Presa internationala: Romania redeschide usa catre era comunista

Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 09:34

   

Presa internationala: Romania redeschide usa catre era comunista
Mai multi membri ai aparatului comunist care au jucat roluri importante in mentinerea unui regim asupritor au fost adusi in fata justitiei. Totusi, romanii considera ca autoritatile tintesc prea jos. Aceasta este concluzia unei analize publicate in The Christian Science Monitor cu privire la inculparea lui Alexandru Visinescu si a lui Ioan Ficior.

Dupa Revolutia din 1989, doar Nicolae Ceausescu, sotia sa si alti cativa apropiati au fost acuzati pentru violentele din timpul erei comuniste, scrie The Christian Science Monitor, intr-un articol intitulat "Romania redeschide usa catre era comunista".

De luna trecuta, autoritatile au inceput sa acuze de genocid persoanele aflate pe o lista cu 35 de nume care a fost data procurorilor de catre Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului, anunta aceeasi publicatie online.

Cazul tortionarului Ficior, in presa straina: A creat un regim de exterminare a detinutilor politici

Potrivit presei internationale, acuzatiile impotriva lui Alexandru Visinescu, fost gardian de inchisoare comunista, si cele impotriva lui Ion Ficior, comandant intr-un lagar comunist, reprezinta un pas extrem de important pe care autoritatile romane il fac in ceea ce priveste crimele din perioada comunista.Cu toate acestea, scriu editorii publicatiei, mai multi experti sustin ca se tinteste mult prea jos in ceea ce priveste pedepsirea tortionarilor. Unii sunt chiar ingrijorati ca sunt vizati doar acei oficiali de la baza sistemului comunist si nu si cei de la varf.

In timpul regimului comunist, potrivit articolului din The Christian Science Monitor, Securitatea monitoriza mare parte a populatiei si folosea tortura si abuzul impotriva a ceea ce la acea vreme se numeau "inamici ai statului". Cei care criticau sistemul erau batuti in mod constant si inchisi. Din cei 617.000 de detinuti din inchisoarile comuniste, 120.000 au murit in timpul detentiei.

Si in ciuda a ceea ce au facut, pensionari ca Visinescu au continuat sa primeasca pensie de la stat, fapt care i-a nemultumit pe romani, se noteaza in analiza publicata online.

"Romania a avut unul dintre cele mai dure sisteme comuniste din regiune. Am avut 50 de ani de comunism. In ultimii 20 de ani, cei responsabili pentru ce s-a intamplat atunci au fost lasati in pace. Astazi, ei beneficiaza de pensii si au case frumoase", a declarat Laura Stefan, expert anti-coruptie su fost director in Ministerul Justitiei.

Cu toate acestea, in ciuda aducerii acestor persoane in fata justitiei, multi romani considera ca aceia care se fac vinovati pentru cele mai mari orori nu sunt vizati.

Ion Ficior, urmarit penal. Tortionarul este acuzat de genocid

"Este vorba despre o amnezie colectiva, la care politicienii au participat. Pana acum, doar pioni ai aparatului comunist au fost vizati si nu marile figuri ale acelei perioade", a declarat Vladimir Tismaneanu.

Acuzatia de "genocid" care ii vizeaza pe Visinescu si pe Ficior a ridicat multe sprancene. Genocidul este indreptat catre eradicarea unui grup religios sau etnic, ceea ce nu ar fi valabil in cazurile de fata.

"Ar trebui acuzati de crime impotriva umanitatii, nu de genocid", a declarat Tisamaneanu.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5748 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
schmit
rank 5
Pe liste sa stea sus, cine merita...
Iliescu
NEUTRONU
rank 5
mai tismanene,ce ai cu...
iliescu????!
Constant
rank 5
Legea lustratiei ar fi fost o buna optiune de a se debarasa definiti
de comunism. Din pacate, Iliescu era la putere si s-a opus...
carmaciul
rank 1
@ constant
intreb:
-1 seful de la navrom Anvers era comunist?era securist?
-2 nelson era ministru in guvernele lui iliescu si acum nu merita si el un loc fruntas?
electronistul
rank 5
30 Octombrie 1956
Astazi se implinesc 57 de ani de la marea manifestatie studenteasca inticomunista de la Tinisoara.Represaliile au fost crunte. Multi studenti au fost condamnati la ani grei de temnita. Multi altii au fost exmatriculati si urmariti apoi toata viata. O perioada de 8-10 ani nu au avut voie sa lucreze doar ca muncitori ,in ciuda pregatirii lor. Astazi s-au facut mult pentru a musamaliza aceste evenimente. In timp ce victimile au pensia redusa datorita stagiului facut ca muncitori ,tortionarii au primit si primesc pensii f.mari. Exemplu il avem pe acel criminal Visinevchi care a schingiuit detinutii si drept rasplata a primit o pensie de 3-4 ori mai mare decit a unui inginer care alucrat de multe ori si 12-14 ore pe zi.
Geo10
rank 5
28 octombrie
Va reamintesc si ca pe 28 octombrie s-au implinit 61 de ani de la moartea lui Mircea Vulcanescu on inchisoarea de la Aiud. Omul si-a dat practic viata pentru a salva, cu caldura trupului sau, viata unuia mai tinar decit el. Nimeni nu a scris nimic despre asta pe 28. Mai trist decit faptul ca nimeni nu si-a primit pedeapsa pentru atrocitatile comuniste, este ca azi nu ne mai amintim de acesti martiri. Si ce om a fost Vulcanescu! Ne-au exterminat toate elitele! De aceea sintem azi unde sintem. Si ce simplu a murit! Si ce frumos a spus cu limba de moarte: ''Sa nu ne razbunati!'' Une sint ei acum? Dar noi?
zambila
rank 1
Gh Ursu membru PCR ...1945 ...azi dezident
...din ghinionist ...in primii 30 dezidenti romani.
In mod normal trebuia sa fie in lista dezidentul 40333.
Ai sange de evreu ...te bati pt reclama ...sa te stie lumea.

Ce cozi de topor erau in PCR in anii 1945 ?

va faceti ca ploua !
...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor