"Miruirea" comunismului din 19 noiembrie 1946 - Documentar

Sambata, 19 Noiembrie 2011, ora 18:10
10890 citiri
"Miruirea" comunismului din 19 noiembrie 1946 - Documentar
Foto: cutiidechibrituri.blogspot.com

In urma cu 65 de ani, comunistii dadeau lovitura de gratie democratiei romanesti, atat cat mai ramasese din ea. Se intampla cu ocazia primelor alegeri parlamentare postbelice.

Organizate sub pompoasa titulatura "libere si nestingherite", s-au dovedit un grosolan simulacru dirijat de la Moscova, cu largul concurs al cozii sale de topor, Guvernul Groza.

Asa-zisul scrutin din 19 noiembrie '46 avea sa constituie kilometrul zero al hegemoniei holerei purpurii. Din leaganul in care oracaiau pana atunci cam 1.000 de avortoni cu certificate PCR, se revarsau astfel, cu patalama, vlastarele regimului "criminal si nelegitim", cum il denumea in 2008 Traian Basescu.

Scapatatul avocat Petru Groza, bine proptit cu stinghii de aparatcici parasutati din coloana a 5-a NKVD-ista, a tesut cea mai josnica actiune electorala din istoria Romaniei.

Blocul Partidelor Democratice (BPD), alcatuitor de rusinos sirag al adunaturilor politice, se inscria in alegeri sub semnul "Soarele", despre care Pastorel Teodoreanu a scris un savuros catren (imposibil de reprodus).

Urmand traditia consacrata de PNL si PNT, noii tari rosii din Romania s-au gandit ca un scrutin programat toamna, dupa recolta, atunci cand taranii au simturile gadilate de merinde in belsug si buchet de vin nou, le va fi favorabil. Numai ca acel an fusese sterp, pustiit de o cumplita seceta, iar foametea si saracia bantuiau mahmure pe ulite.

Liderii sepcarilor proletari ce amusinau puterea n-au stat cu bratele incrucisate. Si-au asigurat stapanirea urnelor prin limitarea controlului magistratilor asupra procesului electoral. Competentele oamenilor in roba au fost preluate de catre popandaii politici de stanga, bine plasati in posturi de varf ale administratiei locale.

A urmat decizia, in premiera, de a permite femeilor - mobilizate sarguincios de politrucul-sef Ana Pauker - sa voteze. Lor li s-a adaugat dreptul de vot pentru militarii activi si functionarii publici. Documentele sovietice ale vremii oglindeau convingerea ca in acest mod se vor obtine cel putin un million de voturi.

In contrapartida, celor considerati afini fostului regim antonescian li s-a interzis accesul la urne.

Printre cei care au sesizat cancelariile occidentale de malversatiunile puse la cale de comunisti s-a numit si fostul sef al diplomatiei, Constantin Visoianu. I-a comunicat ambasadorului britanic la Bucuresti ca BPD pregateste terenul unei fraude electorale de mari proportii. Necazul Romaniei provenea, a cata oara, si din faptul ca personajele politice de prim rang din vestul Europei aveau cu totul alte prioritati.

Ele erau interesate sa blocheze drumul spre putere al comunstilor in Grecia si priveau cu multa atentie catre ruta strategica spre Canalul Suez. In afara de acestea, Occidentul a ignorat plangerile formulate de partidele traditionale prin intermediul misiunilor straine la Bucuresti, pentru a evita un eventual scandal international deschis si de amploare.

Printre metodele de fraudare a alegerilor la care a recurs "mixt-ul" neo-comunist s-au numarat introducerea in urne a buletinelor de vot cu simbolul BPD-Soarele inaintea deschiserii sectiilor. Nu au lipsit camioanele pline cu momai votante care calatoreau de la o sectie la alta.

Turism multiplicat uneori pe la aceleasi locatii. Cel putin aceasta formula a dainuit cu eficienta pana in zilele noastre. Dupa incheierea marsavei farse, formularele albe au fost expediate comisiei centrale, unde s-a completat numarul de sufragii dorit de ocarmuire.

Desi rezultatele reale din 19 noiembrie 1946 indicau detasat succesul in alegeri al Partidului National Taranesc (72-73%), finalul a fost spectaculos deturnat in favoarea noilor ciocoi de sorginte comunista. Acestia au obtinut 348 de mandate parlamentare in urma "zdrobitorului" scor de 76,6%.

Ce a urmat este arhicunoscut. Tara a fost rastignita pe un ciot de soclu in care a tronat cu nerusinare vreme de imposibile decenii ciocanul de la CFR Grivita si secera colectivizarii. Ca o stranie coincidenta, tot la 19 noiembrie, in 1979, la Congresul al XII-lea PCR, unul dintre zidarii edificiului partidului-calau, Constantin Parvulescu, a protestat in plen impotriva cultului personalitatii dezgustator intreprins in jurul cretinoidului cuplu ceausist.

Evident, tarziu si fara efect.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#alegeri 1946, #instalare comunism Romania, #documentar comunism, #alegeri furate , #comunism