Invitatii Ziare.com Vladimir Tismaneanu: Crimele impotriva umanitatii si procesele tortionarilor

Joi, 10 Iulie 2014, ora 13:36
2991 citiri
Invitatii Ziare.com Vladimir Tismaneanu: Crimele impotriva umanitatii si procesele tortionarilor

Tortionarii trebuie judecati. Crimele impotriva umanitatii trebuie documentate, cunoscute, pedepsite, indiferent cat timp a trecut de la comiterea lor.

Acest lucru e valabil pentru toate regimurile bazate pe teroare si face parte din legislatia internationala. Regimul comunist din Romania a fost unul ilegitim si criminal.

Sunt uimit ca se repeta mereu ca nimeni nu a fost pana acum adus in fata justitiei fara a examina lucid si informat de ce nu s-a intamplat acest lucru.

Se fac reprosuri comisiei care a elaborat raportul final ca nu a accelerat lucrurile. Traian Basescu, nu Parlamentul este acuzat ca nu avem o lege a lustratiei.

Nu voi discuta aici obstacolele subiective, rezistenta unor factori influenti din justitie la declansarea procedurilor legale impotriva unor criminali notorii. Asa se face ca monstri precum Nicolski, Plesita ori Enoiu nu au fost nicicum deranjati. Tortionarul Iosif Bistran a murit in pace, la el acasa, in somn.

Voi spune doar ca mult se datoreaza absentei prevederilor legale care sa permita justitia politica, confruntarea judiciara cu trecutul dictatorial. Lucrurile stau insa diferit in momentul de fata.

In "Observator Cultural", fostul presedinte executiv al IICCMER, Andrei Muraru, nu pierde ocazia sa se auto-felicite pentru faptul ca in curand, gratie probatoriului pregatit de acea institutie, va incepe procesul lui Alexandru Visinescu, fostul comandant al inchisorii de la Ramnicu Sarat.

Scrie dl Muraru: "Dosarul 494/P/2013 va ramine in istoria Justitiei din Romania ca prima punere sub acuzare pentru crime impotriva umanitatii, pentru ororile comunismului si primul proces al unui "tortionar" care ajunge in instanta dupa un denunt al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCMER), de la infiintarea agentiei guvernamentale in 2005."

Ceea ce uita sa precizeze (poate ca din minima decenta o va face in partea a doua a articolului pe care, precizeaza domnia sa, il scrie in calitate de persoana privata), este ca IICCMER, si inaintea sa, IICCR, au facut numeroase sesizari in justitie, respinse de procuratura intrucat nu exista cadrul legal pentru inceperea anchetei.

Acest cadru legal este azi asigurat de o lege a imprescriptibilitatii crimelor impotriva umanitatii adoptata in martie 2012, deci in perioada cand IICCMER era condus de Ioan Stanomir (presedinte executiv), Cristian Vasile (director stiintific) si subsemnatul, ca presedinte al Consiliului Stiintific).

Istoricul Bogdan C. Iacob era secretarul Consiliului Stiintific. Dl Muraru, pe atunci expert in IICCMER, stie foarte bine acest lucru. Exista minciuni prin comisie si prin omisie. Premierul Romaniei era Mihai-Razvan Ungureanu, nu Victor Viorel Ponta.

In cazul de fata, dl Muraru minte prin omisiune. Nu bunavointa guvernului uselist a facut posibila punerea sub acuzare a lui Visinescu, ci o lege adoptata la initiativa PDL (Sever Voinescu), al carei proiect a fost lucrat de catre Monica Macovei si de catre profesorul Ioan Stanomir.

Legea nr. 27/16 martie 2012, pentru modificarea si completarea Codului penal al Romaniei si a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 180/20 martie 2012.

Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland din Statele Unite si autorul a numeroase carti, intre care "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc".

Citeste si:
Dan Barna: ”PNL și AUR sunt sateliții PSD”. Cum explică fostul lider al USR neînțelegerile din propriul partid
Dan Barna: ”PNL și AUR sunt sateliții PSD”. Cum explică fostul lider al USR neînțelegerile din propriul partid
Fostul lider al USR Dan Barna a analizat joi, 27 ianuarie, situația politică în care a ajuns PNL în urma coaliției cu PSD. Acesta a vorbit și despre neînțelegerile din partidul din care...
Consilieră USR agresată fizic de doi ”colegi” de la PNL și PMP. "Și dacă fac pușcărie, o bag în scaun cu rotile"
Consilieră USR agresată fizic de doi ”colegi” de la PNL și PMP. "Și dacă fac pușcărie, o bag în scaun cu rotile"
Un consilier local ales pe listele USR în localitatea Mogoșoaia, ar fi fost agresat de doi colegi de consiliu local, membri PMP și PNL, în cadrul unei ședințe de comisie ce a avut loc...