Fost tortionar comunist, descoperit - ar putea fi pus sub urmarire penala (Video)

Marti, 30 Iulie 2013, ora 18:29

   

Fost tortionar comunist, descoperit - ar putea fi pus sub urmarire penala (Video)
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) a solicitat marti Parchetului de pe langa Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti inceperea urmarii penale impotriva fostului comandant al inchisorii Ramnicu Sarat, locotenent-colonel (r) Alexandru Visinescu, pentru savarsirea infractiunii de omor deosebit de grav.

In urma investigatiilor desfasurate in ultimele luni, IICCMER, a identificat o serie de probe care indica faptul ca, in perioada in care Alexandru Visinescu, in varsta de 88 de ani, a indeplinit functia de comandant al penitenciarului Ramnicu Sarat, respectiv 1956-1963, detinutii politici au fost supusi unui regim de detentie extrem de dur, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Conditiile de detentie erau inumane si au dus in final la decesul unor detinuti politici aflati in executarea pedepselor privative de libertate in aceasta inchisoare.

Regimul discretionar aplicat detinutilor politici de la Ramnicu Sarat reiese cu certitudine din declaratiile supravietuitorilor, din documentele de arhiva si din actele de constatare a decesului, identificate de cercetatorii IICCMER in arhive. Odata cu denuntul penal, IICCMER a transmis Parchetului probele referitoare la activitatea lui Visinescu, probe care constau in cateva sute de documente de arhiva si marturii.

Associated Press: Romania va incepe investigarea tortionarilor din gulagurile comunisteDetinutii erau privati de hrana, medicamente si ingrijiri medicale, si li se aplicau pedepse pentru abateri de la regulament. Pe toata perioada recluziunii la Ramnicu Sarat, detinutii politici au fost izolati, au trait in conditii mizerabile de cazare, suferind de frigul insuportabil din celule si fiind victimele sanctiunilor fizice crunte aplicate pentru abateri minore, orice fel de activitate fiindu-le interzisa, se mai arata in comunicat.

Visinescu, direct responsabil de viata detinutilor

Atributiile lui Alexandru Visinescu, stabilite prin legislatia in materie, care il propulsau drept persoana cu putere de decizie din cadrul penitenciarului Ramnicu Sarat, dublate de ordinele primite de la superiorii ierarhici pe linie de partid de a-i extermina pe detinutii politici, dar si de caracterizarile facute de catre supravietuitori si subalterni, sunt toate probe ale faptului ca Alexandru Visinescu este responsabil din punct de vedere penal pentru decesele inregistrate.

Astfel, in calitate de comandant de penitenciar, el era direct responsabil de "viata detinutilor", asa cum arata Regulamentul de functionare a DGP, ceea ce inseamna ca ansamblul conditiilor de detentie era organizat sau cel putin tolerat de catre acesta.

In anii 1956-1963, la Ramnicu Sarat s-au inregistrat cinci cazuri de deces, intre care si cel al fondatorului Partidului Taranist, Ion Mihalache, cauzate de colaps cardio-vascular, insuficienta circulatorie cerebrala, hemoragie cerebrala sau afectiuni ale aparatului digestiv. Tot in aceste acte, medicul consemneaza semnele vizibile ale malnutritiei.

Andrei Muraru: Am cerut Parchetului inceperea urmaririi penale a lui Visinescu

De asemenea, IICCMER a depus la Parchet plangerile detinutilor legate de tratamentele primite, asa cum sunt consemnate de referatele supraveghetorilor ca marturii ce contrazic documentele legate de vizitele medicale.

Actiunea Institutului are, pe langa scopul de natura procesual penala de a atrage pedepsirea persoanei care a savarsit aceste infractiuni, obiectivul de a aduce in atentia publica urmarile tragice ale regimului comunist din Romania.

"IICCMER solicita Parchetului inceperea urmaririi penale impotriva fostului comandant al inchisorii Ramnicu Sarat pentru omor deosebit de grav. Pentru ca a comis acte de barbarie, pentru ca nu poate fugi de responsabilitate si pentru ca una dintre obligatile fundamentale ale unui stat european democratic este de a-si ocroti cetatenii sub autoritatea legii, lt.-col. (r) Alexandru Visinescu a fost astazi (marti - n.red.) deferit justitiei.

