Fascinantul Nicolae Ceausescu (Opinii)

Vineri, 03 Mai 2013, ora 00:21
12822 citiri
Fascinantul Nicolae Ceausescu (Opinii)

Ceausescu in sus. Ceausescu in jos. De 1 mai avem emisiuni cu fostul dictator, cum n-am avut nici cu Gica Hagi, pe vremea cand Romania era o forta in fotbal, nu ciuca batailor, ca acum. Si nu, nu vorbesc doar de Romania TV, post care are o fixatie ciudata cu "Marele Carmaci" pe toata durata anului.

Televiziunile de stiri s-au batut intre ele pe subiecte cu Ceausescu. Cum s-au indragostit Nicolae si Elena Ceausescu de 1 mai am aflat cam la toate. Asa ca s-a scos artileria grea. Au fost citati cameramanul lui Ceausescu, bucatarul lui Ceausescu, ginerele lui Ceausescu, arhitectul lui Ceausescu si acum vorbesc doar de ce am prins eu, in cateva treceri scurte prin programele romanesti.

Daca mai era nevoie, asta a fost inca o dovada asupra amprentei - unii ar spune cicatricei - pe care a lasat-o omul asta in mentalul colectiv romanesc.

Dupa mine, 1 mai nu ar trebui sa fie despre Ceausescu si nici macar despre comunism. 1 mai e o sarbatoare a muncii si, daca dreapta ar fi desteapta, asta ar fi in primul rand sarbatoarea ei.

Dar la noi 1 mai e asociat comunismului si lui Ceausescu, un om care pare sa fi devenit un personaj mistic, altfel nu imi explic. Probabil se uita ca Ceausescu a fost un personaj odios, pe care il ura mai toata lumea si pe care putini l-au plans in momentul in care a fost impuscat.

Cu ajutorul televiziunilor, se uita ca oameni au murit la ordinul lui Ceausescu sau din cauza lui Ceausescu. Faptul ca el a fost implicat in toate ororile comunismului, inca dinainte sa ajunga conducator suprem, adica de pe vremea cand impunea colectivizarea salbatica a terenurilor taranilor romani.

El devine un personaj aproape bun, un om care "a facut multe lucruri", care... a mai facut si greseli, dar "uite, in comparatie cu astia...".

Din aceasta cauza auzi pusti de 19 ani care spun "eram tari daca mai traia Ceausescu". Nu stiu cum eram, dar, fara sa fi trait prea multi ani in comunism, stiu ca ii intrebam pe ai mei, pe la vreo 6 ani: "ce e ala cascaval?", pentru ca vazusem doar la un vecin politist, printre putinii care putea procura asa ceva.

Nu stiu, sincer, cand vom scapa de Ceausescu. Il avem ca subiect de talk-show modern, ca exemplu de mare lider, il mai avem si ca un fel de exemplu al fatalismului poporului roman, care si-a impuscat conducatorul in ziua de Craciun, iar unii il au, dupa atatia ani, in suflet.

Insa stiu ca, in ziua in care vom scapa, vom fi scapat de comunismul care ne bantuie.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Nicolae Ceausescu 1 mai, #Nicolae Ceausescu prezenta televiziuni , #comunism