La 25 de ani de la moartea sa, Nicolae Ceausescu inca arunca o umbra asupra Romaniei

Joi, 25 Decembrie 2014, ora 13:48
15982 citiri
La 25 de ani de la moartea sa, Nicolae Ceausescu inca arunca o umbra asupra Romaniei
Foto: Arhiva

In urma cu 25 de ani, liderii comunisti ai Europei de Est cadeau precum piesele de domino, iar in ziua de Craciun a anului 1989 dictatorul roman Nicolae Ceausescu si sotia sa, Elena, au fost ucisi de un pluton de executie, rememoreaza presa externa evenimentele din urma cu un sfert de secol.

Moartea cuplului dispretuit a pus capat unui alt sfert de secol de conducere cu mana de fier, ce a insemnat opresiune si mizerie pentru cei mai multi dintre romani, scrie site-ul NPR, fostul National Public Radio din SUA.

In Romania insa, multi, inclusiv unii opozanti ai fostului regim, inca pun sub semnul intrebarii procesul sumar si sentinta data sotilor Ceausescu. Unul dintre ei este Andrei Kemenici, comandantul bazei militare din Targoviste, unde cuplul prezidential si-a petrecut ultimele zile.

Generalul in rezerva in varsta de 78 de ani glumeste cu un musafir al apartamentului de doua camere in care locuieste cu sotia sa, insa zambetul sau i-a disparut cand a fost intrebat despre Ceausescu si mostenirea sa.

The Guardian, despre cei 25 de ani de la Revolutie, Iohannis si Ponta

"Eu, spre deosebire de restul armatei, eram satul de el. A luat mereu de la poporul roman si nu oferea nimic in schimb", spune Kemenici.

Pe langa opresiunea politica violenta, romanii sufereau si din cauza lipselor alimentare sub conducerea lui Ceausescu, deoarece acesta exporta cea mai mare parte a recoltei Romaniei si adopta masuri drastice pentru a reduce datoria externa mare a tarii.

Datoriile insemnau, insa, ele insele, rezultat al proiectelor industriale si de infrastructura exagerate ale lui Nicolae Ceausescu. Costurile acestea au prabusit practic standardul de viata al romanilor aproape la minimul tarilor din fostul bloc sovietic.

"In randul tuturor tarilor comuniste - Ungaria, Cehoslovacia, Bulgaria, Polonia -, la noi era cel mai rau, cu exceptia poate a Rusiei", sustine generalul.

El adauga ca, avand in vedere ca regimul lui Ceausescu ii ucidea in mod obisnuit pe romani, "nu exista o alta sentinta posibila pentru el decat moartea".

Ceausescu, in ultimele zile de viata

Atunci cand insa cuplul dictatorial a fost adus la Targoviste, la sediul lui Kemenici, colonel la acea vreme, pe 22 decembrie 1989, acesta povesteste ca era gata sa-l apere cu propria viata.

Generalul relateaza ca superiorii sai de atunci i-au ordonat sa-i ascunda pe cei doi si sa se asigure ca nu li se intampla nimic rau, pana ce urmau sa-si dea seama care va fi soarta lor.

Kemenici recunoaste ca a fost o sarcina grea, avand in vedere ca multi soldati din baza sa militara il urau pe dictator. In plus, Ceausescu avea un comportament arogant - cerea intalniri de doua-trei ori pe zi, iar acestea nu se incheieau mereu cu bine.

Ceausescu ii striga: "Nu stii, colonele? Eu sunt cel care protejeaza suveranitatea si unitatea Romaniei". In ce priveste zilele petrecute acolo, cuplul prezidential a fost socat cand i s-a adus mancare in vase de metal specifice armatei, obisnuiti cu portelanuri fine. La mic dejun primeau ceai, gem si paine, iar la celelalte mese varza si cartofi, rareori carne.

25 de ani de la Revolutie: Oficiali britanici, marturii emotionante de la caderea comunismului

Kemenici povesteste ca atitudinea lui Ceausescu s-a schimbat in ziua dinainte de procesul sau, dictatorul dandu-si seama in cele din urma ca a pierdut controlul in Romania: "De atunci, Ceausescu imi spunea 'tovarase colonel'".

Generalul le-a promis celor doi in fiecare zi ca vor fi dusi la Bucuresti, pentru un proces adecvat, insa superiorii sai aveau alte planuri - procesul militar de la acea baza. Kemenici era deranjat ca nu au fost prezentate dovezi in timpul procesului.

Ceausescu a numit procesul o conspiratie din partea colonelului de atunci si a superiorilor sai, iar si in ziua de azi unii romani inca cred ca intreaga Revolutie a reprezentat o lovitura de stat planuita. "Ceausescu mi-a spus ca americanii si rusii s-au unit pentru a face asta", mentioneaza generalul.

Capitanul care l-a impuscat pe Ceausescu, dezvaluiri in The Guardian

In urma procesului din ziua de Craciun, care a durat mai putin de o ora, verdictul a fost dat dupa cateva minute de deliberari: ambii erau vinovati de genocid si condamnati la moarte.

Dusi afara si pusi cu spatele la zid, au fost impuscati de unul dintre militari, insa totul s-a petrecut repede, inainte sa poata fi pornita camera video. Apoi, un alt soldat a fost chemat in fata pentru a trage cu un Kalasnikov in zid, astfel incat sa poata fi inregistrat, iar acelea sunt impuscaturile care sunt auzite in inregistrarile transmise in toata lumea.

In ce priveste locul executiei, urmele gloantelor sunt vizibile si astazi pe perete, iar linii albe desenate pe cimentul de langa cladire indica locurile unde au cazut corpurile.

Kemenici spune ca aproape toti au privit executia, cu exceptia judecatorului militar, Gica Popa, care a stat in biroul colonelului de atunci, care isi aminteste ca i-a spus apoi magistratului militar: "Nu ai vazut ce ai facut".

Generalul este convins ca motivul pentru care judecatorul s-a sinucis un deceniu mai tarziu este pentru ca se simtea vinovat, sublininiind ca graba procesului din partea oficialilor romani nu le-a dat niciodata sotilor Ceausescu sansa de a reflecta asupra actiunilor lor. Kemenici insusi afirma ca se gandeste in fiecare zi la ce s-a intamplat atunci.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#executie Nicolae Ceausescu, #proces Ceausescu, #25 ani moarte Ceausescu , #comunism