Pravda despre Ceausescu: Vor romanii sa il "idolatrizeze" pe fostul dictator?

Joi, 16 Decembrie 2010, ora 17:23
4362 citiri
Pravda despre Ceausescu: Vor romanii sa il "idolatrizeze" pe fostul dictator?

La aproape 21 de ani de la caderea regimului comunist din Romania, presa rusa considera ca procentul ridicat al cetatenilor care il regreta pe Ceausescu reprezinta, de fapt, dorinta poporului de a il "idolatriza" pe fostul dictator. Mai mult decat atat, rusii recunosc adversiunea puternica pe care fostul lider comunist o avea fata de ei.

Presa din Rusia aminteste cum revolta inceputa la Timisoara a devenit la scurt timp Revolutia Romana din 1989. Sergey Balmasov, jurnalist la Pravda, consemneaza in articolul sau cateva dintre cele mai importante momente care au stat la baza evenimentelor din Decembrie '89.

Din ce in ce mai multi romani il regreta pe Nicolae Ceausescu, desi in urma cu 21 de ani nimeni nu condamna caderea regimului comunist. In ultima vreme, apar tot mai multe sondaje pe aceasta tema, fapt ce a fost observat si de rusi.

"Destul de ciudat, ei (romanii, n.red) incearca acum sa il idolatrizeze pe Ceausescu. Aproape 83% dintre romani nu se gandesc la el ca la un conducator rau. Nu este nimic surprinzator aici, intrucat este normal ca oamenii sa aiba o memorie scurta in ceea ce priveste istoria", spune Balmasov.

In acelasi material, Balmasov aminteste, din declaratiile facute de nepoata fostului dictator, ca Ceausescu avea o adversiune puternica fata de URSS si ca nu isi lasa rudele sa studieze operele scriitorilor sau muzicienilor de origine rusa.

In acelasi timp, este remarcata si atitudinea anti-sovietica a lui Ceausescu, fapt ce a dus la sprijinirea Romaniei de catre Occident si, implicit, la ajutorul financiar. La vremea respectiva, Romania primea imprumuturi de aproximativ 22 de miliarde de dolari, o suma imensa pentru tara noastra.

Jurnalistul rus a sesizat ceea ce fiecare roman stie, si anume faptul ca Nicolae Ceausescu avea un cult al personalitatii deosebit de puternic si suferea de o grandomanie inimaginabila.

"Ceausescu folosea 50 de locuinte de lux si o intreaga flota de vehicule. A construit cel mai mare palat din Europa (n.r. - Palatul Parlamentului), in timp ce prima doamna, Elena Ceuasescu, calatorea foarte des la Paris pentru cumparaturi", scrie Balmasov.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#romani idolatrizat Ceausescu, #sondaje romani Ceausescu, #Ceausescu sondaje Pravda , #comunism