Jumatate dintre romani suspina dupa comunism - Sondaj

Marti, 10 Decembrie 2013, ora 22:05
8848 citiri
Jumatate dintre romani suspina dupa comunism - Sondaj
Foto: Arhiva

Aproape jumatate dintre romani, mai exact 44,7%, sustin ca regimul comunist a fost "un lucru bun pentru Romania", in timp ce 44,4% considera ca se traia mai bine pe vremea lui Ceausescu, potrivit unui sondaj realizat de INSCOP.

Sociologii sustin ca exista un procent ingrijorator de apreciere pozitiva a comunismului in Romania, expertii numind acest fenomen "comunism rezidual", potrivit studiului INSCOP realizat la comanda Adevarul.

Astfel, 44,7% dintre respondenti sunt de parere ca Epoca de Aur a fost un lucru bun pentru tara noastra, in timp ce 45,5% sustin ca a fost unul rau, iar restul persoanelor participante la sondaj nu au raspuns.

Batranii, cei mai nostalgici

Numarul celor care tanjesc dupa comunism creste odata cu varsta celor chestionati, in timp ce procentajul acestora scade odata cu cresterea nivelului de educatie. In plus, romanii din Banat, Crisana si Maramures sunt cei care apreciaza cel mai putin perioada comunista in comparatie cu celelalte regiuni ale tarii.

De asemnea, 44,4% dintre romani sunt de parere ca inainte de 1989 se traia mai bine decat astazi, 33,6% sustin ca se traia mai rau, 15,6% cred ca se traia la fel, iar 6,4% nu au raspuns.

La Vanguardia: Saracia din Romania trezeste nostalgia pentru dictatura comunista

Mai mult, opinia ca viata era mai buna pe vremea lui Ceausescu este mai des intalnita in randul persoanelor de peste 50 de ani. Sociologii explica acest fenomen prin faptul ca oamenii sunt nemultumiti cronic de rezultatele economice si sociale din ultimii 25 de ani.

Sondajul a fost realizat in perioada 7-14 noiembrie 2013 si a avut la baza 1.055 de persoane, esantionul fiind reprezentativ pentru populatia Romaniei de peste 18 ani.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#romani comunism, #romani nostalgici comunism, #sondaj romani comunism, #romani Nicolae Ceausescu , #comunism