Ziare.com

De ce mai tine Jandarmeria dosarele fostei Securitati. Explicatiile absurde ale institutiei in privinta documentelor care ar trebui predate la CNSAS

de Daniela Ratiu, Senior Editor
Joi, 04 Martie 2021, ora 23:00

   

De ce mai tine Jandarmeria dosarele fostei Securitati. Explicatiile absurde ale institutiei in privinta documentelor care ar trebui predate la CNSAS
Intr-un raspuns oficial pentru Ziare.com, Jandarmeria Romana declara ca dosarele fostei Securitati pe care le detine nu sunt dosare de "politie politica". De la ultima "vizita" a CNSAS in 2001, dosarele de la Jandarmerie continua sa fie tinute in depozitele institutiei, desi, potrivit legii, toate dosarele fostei Securitatii trebuie sa ajunga in custodia CNSAS.


Istoria ultimilor 31 de ani se poate caracteriza printr-o sistematica ascundere a adevarului, in speta a dosarelor fostei Securitati. Motivul pentru care dosarele fostei Securitati continua sa fie tinute ilegal de catre insitutii este cel relevat de jurnalisti, istorici si cercetatori, si anume: fostii executanti continua sa se afle in structurile actuale ale institutiilor de stat, ori sa aiba legaturi cu sistemul de putere. Tergiversarea aflarii adevarului si a vinovatiilor este politica ultimilor 31 de ani. Complicitatile sunt extinse si puternice.

Sistemul opresiv de dinainte de 1989 era construit pentru o supraveghere totala a populatiei. Toate structurile institutiilor de forta lucrau intr-o stransa colaborare, totul pentru "prevenirea" oricarei forme de protest, iar vigilenta era maxima. Supravegherea "starii de spirit" a populatiei era in fisa postului tuturor celor care lucrau in sistemul de Securitate. Toate institutiile de forta aveau departamente de Securitate, toate rapoartele privind munca de Securitate ajungeau la Departamentul de Securitate al Statului (DSS).

Fluxul continuu de informatii, planuri de actiune comuneInstitutiile de forta nu erau autonome, ele facand parte din sistemul de Securitate, o laborioasa arhitectura a unuia dintre cele mai dure sisteme de represiune din fostul Bloc Comunist. Desi in cei 31 de ani, CNSAS nu a primit inca toate dosarele fostei Securitati, din studierea celor aflate in custodia consiliului reiese tocmai acest mecanism de functionare cu legaturi catre si intre toate nivelele de decizie si intre toate institutiile sistemului, un flux continuu de informatii intre institutiile sistemului, o subordonare care functiona ca un
ceas, iar modul de lucru erau planuri de masuri si de actiune comune.

Strategia fostei Securitatii dupa 1989, care a preluat institutional si economic Romania, a fost aceea de a propaga in spatiul public naratiunile potrivit carora fosta Securitate - toate institutiile din sistem, conlucrau pentru "securitatea nationala", pentru contracararea amenintarilor externe. Realitatea documentelor fostei Securitatii care pot fi consultate la CNSAS arata tocmai contrariul. Sistemul de Securitate lupta impotriva propriilor cetateni.

Jandarmeria declara ca nu a predat arhiva catre CNSASIntr-un raspuns oficial al Jandarmeriei Romane, ca urmare a unei solicitari din partea Ziare.com, in baza Legii 544/2001 privind accesul la informatiile de interes public, institutia precizeaza ca "in urma verificarilor efectuate a reiesit ca in depozitele de Arhiva ale Jandarmerie Romane nu a fost arhivat niciun fond apartinand fostei Securitati". Mai mult, desi potrivit legii toate documentele fostei Securitati se predau CNSAS, exceptie facand cele de siguranta nationala, cu toate acestea Jandarmeria precizeaza in raspunsul oficial ca "totodata, din depozitul de arhiva al Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane nu au fost predate documente catre C.N.S.A.S.".

