa treaca dincolo de directivele de partid sau de interesele strict personale.

Calitatea intelectuala a majoritatii actualului Parlament - si nu ma refer neaparat la culoarea politica preponderenta - nu imi da sperante de schimbare in bine in urmatoarea perioada.

Motivele invocate in punctul de vedere oficial - existenta unui "paralelism institutional" sau ca nu ar fi resurse financiare - mi se par necredibile.

Un muzeu de acest gen ar putea avea o valoare istorica si educativa, asadar de cunoastere si memorializare, de interes public, care ar putea contribui, alaturi de alte institutii de cercetare sau din spatiul memoriei, la modelarea in cunostinta de cauza a perceptiei cetatenilor romani asupra unei perioade lungi si complicate din trecutul tarii.

Alte capitale ale tarilor foste comuniste au asemenea muzee si ele sunt chiar profitabile. Credeti ca Ion Iliescu este piedica fundamentala? Pe de alta parte, de ce depindem de Parlament, de ce nu se infiinteaza un muzeu privat?

Problema despartirii de trecut s-a pus cu acuitate in Romania inca din momentul prabusirii regimului comunist, in decembrie 1989. A fost momentul legitimant - si mai este si astazi - pentru cei care au preluat puterea atunci. Conta doar condamnarea lui Nicolae Ceausescu, cel care "intinase nobilele idealuri ale comunismului", nu o reala intelegere si eventual o asumare a trecutului.

Nervozitatea guvernantilor care au condus Romania in prima parte a anilor '90 crestea de fiecare data cand li se amintea de ascendenta lor ideologica, de parcursul lor in structurile partidului-stat, de slaba lor aderenta la valorile democratice.

Nu cred ca astazi Ion Iliescu este in mod personal o piedica in calea realizarii unui asemenea muzeu, ci ca mai degraba aceasta este cultura politica dominanta in special in partidul pe care l-a fondat.

Merita sa amintesc ca in Romania postdecembrista conceptia muzeala s-a schimbat greu. In general, muzeele de istorie au ramas tributare ideilor formulate de conducerea PCR la inceputul anilor '70 ai secolului trecut, care privilegiau conceptia etnicista, triumfalista, mistificand, manipuland trecutul fara menajamente.

Si aceasta nu doar la nivelul muzeelor mari. Muzeele judetene reflectau si reflecta inca in mic istoria nationala, asa cum a fost ea modelata de ideologia national-comunista, istoria locala sau regionala gasindu-si loc cu greu intr-un spatiu care a cunoscut putine inovatii, care in orice caz nu a inregistrat o schimbare de paradigma.

Un Muzeu al comunismului ar fi insa necesar. S-ar putea lua in considerare si realizarea unui muzeu al tuturor dictaturilor care au dominat Romania intre 1938-1989, si am in vedere dictatura lui Carol al II-lea, cea antonesciano-legionara si apoi doar a lui Ion Antonescu, precum si, desigur, lungul regim totalitar comunist.

El ar putea fi construit pe o conceptie moderna, liberala, care sa fie deopotriva un loc de adunare a artefactelor din perioada in discutie, de realizare a unei expozitii permanente si a unora temporare, de cercetare si de organizare a unor evenimente.

Si ar fi posibil, pentru ca in acest moment cunoasterea pe care o avem asupra istoriei recente este una destul de extinsa, bazata pe o bibliografie in continua crestere, produsa de oameni din ce in ce mai calificati, care exploreaza arhivele si alte surse importante.

Pentru aceasta este nevoie insa de o echipa competenta si determinata, care sa depaseasca impartirile tribale din societatea romaneasca, de un proiect realist, de un buget adecvat si de sprijin public. Desi in ultimii ani au existat discutii in spatiul public si in grupuri profesionale, pana acum piedicile nu au putut fi depasite. In mod cert, contextul politic este unul total nefavorabil, ca sa nu spun explicit ostil.

O singura initiativa privata de acest gen a fost materializata in Romania, in anii '90, si anume Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei, de la Sighetu Marmatiei.

