Generalul Pacepa: Ceausescu a fost executat pentru a i se inchide gura. Iliescu, un comunist profesionist

Joi, 26 Decembrie 2013, ora 10:40
30226 citiri
Generalul Pacepa: Ceausescu a fost executat pentru a i se inchide gura. Iliescu, un comunist profesionist
Foto: Arhiva

Seful spionajului de pe vremea lui Nicolae Ceausescu, generalul Ion Mihai Pacepa, a declarat, miercuri, ca Nicolae Ceausescu a fost ucis in 1989 pentru a "i se inchide gura urgent si pentru a evita un process public".

"La 23 decembrie, Iliescu a anuntat ca Ceausescu a fost arestat si un purtator de cuvant al Frontului Salvarii Nationale a asigurat Romania ca el va fi judecat intr-un proces public. In ziua de Craciun, televiziunea romana a transmis insa ca Nicolae si Elena au fost deja judecati, condamnati la moarte si executati.

La 28 decembrie 1989, ziaristul francez Franz Oliver Giesbert a scris in prestigiosul ziar francez 'Le Figaro' ca, citez, 'daca Ceausescu ar fi avut parte de un proces public, el ar fi putut face dezvaluiri cu privire la fostii sai tovarasi care, dupa ce s-au certat cu el, au devenit gorbaciovisti si troneaza astazi in Consiliul Frontului Salvarii Nationale'. De aceea era urgent sa i se inchida gura, era urgent sa fie omorat", a spus Pacepa intr-un interviu acordat B1 TV.

Dezvaluirile lui Pacepa: Cum a vrut KGB sa manipuleze religia

Pacepa a confirmat faptul ca sotia sa a lucrat pentru comunitatea de informatii externe ale SUA, asa cum se zvonea in Romania.

"Da, sigur e adevarat. Acum s-a pensionat si pot sa confirm. M-a ajutat sa inteleg America si eu am ajutat-o sa inteleaga Romania", a adaugat el.

Pacepa a mai spus ca el stie sigur ca pentru ceea ce s-a intamplat in decembrie 1989 nu au fost vinovati teroristii straini, ci "a fost inscenarea generalului Nicolae Militaru".

Generalul Ion Mihai Pacepa a fost intrebat si ce parere are despre Ion Iliescu. Despre fostul presedinte al Romaniei, Pacepa spune ca este un "este un comunist profesionist diferit substantial de toti ceilalti lideri ai PCR, prin remarcabila sa eruditie si prin unica sa onestitate".

Pe de alta parte, acesta considera ca partea mai proasta este, dupa cum spune el, ca Ion Iliescu s-a format la Moscova.

"Pactul pe care l-a semnat cu Gorbaciov la 5 aprilie 1990 sugereaza ca si-a pastrat afectiunea pentru comunismul de tip sovietic si dupa ce am 'defectat'. Acest pact prevede ca Romania si Uniunea Sovietica recunosc granitele prezente ale celor doua tari, si ca Romania nu va adera la nici o alianta militara 'in detrimentul Uniunii Sovietice'. Cu alte cuvinte, adio Moldova si adio NATO", a continuat el.

De ce ascunde Iliescu adevarul despre decembrie 1989

Mai mult, Pacepa crede ca aceste este motivul pentru care Iliescu ascunde adevarul despre Revolutia de la 1989.

"Sunt convins ca acesta este motivul pentru care Iliescu continua sa ascunda adevarul despre evenimentele din decembrie 1989. Din fericire insa adevarul, ca si uleiul, iese intotdeauna la suprafata. Presedintele Iliescu a avut un rol extrem de important -- pozitiv si negativ -- in procesul trecerii Romaniei de la Ceausism la democratie. Sper ca va avea taria sa si-l defineasca cu onestitate", a precizat Pacepa.

Citește și:
Tensiuni în coaliția de guvernare. PSD, critică apăsat UDMR după declarația lui Csoma Botond. Cum răspunde politicianul maghiar
Tensiuni în coaliția de guvernare. PSD, critică apăsat UDMR după declarația lui Csoma Botond. Cum răspunde politicianul maghiar
Liderii PSD au transmis în ultimele zile mai multe critici la adresa UDMR după ce deputatul maghiar Csoma Botond ar fi avut un „discurs provocator” în ședința parlamentului dedicată Zilei...
Strategia pentru prezidențiale. Ce așteaptă partidele mari înainte să-și anunțe candidații
Strategia pentru prezidențiale. Ce așteaptă partidele mari înainte să-și anunțe candidații
În ciuda speculațiilor privind candidații la alegerile prezidențiale din 2024, niciunul dintre principalele partide politice din România nu și-a prezentat opțiunea. Cu toate astea,...