Cat priveste dosarele pe care totusi institutia le are in custodia sa, din raspunsul oficial aflam ca "documentele create de Comandamentul Trupelor de Securitate pana in anul 1989 au fost studiate de catre o comisie din partea C.N.S.A.S. la sediul arhivei din incinta U.M. 0865 Campina, in perioada 18.06.2001 - 30.10.2001. Dosarele au fost studiate in baza adresei Ministerului de Interne - Secretariatul General nr. 5329 din 11.06.2001.".

Doar paza si ordine publicaZiare.com a considerat ca raspunsul instituiei nu a clarificat situatia dosarelor pe care Jandarmeria le detine, astfel ca la intrebarea noastra legata de dosarele pe care totusi le detin, in raspunsul oficial se precizeaza ca institutia a "preluat arhiva Trupelor de securitate, componenta a Departamentului Securitatii Statului din perioada regimului comunist. Aceasta arhiva contine, in exclusivitate, documentele referitoare la organizarea si desfasurarea misiunilor (e.g. de paza si protectie obiective, ordine publica si asigurarea securitatii traseelor de deplasare a demnitarilor, etc.), precum si cele de recrutare a militarilor in termen si cele de asigurare logistica".

Potrivit adevarului istoric, a documentelor publice aflate la CNSAS, misiunile pe care Jandarmeria le invoca erau misiuni care se desfasurau sub atenta supraveghere a Securitatii, folosind mijloacele de Securitate care excedau cadrul activitatilor simple de "paza si protectie". Trupele de Securitate nu faceau exceptie, foloseau acelasi metode securiste.

Nu exista dosare de "politie politica" si dosare de "nepolitie politica"Istoricul Madalin Hodor, cercetator in cadrul CNSAS, a declarat pentru Ziare.com ca legea in baza caruia functioneaza CNSAS si care stabileste regimul dosarelor fostei Securitati nu face distinctia intre institutiile fostului regim, intre dosare de "politie politica" sau dosare "simple" detinute de institutiile de forta ale fostului regim." In primul rand, legiuitorul nu stabileste in OUG 24/2008 nicio diferentiere intre documente "de politie politica" si documente de "nepolitie politica" care sa fie predate catre CNSAS. Articolul 24, alin a) vorbeste despre "toate documentele referitoare la exercitarea atributiilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, cu exceptia celor care privesc securitatea nationala".

Jandarmeria Romana nu are calitatea de a stabili natura dosarelorMadalin Hodor precizeaza ca, in aceste conditii, Jandarmeria nu poate stabili de la sine putere ce este dosar de "politie politica" si ce nu este: "Cu alte cuvinte, toate documentele, produse de fosta Securitate, singura exceptie facand-o cele de siguranta nationala. Isi asuma Jandarmeria Romana stabilirea aspectelor de "politie politica" continute de un document sau altul din arhiva pe care o detine? Conform carei legi? Caci singura lege a statului roman in vigoare este cea care spune ca toate arhivele Securitatii trebuie sa fie aduse la CNSAS.".

Jandarmeria arata cu degetul spre Directia a V-aInstitutia Jandarmeriei arata in document ca, in pofida istoriei de dinainte de 1989, Trupele de Securitatea nu ar fi desfasurat "politie politica", ci Jandarmeria arata cu degetul spre Directia a V-a. "CNSAS studiaza dosarele produse de Departamentul Securitatii Statului ca politie politica, iar acest tip de activitate nu a fost desfasurata de Trupele de securitate, ci de alta directie a Departamentului Securitatii Statului, respectiv Directia a V-A, a carei arhiva nu a fost si nici nu este in posesia Jandarmeriei".

Mai mult, desi nu exista o concluzie stabilita de CNSAS, Jandarmeria precizeaza in finalul raspunsului ca "CNSAS a verificat arhiva detinuta de Jandarmeria Romana si nu a constatat existenta vreunor documente de interes pentru stabilirea adevarului in ceea ce priveste activitatea de politie politica a regimului comunist".