Rezultat al ideilor si eforturilor societatii civile, sub coordonarea demna de apreciere a Anei Blandiana si a lui Romulus Rusan, edificarea Memorialului din nordul tarii a inceput tocmai intr-un moment in care statul roman nu facea nimic in vederea despartirii de trecut, nici macar in sens simbolic.

Accesul la arhive era extrem de dificil, cercetarea perioadei era abia la inceput, avand slabe resurse umane si materiale, muzeele publice nu aratau un interes real spre schimbare, manualele scolare de istorie evitau practic includerea unor informatii despre ultimele decenii, in universitati cursurile de istorie contemporana aproape ca nu depaseau sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Eforturile pentru realizarea Memorialului de la Sighet au fost imense, bazate multi ani aproape exclusiv pe voluntariat, iar resursele necesare pentru reabilitarea inchisorii de la Sighet, pentru amenajarea spatiilor expozitionale s.a.m.d. au venit mai ales de la donatori externi.

Clasa politica de extractie comunista a fost multa vreme deranjata vizibil de ceea ce se intampla la Sighet, de faptul ca interesul fata de spatiul muzeal crestea, materializat in numarul din ce in ce mai mare de vizitatori, dar si de simpozioanele si scolile de vara organizate acolo, care reuneau sute de oameni, de la fosti detinuti politici, unii octogenari, si cercetatori ai comunismului pana la elevi de liceu care aveau posibilitatea de a afla informatii si opinii despre regimul comunist, despre represiune, rezistenta, destine frante, despre figuri luminoase, dar si despre tortionari.

Se pare insa ca in Romania initiativele private sunt greu de realizat, dar si mai greu de mentinut in viata. Tine de slabiciunea noastra asociativa si de generozitatea redusa a celor mai multi dintre oamenii care au reusit sa faca bani in postcomunim. Toate acestea au adanci radacini culturale, care sa speram ca vor fi depasite in timp. De aici si dependenta de stat pentru asemenea proiecte.

Chiar si Memorialul de la Sighet, pentru a supravietui, a ajuns in cele din urma sa primeasca o anumita suma de bani de la bugetul statului roman pentru plata cheltuielilor curente si pentru salariile oricum foarte mici.

Romania lui Ceausescu poate fi obiectiv turistic sau nu? - Dezbatere Ziare.com

Fostul ministru al Turismului propunea realizarea unui "circuit rosu", existent deja in alte tari foste comuniste, adica un circuit turistic in care sa figureze locatii dintre cele mai semnificative pentru acea perioada. Credeti ca ar fi o idee buna?

Am fost atent la discutiile din anii trecuti cu privire la includerea intr-un circuit turistic a obiectivelor legate de comunismul romanesc, vorbindu-se atunci de inchisoarea Doftana, de casa din Scornicesti a parintilor lui Nicolae Ceausescu, de constructia actualului Palat al Parlamentului etc. Mi se pare insa ca o asemenea idee este neclara sau in orice caz este subordonata exclusiv dorintei de a face profit din turism.

In opinia mea, dincolo de partea de entertainment si de obtinere a unor castiguri financiare, care in general sunt in logica desfasurarii activitatilor turistice, ar trebui sa existe ceva mai multa atentie cand ne referim la trecutul recent.

Ma gandesc in primul rand ca ar trebui evitat ca asemenea initiative sa se transforme in prilej de reafirmare a cultului fostului dictator si al regimului sau. Asemenea initiative nu au lipsit. Spre exemplu, un controversat om de afaceri a construit la inceputul anilor 2000, in apropierea Craiovei, un muzeu bizar, intitulat "Republica Socialista Romania". Un proiect efemer, care combina nostalgii de militian cu dorinta de imbogatire prin orice mijloace.

Si daca, totusi, ar exista asemenea circuite turistice, ce ar trebui sa includa ele? Problema nu este una simpla, pentru ca implica luarea in considerare a distantelor, a obiectivelor de vizitat, a starii drumurilor, a facilitatilor de cazare etc.