Faptele lui, asa cum arata probele solide furnizate de IICCMER organelor de cercetare penala, sunt de o gravitate deosebita" a declarat Andrei Muraru, presedintele executiv al IICCMER.

In luna aprilie, IICCMER a anuntat ca a identificat numeroase fapte cu posibile consecinte de natura penala comise de 35 de angajati ai Directiei Generale a Penitenciarelor in urma exercitarii functiilor in perioada 1950-1964. Persoanele investigate au varste cuprinse intre 81 si 99 de ani si locuiesc pe teritoriul Romaniei. Totodata, IICCMER informa atunci ca a intrat in posesia datelor de identificare, a numelor si adreselor exacte ale persoanelor in cauza, mai transmite comunicatul.

F.N.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3298 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Rica
rank 2
N-are cum sa pateasca ceva atata timp cat Basescu este presedinte.
El a avut ceva cu armata de a umblat pe la pensii, colegii lui din securitate, militie, procurori,judecatori mai pe romaneste tortionarii comunismului ranjesc sub adapostul pensiilor babane si-i privesc pe cei ce inca mai muncesc ,retribuiti cu 500-600-800 lei de undeva de sus.
Comentariu inadecvat
petrache2
rank 5
sunt multi criminali si in regimele de dupa 89
nu spun ca e rau ca e judecat, trebuia insa mai repede. Cand vor fi judecati cei care au devalizat tara dupa 89?
GhitzaTheOutLavv
rank 3
draga rica
Recalcularea pensiilor era un mic pas catre dreptate, dar a venit nesatulul de usl si a dat inapoi la toti. Inclusiv lui Visinescu. Asta e dreptatea usl.
MosGerila
rank 5
Rica, sinteti deplorabil(a). Cel putin...
.
srelu
rank 5
Prea tarziu
Tipul va fi declarat inapt pentru detentie din cauza varstei si sanatatii si isi va rade in barba de toti.

Ce se aude de complicii lui mai tineri? Ca doar n-a "lucrat" singur in penitenciar. Asteptati sa imbatraneasca si ei?

Multumim lui Iliescu ca i-a acoperit pana cand nu li se mai poate face nimic. De asa zisa dreapta nu mai zic nimic, astia n-au fost in stare sa faca nimic cat timp au fost la guvernare, nici in problema tortionarilor si nici in vreo alta problema.
MosGerila
rank 5
Nu pot sa cred ca un roman a facut astfel de fapte altui roman.
Sint foarte emotionat de descrierea situatiei in care concetateni ai mei au suferit si murit. De aceea ma abtin de la alte comentarii.
Unchiul meu Felix (sic / asa il chema) a facut ani de zile la Canal... un alt coleg architect mai in virsta (nu dau nume, este inca in viata) a suferit aceeasi tortura. M0ARTE COMUNISMULUI!
Stan
rank 5
Hee-he, asta nu-i nimic, n-ai auzit de experimentul Pitesti...
...si n-ai auzit de planul de exterminare a intelectualilor anticomunisti arestati dandu-le sa manance mazare furajera.
Visinescu asta a fost un mic copil fata de alte bestii,,,
Stan
rank 5
Hai dom'le, ce-i graba asta ca sa-l pedepsiti?
Puteati macar sa asteptati pana implineste 100 de ani, sa fie efectul moral maxim la o aniversare atat de rotunda!
Ai dreaku bolsevicii astia, cum se mai scapa ei unii pe altii! D-asta era buna o revolutie adevarata, ar fi fost casapiti vreo 300.000 si n-am fi avut azi atatea jigodii criminale, carora le mai dam si pensii!
grob
rank 5
Comandant al penitenciarului Ramnicu Sarat, respectiv
1956-1963.

A fost nevoie de 23 de ani ca cineva sa se uite in arhive, sau in statele de plata al penitenciarului Ramnicu Sarat. Incompetenta? Nu. Mai degraba musamalizare. Corb la corb...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor