Fotografia zilei: Ceausescu, primul presedinte cu sceptru

Sambata, 28 Martie 2015, ora 13:24
13418 citiri
Fotografia zilei: Ceausescu, primul presedinte cu sceptru

La data de 28 martie 1974, Nicolae Ceausescu a devenit primul presedinte al Romaniei, ocazie cu care a primit un sceptru copiat dupa cel al regelui Ferdinand, excentricitate remarcata public chiar si de Salvador Dali.

Dupa abolirea monarhiei si proclamarea republicii, la 1 decembrie 1947, seful statului fusese, mai intai, presedintele Prezidiului Marii Adunari Nationale si apoi presedintele Consiliului de Stat, dar functia de presedinte al Republicii Socialiste Romania a aparut abia in 1974.

Ceremonia de "inscaunare" a lui Nicolae Ceausescu a avut loc in cadrul sedintei Marii Adunari Nationale din 28 martie. Cel mai batran membru al MAN, Stefan Voitec, i-a inmanat lui Ceausescu insemnele puterii: esarfa tricolora si... sceptrul (foto).

Foto: Wikipedia

Liderul de partid si de stat ceruse explicit ca sceptrul neobisnuit sa fie copiat dupa cel al regelui Ferdinand I, dar insemnele regalitatii sa fie inlocuite cu cele ale Partidului Comunist Roman.

Silviu Curticeanu, fost membru MAN, a scris in memoriile sale ca momentul "se voia festiv si solemn, dar era mai mult hazliu".

"Nu stiu daca ideea sceptrului ii apartinea lui Ceausescu sau i-a fost sugerata de cineva; stiam doar ca sceptru, indiferent de etimologia lui latina sau greaca, inseamna un baston incrustat cu metale si pietre pretioase, ce reprezinta un insemn al puterii monarhului, iar in varianta sceptre de fer desemneaza guvernarile despotice; am avut de multe ori toiagul in mana, dar nefiind acolo la data confectionarii lui, nu stiu din ce metal era facut si cat de pretioase erau pietrele ce-l incrustau; am aflat pe propria-mi piele ca din orice metal a fost croit, in mana lui Ceausescu el a devenit grotesc si tragic, un insemn al unei puteri dictatoriale absolute", a relatat Curticeanu, citat de Jurnalul Naional

Foto: Adevarul

Marele pictor Salvador Dali i-a trimis atunci o telegrama lui Nicolae Ceausescu, publicata in ziarul Scanteia la 4 aprilie 1974. "Apreciez profund actul dumneavoastra istoric de instituire a sceptrului prezidential", a scris Dali, ironie neinteleasa la Bucuresti.

Sceptrul a fost tinut de fostul dictator comunist in biroul sau din Comitetul Central, cabinetul 1, cum era numit, dar dupa intrarea revolutionarilor in cladire obiectului i s-a pierdut urma.

Citeste si:
Dacian Cioloş, despre o eventuală revenire a USR PLUS în coaliție: ”Nu intenţionez să intru în guvern, nici ca ministru, nici ca vicepremier”
Dacian Cioloş, despre o eventuală revenire a USR PLUS în coaliție: ”Nu intenţionez să intru în guvern, nici ca ministru, nici ca vicepremier”
Liderul USR PLUS, Dacian Cioloş, a spus într-o întâlnire online cu membrii din diaspora, că nu vrea să devină ministru sau vicepremier dacă USR PLUS se va întoarce la guvernare, susţin...
De ce oamenii onești nu vor să se implice în politică
De ce oamenii onești nu vor să se implice în politică
În România sunt mulți oameni onești, civilizați, morali, cu dragoste de semeni și de națiune, cu educație solidă și cu studii serioase (indiferent nivelul lor), cu experiență de muncă...
Sursa: Ziare.com