Pana acum au existat incercari particulare de satisfacere a dorintelor unor persoane, a unor grupuri de a vizita locurile memoriei. Ce ar putea vizita cei interesati? Daca ar fi sa insir repede un numar din aceste locuri ale memoriei, as aminti inchisorile de trista amintire, unele dezafectate (Sighet - cu Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei, Fagaras - cu Muzeul Memorial Rezistenta anticomunista fagaraseana, Fortul 13 Jilava si Ramnicu Sarat, in ambele cazuri avandu-se in vedere transformarea in muzee, Pitesti etc.), altele inca in stare de functionare (Gherla, Aiud, Botosani), Canalul Dunare-Marea Neagra, dar si arhitectura totalitara care a marcat pentru multa vreme in special localitatile urbane.

Spre exemplu, in Bucuresti, asa-numita Casa a Poporului este un exemplu de megalomanie ceausista, unde s-au ingropat imense sume de bani intr-un kitsch arhitectonic, o cladire fara rost (in pofida faptului ca astazi este sediul Parlamentului).

De asemenea, in acelasi oras ar merita vizitat sediul Ministerului de Interne, in subsolurile caruia au fost schingiuiti mii de oameni in anii '40 si la inceputul anilor '50, devenit ulterior sediul Comitetului Central al Partidului Comunist Roman, de unde a fost condusa Romania in mod real.

In unele centre judetene ar putea fi avute in vedere sediile fostilor primi-secretari, devenite intre timp sedii ale prefecturilor.

Continuitatea structurilor statale este evidenta pentru cei avizati si ar putea deveni pentru si mai multi oameni. O buna cunoastere a istoriei probabil nu ajuta la cresterea PIB-ului, dar cu siguranta joaca un rol esential in formarea spiritului critic, in depasirea nostalgiilor si a manipularilor cu substrat ideologic sau politic.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6085 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
USL si prostii ei
rank 5
ORD, ati uitat pe nenea cu cultura "Caloriferul", Andrei Marga.
Si el a CIRIPIT, are consimtamant scris de mana lui, dat la securitate, scris de manuta lui.
Om tare corect "Caloriferul" !
,Poate fi Quintus mandru de el.
PSD Erie
rank 5
Toarasi, io ie dea cord ca nu nea Nelu ie piedica, iel ie cauza !
Nea Nelu sa ne traiesti,
Cauza ca so slujesti
Si la anu viitor
Sal dai jos pa Dictator !

Uraaaaaaaaaaaaaaaaaaa !
ORD
rank 5
Cei ROSII sub coada,ca maimutele, s-au opus initiativei PDL !
Desigur ca vor face ei un muzeu al "Ciripoilor" la securitate cu Felix ,Porumbacu, Stolnici,Sorin Rosca Stanescu,Quintus, Amadeo Lazarescu si cu grupul de securisti si comunistoizi din PSD, in frunte cu Ristea Priboi.
silvia_h
rank 5
Cum sa fie de acord parlamentarii cu un muzeu al comunistilor
... cand toti sunt comunisti, aceiasi din '89, sau urmasii celor care au tras in romani in dec '89?
Imi amintesc cu groaza ca au facut in dec 2006, cand in plenul parlamentului, domnul Basescu a avut indrazneala sa condamne comunismul. Atunci, toti comunistii au luat foc. E de neuitat tipatul halucinant, demential al lui CV Tudor cum ca "Ceausescu a fost mare, băăăăăăăăăăăă!" Macar bine ca de atunci nici n-a mai intrat in parlament. Dar au intrat altii, la fel de rai ca si el.
Pappy
rank 5
VISUL SOCIALISTILOR
Din PCR a fost sa poata sa traiasca exact ca in filmele americane, dar avand aceleasi privilegi ca in Republica Socialista Romania... Visul lor s-a implinit si a fost definit de Ion Iliescu drept "democratie originala"...Ei si urmasii lor, sunt adunati in USl si totuti aceia care ii sustin s-au li s-au alaturat. Au 'predat stafeta urmasdilor lor si no vor sa plece cu nici un chip, parazitand toate canalele de dezvoltare a Romaniei...De aceea, mai ales acum, dupa ce Ion Iliescu a declarat in februarie 2010 ca "exista un plan pentru revigorarea socialismului in lume" cum sa le convina celor din USL un muzeu impotriva a tot ceea ce reprezinta ei?!!

USL VA DISPARE!!!
anti prostia altora
rank 1
@silvia,
datu cu parerea e una, cand insa se discuta de lucruri serioase experienta de la cratita nu mai este suficienta. De unde si pana unde un comunist, de proasta calitate morala, sa condamne? Evident ca nimeni nu l-a luat in serios. Circul se impunea, mai ales ca iata exista persoane ca tine care cred ca prin condamnare lumea s-a schimbat! Altceva era daca o facea un personaj respectabil! Asa clovnul a fost ridiculizat!
calculator
rank 1
Muzeul basismului este de actualitate
Finita la comedia portocalia!
electronistul
rank 5
Vorba lui jan Constantin...
...Ca astia care ne conduc e tot aia..
PSD Erie
rank 5
Toarasi, sa stiti ca multi toarasi ienvoiti pana
luni si altii pana marti !

Asa casa stiti decea scazut tempoRAR traficu pa ziare.com !

http://www.brat.ro/sati/site/ziare-com/

Jos socetatea malagambista multdealatu dezvoltata !

Jos espluatarea omului sarac de catre omu bogat !

Traiasca poporu chinez frate cu poporu roman !

Asa sa nea jute Xi Jinping !
b22
rank 5
Ai dreptate Silvia...insa pt postacii de pe ...
Ai dreptate Silvia...insa pt postacii de pe ...ziare.com care vad numai cratite...le recomand sa-si i-a oala cu la.turi..si sa-si vada de comunistii lor. pupatii admiratii si scuipati-i pe toti comunistii vostrii tov "Sustinatori" dwe bombonel si iliescu...voiculescu..prostia altora..ETC
Ioan Ernst Feher
rank 5
Interesant articol, interesante comentarii.
Buna ideea cu ifiintarea unui spatiu unde sa traiasca nostalgicii dupa comunism doar intre ei, in conditiile de atunci: stat la coada, 2 ore tv, samd, dar fara mers la mall, fara internet, fara hahantena3-hehehe, vreti nostalgicilor?:-)))
calculator
rank 1
Muzeul dictaturii,tradarii si represiunii basiste
mafia pedista antinationala basista care au jefuit Ro ca in codru infinit mai rea decat comunistii
finita la comedia portocalia!
koko51955
rank 5
In Romania, comunismul ar trebui tratat...
...ca holocaustul la evrei. Sa nu uitam ce a fost, dar, in acelas timp, sa-l indepartam din jurul nostru ca pe o pecingine. Asa as fi deacord cu astfel de muzeu. Am zis.
hideen62
rank 3
Comunism & Capitalism
Vad ca in fiecare zi vinde iluzii ... iar la loc de frunte sa-l puna pe iliescu eventual sa-i fac si un mausoleu sa se inchine cu totii cu marele ,,pretios,, Nastase ce nu e altceva decat unul din cei mai experimentati distrugatori de tara .
Asa că să n-o mai facă micul titulescu pe Marele Socialist care dă pomană averea statului pe bani de fier vechi,pe Sf Mironosita fecioara CAPITALISTĂ si sa revina cu picioarele pe pamant rapid!
grob
rank 5
Nu poate sa se cheme muzeu. Poate :expozitie cu vanzare. Poze cu
actualii si fostii guvernanti, obiecte tipice de vanzare precum bate de mineri, gloante oarbe, certificate de revolutionar, acte de nationalizare sau chiar certificate de privatizare in limbi straine.
calculator
rank 1
Muzeul basismului este mult mai necesar si mai actual
Basism=Satanism politic
Finita la comedia portocalia!
Comentariu inadecvat
grob
rank 5
Muzeul comunismului o fi el necesar, dar nu suficient.
.
b22
rank 5
Sa mearga la Sornicesti..toti...
Sa mearga la Sornicesti..toti...Nostalgicii dupa comunism si sa raiasca si in infloreasca socitatatea multilateral alterata!!!Tovarasi postaci..duceti-va si va faceti muzeul vostru de comunisti cu banii vostrii!!!si nu cu banii Rominilor!!!
barabula
rank 5
nu doar muzeu
ba chiar si un tinut comunist autonom (un fel de luna park) facut ca la carte dupa modelul ceausist in care sa se retraga toti nostalgicii si sa traiasca pe pielea lor binefacerile comuniste - macar cateva zile pe an.
b22
rank 5
tovarasi postaci nostalgici...
tovarasi postaci nostalgici...faceti-va Muzeu pe banii vostrii si nu pe banii tarii!!! clar pe banii vostrii faceti ce vreti comunisti nostalgici!!!
tata
rank 5
Si eu
Sunt convins ca trebuie un astfel de muzeu,dar nu politicienii trebuie sa hotareasca,ci Poporu prin referendum...Ca unora nu le cade bine,este problema lor....
grob
rank 5
La cum se fac Referendumurile in Romania, tot hotararea
politicienilor e consemnata. Din pacate coruptia este mult prea adanc ancorata in sistemul politic. Pe de o parte. De cealalta parte avem populatia care, fie ca este neinformata, coruptibila sau nepregatita politic, face fara sa vrea jocurile marsave ale guvernantilor.
andreicri
rank 5
TOVARASI
Am cititi articolul si mi-a placut iar comentariile au fost petinente.
Atunci cine a dat note asa de mici la comentarii?
Raspuns: Comunistii si cei de la Antena 3 satau la blat si pandesc
anti prostia altora
rank 1
@ capsor blond,
pertinent nu inseamna excelent asa ca te miri inutil!
andreicri
rank 5
Tovrase,
Inca mai cunosc putin din limba romana ,am spus pertinente nu excelente Mai treci pe la scoala tovarase.

"PERTINÉNT, -Ă, pertinenti, -te, adj. 1. (Livr.) Care se potriveste exact obiectului despre care este vorba, care este adecvat pentru ceea ce vrea să argumenteze; potrivit, nimerit, convenabil; p. ext. care denotă profunzime, competentă"
koko51955
rank 5
antiprostia altora?
Dar cu a ta ce faci? Nu de alta, dar iar te bagi ca musca, stii tu unde. Am zis.
John the true
rank 5
@ Andreicri ! Lipsesc de pe forum "Mugetarii" USL - Maxi,Ambisexu
....cu cele 5 nick-uri, Ulivia cu cele 3 nick-uri, Ioan de la Ci(oragarla)cago,DUTTY cu cele 3 nick-uri,Bobby23 cu 5 nick-uri si alti "Mugetari" de pripas.
koko51955
rank 5
Ei depuncteaza din umbra, prietene
Cum ar putea sa lipseasca la un astfel de subiect "fierbinte"? Sustinatorii lor nu vor lipsi, ptr ca sant remunerati ptr asa ceva. Sarbatori Pascale fericite, prietene. Am zis.
DUTTY
rank 5
@John cel portocaliu in cerul gurii
Prietene ai noroc ca vin Pastele si nu am chef de harta cu tine,dar un lucru sa iti spun,eu nu scriu la comanda (ca tine),nu am mai mul nick-uri (ca tine) si in plus de asta nu sunt mai comunist ca tine.
Si apropo daca tu scrii de pe pripas nu inseamna ca toata lumea scrie de acolo.
PASTE FERICIT !!!!
m.omiduta
rank 5
Politicienii actuali nu doresc ca romanii sa afle adevarul
despre trecut, deoarece s-ar afla adevarul despre ei si familii lor. Ar afla romanii ca si-au cladit averile si carierele politice pe cadavre, pe cadavrele romanilor si ale tarii. Si pentru ca din cei care au trait ororile comuniste au ramas foarte putini, si pentru ca cei care au cunoscut fata hidoasa a comunismului sunt plecati din tara, si pentru ca avem un popor sarac, in pragul deznadejdii, care a trait in Epoca sigura a sclaviei, politicienii actuali incearca sa zugraveasca pentru tinerii de azi o alta imagine a comunismului. Se spune din ce in ce mai des ca Ceausescu avea o fata umana, ca a facut o gramda de fapte bune, ca comunistii si-au iubit tara si au ridicat-o din noroi, dandu-i industrie, locuri de munca si blocuri, ca la urma urmei, Draqu nu-i asa de negru, precum se spune. De ce fac asta, este evident. Cum evident este si de ce nu se doreste construirea unui Muzeu al comunismului. Urmasii vasnicilor comunist, politicienii actuali, trebuie sa ne conduca, si azi, si maine, si pentru todeauna. Nu se mai satura, nu-i satura nimeni, incearca sa aseze praful trecutului peste faptele lor pentru a domnii in liniste si pace peste destinul Romania.
anti prostia altora
rank 1
@omidut0
cat de autorizata esti tu so condamni epoca comunista cand afirmai recent ce de 1 mai te trimitea maica omida la ... scoala? Oare de ce? La ciordit ca elevi nu erau in scoala.
m.omiduta
rank 5
@Anti prostia altora
Daca ma trimitea la ciordit, acuma eram in Parlamentul Romaniei!
sevastian
rank 1
Nu Iliescu este piedica!
Iliescu este piesa principala din muzeu
grob
rank 5
Aaaa! Viitoarea piesa principala de muzeu!
.
anti prostia altora
rank 1
@sevaticus ...
l-ai uitat pe Ceausescu sau il pretuiesti atat de mult ca vrei sa-l bagi in intuneric?
DIANAD
rank 5
Muzeu in aer liber,
Piesele muzeului comunist sunt vii si circula nestingheriti printre noi.
calculator
rank 1
baSecu este principala fosila vie a dictaturii si securismului
Finita la comedia portocalia!
koko51955
rank 5
Kokalarturator, dupa cum poate ai aflat, e pastele
Cu acest prilej se fac foarte multe bunatati, din care poti sa te infrupti, evitand (in perioada asta, macar) sa mananci maron. Un mic efort din partea ta nu ar strica. Am zis.
doru0506
rank 4
Muzeul comunismului nu rezolva mai nimic....
.....cu greu isi va realiza 'sarcina',dar un muzeu al anticomunismului din perioada comunismului ar fi mult mai interesant.Mai este o problema de propaganda,de dezinformare si anume este impropriu zis 'perioada comunismului'.Tinerii din ziua de azi stiu care este diferenta dintre comunism,socialism si bolsevism,eventual stalinism.Chiar putini romani stiu ca atunci se clama ca sintem in socialism ,la fel ca si in prezent ca sintem in capitalism,de fapt nu eram niciunde decit intr-un feudalism ,pe atunci bolsevic,in prezent precapitalist.
ziksieu
rank 3
lacebun
la cit se minte si fura inRomania,un"muzeu"ar mai trebui in care sa isi etaleze actualii comunisti trecutul lor glorios,spre mai multa indobitocire si manipulare a generatiei actuale ce nu are idee de ororile de dupa 1947!
GABIERUL
rank 5
MUZEUU' Comunismului ?
De Acord, To'arasi ... :))

Da' DIN 1921 incoa'.
NU cred ca LE va conveni Destulora ... :))

D'AIA NU se face, NU din cauza Prostioarelor Insirate de Tov. Dobrincu ...

Care NU ar fi Director sau CE este, "Care_Este" la Centruu' Ala de ... Freccks,

DACA NU ar fi "AGREAT".
executorul
rank
Dar muzeul ciumei portocalii cand se va infiinta?
Cred ca va fi mult mai intersant decat oricare alt muzeu post decembrist, pt ca ciuma portocalie si al sau Capo di Tuti Capi de la Cotroceni, au fost cea mai neagra mafie romaneasca.
Alan Ritzi
rank
Tovarasu' Dobrincu,
muzeul comunismului este o utopie. Lipsa de spatiu este principala problema: unde sa incapa macar cite o poza tip pasaport pentru peste 10 milioane de comunisti ( plus simpatizanti) inainte de '89 si daca il faceti complet, peste 15 milioane in total dupa '89?
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor