Istoricul Marius Oprea: Visinescu este un pestisor intr-un ocean

Vineri, 02 August 2013, ora 15:44
3124 citiri
Istoricul Marius Oprea: Visinescu este un pestisor intr-un ocean
Foto RFI

Istoricul Marius Oprea a vorbit, intr-un amplu interviu, despre investigarea crimelor comunismului in Romania. Oprea a punctat ca ar trebui sa existe un program national care sa se ocupe de aceste crime, dar a mentionat faptul ca politicenii nu aloca fonduri pentru astfel de operatiuni.

In interviul acordat Agerpres, Marius Oprea a vorbit despre cazul tortionarului Alexandru Visinescu dar si despre "alti Visinesti".

"El (Alexandru Visinescu n.red.) si-a inceput cariera, ca multi altii, in trupele de securitate, dupa care a avut o cariera mai mult sau mai putin stralucita la Scoala de la Baneasa, dupa care a fost repartizat sa se ocupe de gardieni. E cumva un exemplar atipic, pentru ca el apartine generatiilor acelora de bolsevici care credeau in valorile asumate comunist-leniniste. El confunda, s-a vazut asta si din replicile lui, patria cu regimul, fara sa aiba un soi de altfel de discernamant", a declarat Marius Oprea.

Intrebat despre numarul tortionarilor comunisti care se mai afla in viata acum si care ar trebui sa raspunda in fata legii pentru faptele comise, Marius Oprea sustine ca este vorba despre patru sute de persoane pentru care el personal a facut plangeri la Parchet.

"Ei au fost, ca numar, relativ putini, dar au detinut puterea. Fiind un soi de stat in stat au putut sa faca ce vor. Ei erau un soi de mici Dumnezei, puteau dispune de orice (...) Nu-i vorba aici doar de batranul asta care dadea cu pumnii intr-o camera de televiziune (Alexandru Visinescu n.red.). Dar agresivitatea lui este una tipica si exemplara pentru tipologia umana selectata de serviciile de cadre ale Securitatii. Nu creierul conta, ci cat de tare era pumnul. Si tupeul si lipsa de scrupule", a mai declarat istoricul.

In ceea ce priveste cazul lui Alexandru Visinescu, Marius Oprea considera ca el este doar inceputul si ca mai sunt multe victime ai caror criminali nu au fost descoperiti.

"De fapt, Visinescu nu conteaza. E un pestisor intr-un ocean, in balta in care traim cu totii laolalta. Tradatorii, vanatul, iarba. Cateodata mi se face... Cum sa va zic. Am fost de mai multe ori intrebat, mai ales de jurnalisti straini. Adica as fi putut obtine azil. Am fost foarte bun prieten cu Litvinenko, cel care a fost asasinat de rusi, sunt foarte bun prieten cu Bukovski. Oricum, au incercat sa-mi rapeasca copilul. Sotia si copilul traiesc in Germania. Am refuzat sa plec. De amenintari n-am dus lipsa. Daca ati sti cate injuraturi am primit eu, la viata mea", a mai povestit Marius Oprea.

Istoricul a povestit toate problemele pe care le intampina ca investigator al crimelor comunismului. Oprea vorbeste despre lipsa de fonduri, despre birocratia sufocanta din sistem, despre amenintarile pe care le-a primit.

"In momentul in care am infiintat acest Institut de Investigare a Crimelor Comunismului la asta ma gandeam - sa descriu natura reala a regimului. Din pacate, am fost inlaturat. (...) Sunt doar director de departament. Daca ma duc sa fac o sapatura trebuie sa fac sapte referate, sa ma cert cu doua contabile, cu o jurista, doua, cu vreun sef sau altul. Pai ce-ti mai arde? Ca-ti vine sa-ti iei campii! Acum se face mare caz de Visinescu. Am sapat doua saptamani la Targu Ocna si am gasit 11 morti, intr-o groapa comuna. (...) Pentru aceasta cercetare mi-au fost alocati 3.800 de lei, din care a trebuit sa ma descurc", se plange Oprea.

Istoricul considera ca banii alocati pentru investigarea crimelor comunismului sunt mult prea putini.

"In rest, banii sunt cheltuiti pe conferinte facute de diferite institutii care clameaza anticomunismul, pe la Hilton, pe la cocktailuri. Cu banii de pe un cocktail eu pot sa sap doua luni. Din pacate, acesta este un argument pe care il pot folosi in a va spune ca nu exista nici macar acum vointa politica reala pentru un program national care sa duca la investigarea crimelor comunismul"

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Visinescu Marius Oprea istoric crimele comunismului , #comunism