Erorile grosolane ale Jandarmeriei in privinta dosarelorDin perspectiva istoricului Madalin Hodor, raspunsul Jandarmeriei ar contine mai multe erori grosolane, care "demonstreaza in cel mai bun caz necunoasterea legilor si a atributiilor unor institutii ale statului roman, iar in cel mai rau caz, rea credinta. Oricare ar fi motivatia, nestiinta sau rea vointa, pozitia oficiala a Jandarmeriei in legatura cu acest subiect subiect este regretabila.

As observa, pentru inceput, ca domnii de la Jandarmerie sunt usor nesiguri in legatura cu istoria propriei institutii. Amintesc ca anul trecut, cu ocazia unei expozitii organizate pentru a marca 170 de ani de la infiintare, reprezentantii unui ONG au observat ca organizatorii au trecut "elegant" sub tacere faptul ca Trupele de Securitate au facut parte din Departamentul Securitatii Statului si pe cale de consecinta ar trebui sa isi asume acest trecut".

Jandarmeria nu se hotareste daca Trupele de Securitate au facut sau nu parte din DSSHodor a mai declarat pentru Ziare.com ca "raspunsul institutiei, la aceasta intrebare pe care am preluat-o si eu si am lansat-o public, a fost ca au fost consultati cei mai buni experti si folosite cele mai bune surse documentare, rezultatul acestor "cercetari" fiind ca Trupele de Scuritate nu au facut niciodata parte din DSS. Constat ca intre timp parerea "expertilor" s-a schimbat si au aparut surse noi documentare, deoarece in raspunsul inaintat dumneavoastra se spune negru pe alb ca "Jandarmeria Romana a preluat arhiva Trupelor de securitate, componenta a Departamentului Securitatii Statului din perioada regimului comunist." Personal, as fi salutat aceasta revizuire a raportarii la istoria institutionala, daca nu as fi citit si restul raspunsului.

Ce ne spune el? Urmatoarea fraza: "CNSAS studiaza dosarele produse de Departamentul Securitatii Statului ca politie politica, iar acest tip de activitate nu a fost desfasurata de Trupele de securitate, ci de alta directie a Departamentului Securitatii Statului, respectiv Directia a V-A, a carei arhiva nu a fost si nici nu este in posesia Jandarmeriei." Cu alte cuvinte, in opinia Jandarmeriei, opinie care nu inteleg in ce calitate este formulata, CNSAS se ocupa doar cu studierea acelei parti din arhiva Securitatii care priveste "politie politica", a mai spus Hodor.

OUG 24/2008 nu face distinctia intre documente, toate trebuie predate CNSASIn ceea ce priveste regimul de dosar de "politie politica" stabilit de lege, Hodor a precizat ca "In primul rand, legiuitorul nu stabileste in OUG 24/2008 nicio diferentiere intre documente "de politie politica" si documente de "nepolitie politica" care sa fie predate catre CNSAS. Articolul 24, alin a) vorbeste despre "toate documentele referitoare la exercitarea atributiilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, cu exceptia celor care privesc securitatea nationala". Cu alte cuvinte, toate documentele, produse de fosta Securitate, singura exceptie facand-o cele de siguranta nationala. Isi asuma Jandarmeria Romana stabilirea aspectelor de "politie politica" continute de un document sau altul din arhiva pe care o detine? Conform carei legi? Caci singura lege a statului roman in vigoare este cea care spune ca toate arhivele Securitatii trebuie sa fie aduse la CNSAS".

Expresia "Securitatea ca politie politica" ca subterfugiuIstoricul Madalin Hodor a mai spus ca folosirea expresiei de "Securitatea ca politie politica" nu mai figureaza in legea de functionare a CNSAS din anul 2008. "Se vorbeste despre Securitate si punct. Asa cum vorbim despre Arhivele Securitatii si punct. "Politia politica" sau mai precis stabilirea acelor fapte care privesc incalcarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului este decisa de instantele de judecata in urma unui proces demarat conform procedurilor legale. De asemenea, gasesc hazardata sugestia ca activitatile de "politie politica" ar trebui cautate in alta parte, recte la Directia a V-a (Securitate si Garda), probabil in ideea ca fostele Trupe de Securitate executau misiuni comune cu aceasta structura, iar "curiosii" confunda din nestiinta cele doua structuri. Ii asigur pe reprezentantii Jandarmeriei ca aceste detalii subtile sunt cunoscute, cum cunoscut este si rolul fostelor Trupe de Securitate in arhitectura represiva a fostul regim comunist", a declarat Hodor.

