Identificarea tortionarilor si cum scapa ei de inchisoare Interviu

Duminica, 04 August 2013, ora 18:02
8291 citiri
Identificarea tortionarilor si cum scapa ei de inchisoare Interviu

Tortionarul Alexandru Visinescu va scapa cel mai probabil de inchisoare, daca va fi condamnat, din cauza varstei inaintate, este de parere presedintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, Andrei Muraru.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Muraru arata care sunt pasii necesari identificarii unui tortionar, ce pedeapsa ar trebui sa primeasca acestia si in cat timp vor fi scosi la lumina ceilalti fosti conducatori ai penitenciarelor comunismului.

Fost tortionar comunist, descoperit - ar putea fi pus sub urmarire penala (Video)

Cand va fi pus sub urmarire penala Alexandru Visinescu?

Bineinteles ca decizia asta este in mana Parchetului de langa Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti, in momentul asta. Urmeaza sa primim in zilele viitoare numarul de dosar si bineinteles ca vom tine legatura cu procurorul caruia i se va repartiza cazul si vom tine si presa la curent.

Ce pedeapsa se cere sau ar trebui sa se ceara?

Pedeapsa care este incadrata in Codul Penal pentru omor deosebit de grav, de la 15 la 25 de ani de inchisoare. Evident ca, din cauza varstei (88 de ani - n.red.), daca se va ajunge la o condamnare, probabil ca judecatorul va constata ca este in imposibilitatea de a fi incarcerat.

Deci nu va fi inchis, nu va avea de ispasit niciun fel de pedeapsa?

Da, ganditi-va ca nici cei care au fost condamnati in alte state pentru crimele comise in Al Doilea Razboi Mondial, nu sunt... Statul democratic vegheaza la integritatea fizica a detinutului, indiferent daca acesta a comis o crima.

Care este pozitia Institutului fata de aceasta posibilitate?

Institutul bineinteles ca cere condamnarea in cazul lui Visinescu. Cerem pedeapsa corespunzatoarea pentru infractiunea de omor deosebit de grav, care se pedepseste de la 15 la 25 de ani de inchisoare.

Cazul tortionarului Visinescu, in presa straina: Torturi inimaginabile, chinuri si crime odioase

Cum a fost descoperit, dupa atata timp?

Cu ajutorul Ministerului de Interne, care are toate bazele de evidenta a persoanelor.

Sunt si alti tortionari pe lista, ce urmeaza sa fie deconspirati?

Da, avem toate datele lor de identificare, sunt in viata, traiesc pe teritoriul Romaniei. Avem indiciile cu privire la faptele pe care le-au savarsit si documentarea in cazul lor e la diferite grade - la unii suntem foarte inaintati, la altii mai putin inaintati cu documentarea. Acesta a fost primul caz.

In cat timp sa ne asteptam la alte cazuri?

In cateva saptamani si apoi inca un lot in septembrie-octombrie. Vorbim despre 35 de tortionari deocamdata, dar, in functie de rezultatul investigatiilor, numarul lor ar putea creste. Deja primim de la cetateni informatii cu privire la existenta unor fosti gardieni din penitenciare sau lagare, informatii pe care bineinteles ca trebuie sa le verificam. Sunt foarte multe unitati din sistemul concentrationar comunist.

Tortionarul Visinescu si-a iesit din minti: Jurnalistii, injurati si atacati

Alexandru Visinescu a spus, intrebat de ce a dus la indeplinire acele atrocitati, ca a indeplinit o functie. Cum poate fi vazuta aceasta declaratie?

Noi am argumentat, avem toate dovezile ca domnia sa a depasit cadrul legal, adica legislatia in vigoare care reglementa organizarea si functionarea sistemului penitenciar, a depasit cadrul regulamentului penitenciarului din acea vreme, a incalcat si ordinele care veneau de la Ministerul de Interne. A facut exces de zel si, prin asta, a pus in pericol integritatea fizica a detinutilor, care s-a soldat in unele cazuri cu decesuri.

De ce a durat atat de mult timp - cativa ani - pana sa fie scos la iveala primul tortionar?

Institutul a fost infiintat in 2006, s-au mai facut o serie de sesizari penale atunci, rezultatele nu au fost satisfacatoare. Acum am schimbat incadrarea, am adus probe individuale pentru fiecare infaptuitor in parte si credem ca noua a conducere a Parchetului General va lua in considerare aceste lucruri. Dar inteleg ca deja domnul Visinescu a parasit domiciliul si ca nu se mai afla acolo. Din informatiile noastre, nu mai locuieste acolo, din ceea ce au relatat vecinii.

Este greu de verificat acest lucru?

Este, pentru ca obligativitatea de a modifica actul de identitate, daca parasesti un domiciliu, nu mai functioneaza in Romania de multi ani.

De unde ati mai avut sustinere in demersul identificarii tortionarilor?

Din partea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii si, in ultimii ani, din partea Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

Mesaj pentru Visinescu: "Tortionare, esti acasa? Mortii nu te lasa" (Galerie foto & video)

Este posibil ca un tortionar sa fie linsat, batut pe strada?

Noi nu incurajam astfel de gesturi, nu vrem sa devenim agresori si nu incurajam pe nimeni sa tolereze sau sa produca astfel de acte. Justitia este cea care trebuie sa-si spuna cuvantul in cazul asta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Andrei Muraru tortionari, #Alexandru Visinescu pedeapsa inchisoare, #tortionari inchisoare, #identificare tortionari, #tortionari condamnati crime comunism , #comunism