Peste 80% dintre romani spun ca nu au avut de suferit de pe urma comunismului - sondaj

Joi, 09 Decembrie 2010, ora 16:15
3777 citiri
Peste 80% dintre romani spun ca nu au avut de suferit de pe urma comunismului - sondaj
Foto: Arhiva

83% dintre romani au spus ca nu au avut de suferit, personal sau in familie, de pe urma comunismului, fiind de numai 3% cei care au indicat ca au avut de suferit, arata un sondaj de opinie intocmit de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) si Centrul pentru Studierea Opiniei si Pietei (CSOP).

Subiectii sondajului, prezentat joi intr-o conferinta de presa la sediul IICCMER, au indicat ca privatiunile materiale au fost principalele suferinte in acest regim - 28%, urmate apoi de limitarea libertatii de exprimare - 24%, discriminarea profesionala pe criterii sociale si politice - 23%, limitarea libertatii de credinta religioasa -18 %, arestarea - 18%.

Accesul la dosarele Securitatii este considerat de 49% putin sau deloc important, 40% il vad important si foarte important, iar in privinta adoptarii unei Legi a lustratiei s-a apreciat de catre 52% dintre respondenti ca este putin sau deloc importanta, fiind 31% cei care au spus ca este importanta.

La intrebarea "cui ar trebui sa i se aplice Legea lustratiei?", subiectii considera in procent de 56% ca liderilor la nivel national si local ai PCR, 52% membrilor Securitatii si 42% ministrilor si conducatorilor institutiilor la nivel local din perioada regimului comunist. Doar 29% au spus ca trebuie aplicata si conducatorilor armatei, militiei, justitiei si sistemului penitenciar implicat in represiunea politica.

Efectele lustratiei sunt considerate de 26% pozitive, iar 24% considera ca nu va avea efect. Un procent relativ mare, de 40%, nu au stiut sau nu au vrut sa raspunda la aceasata intrebare, lucru retinut ingrijorator de reprezentantii ICCMER si ai CNSAS.

48% dintre romanii cred ca statul trebuie sa acorde despagubiri pentru victimele regimului comunist

In ceea ce priveste acordarea de despagubiri din partea statului pentru victimele regimului comunist, 48% dintre romanii chestionati considera ca acestea trebuie sa se acorde, 27% au spus ca nu e cazul si 25% nu au raspuns. De asemenea, 47% dintre respondenti au mentionat ca despagubirile ar trebui decise de instantele judecatoresti, iar 42% au indicat ca ar trebui limitate de o decizie a Guvernului sau Parlamentului.

Un procent de 80% dintre respondenti au spus ca nu au fost membri al PCR, 94% ca nu au detinut functii de conducere in partid si 96% au aratat ca nu au lucrat pentru fosta Securitate. Totodata, 43,9% sunt de parere ca simbolurile comuniste nu trebuie sa fie neaparat interzise, 27,5% au aratat ca acestea nu trebuie sa fie legale, iar aproape 30% nu au stiut ce sa raspunda in aceasta privinta.

Sondajul de opinie reprezinta a doua etapa a parteneriatului intre ICCMER si CSOP, care are ca obiectiv elaborarea unei strategii de politici publice pentru o educatie democratica fundamentata pe cunoasterea si asumarea trecutului comunist.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#sondaj suferinta comunism, #sondaj comunism romani , #comunism