In cele din urma, considera Hodor, "rolul Jandarmeriei este pur si simplu de a preda arhivele ramase in custodia ei de la fosta Securitate, nu de a gasi scuze penibile sau de a emite judecati neconforme cu realitate. Nu este opinia mea personala, ci o lege a statului roman".

CITESTE SI:


Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 13801 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

pai

ce crede cineva ca nu au predat arhiva de bunavoie ci ca au fost obligati .Jandarmeria a ajuns stat in stat si nu raspunde in fata la nimeni.Si te mai miri ca au clasat dosarele10 august

 

Trebe spus

Sefii trupelor de securitate, caci trupele era tineri care abia terminasera liceul.

 

Jandarmeria romana

trebuie dizolvata cu dezonoare!

 

Alta PATA ROSIE pe obrazul jandarmeriei.

A devenit gardianul arhivelor Securitatii Criminale.
Nu degeaba ocupa si sediul din Baneasa al fostelor trupe ale Securitatii.
Sper ca ati avansat in grad puslamalele ca Fantoma Alba si ceilalti batausi-sefi, Sindile si cum ii mai cheama pe tot acesti tradatori ai uniformei militare.

 

desfintata

Această continuatoare a Securității de dinainte de 1989 trebuie desființată.
Numai după evenimentele din 10 August cind și-au arătat "calitatea" de gardă pretoriană a psd și a găștii Dragnea, Johanis trebuia să le retragă drapelele de luptă și automat să ii desființeze ca instituție. Ucraina a desființat trupele de represiune Berkut, similare Jandarmeriei după Euromaidan, pentru ce se păstrează această pseudo institutie militarizată de ordine publica, de fapt o poliție de represiune continuatoare clară a fostei Securități care are similitudini cu trupele de represiune Omon din Rusia lui Putin și Belarusul lui Iușcenko.
Trebuie desființată această adunătură de bătăuși cu epoleți măcar pentru ceea ce au făcut in August 2018 dacă nu pentru atitudinea lor agresivă și provocatoare de nu are de căuta intr-un stat modern UE.

 

desfintata

Această continuatoare a Securității de dinainte de 1989 trebuie desființată.
Numai după evenimentele din 10 August cind și-au arătat "calitatea" de gardă pretoriană a psd și a găștii Dragnea, Johanis trebuia să le retragă drapelele de luptă și automat să ii desființeze ca instituție. Ucraina a desființat trupele de represiune Berkut, similare Jandarmeriei după Euromaidan, pentru ce se păstrează această pseudo institutie militarizată de ordine publica, de fapt o poliție de represiune continuatoare clară a fostei Securități care are similitudini cu trupele de represiune Omon din Rusia lui Putin și Belarusul lui Iușcenko.
Trebuie desființată această adunătură de bătăuși cu epoleți măcar pentru ceea ce au făcut in August 2018 dacă nu pentru atitudinea lor agresivă și provocatoare de nu are de căuta intr-un stat modern UE.

 

De ce, e clar!

De ce nu au fost deja in altă custodie ... poate avea multiple justificări. E mult, e puțin cei 31 de ani cați au trecut intre epoci și ce implica "profesionalismul" din una in cealaltă? Cel puțin, ultima "mineriadă" 2018, dar și ce azi aflăm, lasă de ințeles că ultimii ani n-au schimbat mentalități ciudate ...

 

Pentru că

sunt slugi mancurte ale mafiilor care au ucis in 1989 ca sa poata jefui tara dupa plac. EI si progeniturile lor. Daca "liberalii" ar if vrut, puteau reforma aceasta institutie securista si elimina pe criminalii care au gazat, rupt oase si batut la 10 august. NU au vrut, pentru ca sunt la fel ca si ceilalti PNL=PSD=FSN. Toti o apa si un pamant 🥳 🥳 🥳

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor