Ziare.com

Criza medicamentelor din Romania comunista in rapoartele fostei Securitati

de Daniela Ratiu, Senior Editor
Luni, 08 Martie 2021, ora 23:50

   

Criza medicamentelor din Romania comunista in rapoartele fostei Securitati
Nicolae Ceausescu va decide spre sfarsitul anilor '60 o politica de eliminarea a medicamentelor straine. Anii care vor urma si politica economica dezastruoasa va duce in anii '80 la o criza a medicamentelor in Republica Socialista Romania.

Odata cu "Proiectul planului de dezvoltare a economiei nationale in perioada 1966-1970. Fondul de acumulare si investitiile" - document pe care l-a aprobat la 22 aprilie 1965, si sedinta din 4 februarie 1969 a Comitetului Executiv al C.C. al P.C.R, Nicolae Ceausescu decide o politica noua pentru a inlocui in intregime tipurile si cantitatile de medicamente straine.

Mai mult, secretarul general al PCR va decide interzicerea achizitionarii prin intermediul Ministerului Sanatatii a medicamentelor straine. In 1968, la o sedinta a Comitetului Executiv al PCR, ce are loc dupa o vizita a liderului iugoslav Iosif Broz Tito, Nicolae Ceausescu se va dezlantui si impotriva medicilor romani care prescriau medicamente straine pentru pacientii lor. Aceasta politica va crea mari disfunctionalitati in productia de medicamente, in aprovizionare, in fluxul necesar pentru o buna functionare a lanturilor farmacii-spitale-pacienti.

Plata datoriilor externe si programul de alimentatie stiintificaIn decembrie 1982, dictatorul decide ca Romania va plati toate datoriile externe. Regimul de economii drastice incepuse inca din 1981. In acelasi an, Consiliul de Stat va emite un decret pentru prevenirea si combaterea speculei, pedepsele fiind cuprinse intre sase luni si cinci ani pentru procurarea de produse alimentare. Un decret din 18 octombire 1981 interzicea cetatenilor sa-si procure alimente din alte zone decat cele in care locuiau. In casele romanilor era frig, se facea economie la gazele naturale.

Regimul le transmite cetatenilor sloganuri de tipul "Puneti-va o haina in plus!". Economie la curentul electric la apa calda, la alimente. CPEx va adopta la 14 iulie 1982 Programul de alimentatie stiintifica a populatiei, elaborat de Iulian Mincu, specialist al maladiilor aparatului digestiv. Rolul programului era acela de lupta impotriva obezitatii si a incurajarii unui stil de viata "rational si stiintific". Decretul 770/1967 care interzicea avortul la cerere va face pana in 1989 peste 10.000 de victime.

Lipsa medicamentelor si "starea de spirit a populatiei"In farmaciile si spitalele din Romania, este criza de medicamente. In documentele aflate la CNSAS, exista doua raporte ale Serviciului 1A din cadrul Inspectoratului Judetean Timis - Securitate trimise catre Departamentul Securitatii Statului - Directia I, din 1988 si din 1989.

Documentul "Strict Secret" din 6 februarie 1988 este semnat de seful Securitatii Timis, colonelul Sima Traian, si seful Serviciului 1 A, Pele Petru, aratandu-se ca "din informatiile obtinute in ultima perioada de timp, precum si din documentarea facuta la Oficiul Farmaceutic Timisoara, rezulta lipsa unor medicamente, precum cantitati insuficiente la unele categorii de medicamente, ceea ce creeaza o stare de spirit negativa in randul populatiei".(Sursa CNSAS)

Oficul Farmaceutic Timisoara a actionat in judecata Uzina de Medicamnte BucurestiIn document se arata ca principala cauza a lipsei de medicamente "faptul ca intreprinderile de medicamente din tara nu au livrat cantitatile de medicamente prevazute in contractele incheiate, ajungandu-se la sfarsitului anului 1987 valoarea medicamentelor nelivrate sa reprezinte 42.339.207 lei, din care Antibiotica - 4.738.262 lei, Biofarma - 7.321.207 lei, Sintofarm - 1.517.000 lei, Terapia - 9.480.445 lei, UMB - 16.590.351 lei. Mentionam faptul ca situatia nelivrarilor de medicamente de catre industria de profil persista de mai mult ani. Astfel, Oficiul Farmaceutica Timisoara in anul 1986 a actionat in judecata Uzina de Medicamente Bucuresti pentru faptul ca nu a livrat diverse produse farmaceutice in valoare de 15.142.385 lei, in baza legii contractelor nr. 71/1969 trebuind sa plateasca penalizari in valoare de 989.283 de lei".

Criza de Moldamin, Diazepam, Triferment, Calciu Eferfescent sau Vitamina CCat priveste categoriile de medicamente care lipseau din farmacii, Securitatea exemplifica, dand si "proportia nelivrarilor pe anul 1987: Antibiotice: Molodamin, Penicilina, Tetraciclina; Biofarm: Colebil, Triferment, Anghirol, Carbicol, Stomacaina; Sintofarm: Phenylbutazonum; Terapia: Carbocromen, Diazepam, Faringosept, Hipazemin, Indometacin; Uzina de Medicamente Bucuresti: Aminopenazona, Aminopenazoma, Calciu Efervescent, Vitamina C, Bicarbonat de Sodiu, Parafina, Cloroform. Continuam masurile informativ-operative pentru cunoasterea situatiei operative in acest domeniu si vom reporta de urmarea informatiilor obtinute".(Sursa CNSAS)

Criza medicamentelor din 1989Situatia persista si in anul urmator, 1989. Acelasi sef al Securitatii Timis, colonelul Sima Traian, va trimite catre DSS, Directia I, Serviciul VI, o informare folosind aceeasi fraza de inceput din raportul din 1988, si anume ca "rezulta lipsa unor medicamente, precum si cantitati insuficiente la unele medicamente, ceea ce creeaza stari de spirit negative in randul populatiei".

Criza de truse de perfuzii, vata medicinala, medicamentele de urgentaSecuritatea Timis face o lista succinta a medicamentelor care lipsesc, si anume: "astfel, din categoria antibioticelor mentionam: Ampicilina, Oxacilina, Eritromicina s.a, la antidiabetice: Insulina si fermentii gastricii, Colebil, Triferment s.a, medicamente de urgenta: Hidrocortizon, precum si truse pentru perfuzii, vata medicianla, alcooli, Cloramina. Situatia necorespunzatoare este determinata de faptul ca intreprinderile de medicamente furnizoare din 600 de milioane de lei, valoarea contractelor pe anul 1988, au livrat produse farmaceutice in valoare de 510 milioane de lei, rezultand un deficit de circa 90 de milioane.(Sursa CNSAS)

Exemplificam principalii furnizori si valoarea produselor farmaceutice neonorate: Antibiotice Iasi - 14.717.000 lei, Biofarm Bucuresti 13.253.000 lei; Terapia Cluj Napoca 6.428.000 lei, UMB 37.097.000 LEI, Sinterom Bucuresti 1.022.000 lei, diversi furnizori - 16.629.000 lei. Raportam ca prin Oficiul Farmaceutic se distribuie produse farmaceutice pentru judetele Timis, Caras Severin si Arad. Continuam masurile informativ-operative pentru cunoasterea situatiei in acest domeniu si vom raporta prin urmare informatiile obisnuite.

CITESTE SI:

Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5608 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
15 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Foarte multi critica in tot felul pe-aici sistemul democratic

și implicit sugerează, chiar daca adesea nu au curajul s-o spună in mod direct, ca o forma de regim dictatorial sau autoritar ar fi mai buna decat democrația, dar in același timp niciunul dintre ei nu pare capabil sa ne și dea măcar un exemplu de tara nedemocratica ce functioneaza mai bine decat majoritatea democrațiilor, și asta sa se reflecte și intr-un flux migrator al populației inspre tara cu regimul respectiv.
Eu nu cunosc niciun astfel de exemplu, nici din prezent și nici din trecut, in toate cazurile fluxurile migratoare de populație pleacă dinspre tarile cu regimuri nedemocratice spre cele cu societăți libere, democratice, nu cunosc excepții.
In plus, niciunul dintre ei nu cred ca e capabil sa ne spună și in ce fel ar vedea el in mod concret tranziția de la democrație la un regim dictatorial sau autoritar, decat poate printr-o lovitura de stat.
Pentru aceste motive eu deduc ca singurul lor scop e de manipulare a maselor populare inculte, probabil doar pentru a incerca destabilizarea societății.
Sigur ca sistemul democratic e departe de a fi perfect și natura umana e asa cum e, dar a spune ca democrația nu e buna fără a și prezenta o alternativa credibila și cat de cat concreta nu cred ca poate fi făcut decat cu scop de manipulare, cu un scop ascuns, probabil din interes mai degrabă material decat ideologic, cu rea credință.

 

nimic mai simplu...

iti pot da un exemplu despre fluxul migrator care pleaca unde vede cu ochii numai sa scape de romania..democratica.
vreo 4-5 milioane , 1/4 din populatia tarii si probabil mai mult de 50% din forta de munca a romaniei.
poate ne luminezi de ce fug romanii de democratia romaneasca.

Cum mai stiti sa strecurati minciuni si susanele!

Tatuzule, romanii nu pleaca din cauza "democratiei romanesti" ei pleaca din cauza economiei romanesti! O economie facuta in mare parte dupa ideiile fostilor comunisti si nomenclaturisti FSN-PSD!

Da, dar pleaca tot spre tari cu societati libere,

democratice, pentru ca e evident ca nu toate tarile democratice au același nivel mediu de trai, din diferite motive, iar Romania nu e nici pe departe o excepție, exista multa migrație intre tari cu societăți libere.
Dar sunt aici multi care nu critica neapărat guvernul sau partidele aflate la putere in Romania sau măcar clasa politica romanească in general, ci critica sistemul democratic in sine, dar fără sa fie capabili sa ne dea și niște exemple concrete de tari nedemocratice care ar fi potențiale modele de urmat.
In afara de asta, cum am spus, o alta intrebare fără răspuns e in ce fel s-ar face tranziția de la democrație la dictatura?
Toți cei ce critica sistemul democratic in sine nu par sa fie capabili sa propună și vreo alternativa credibila. Sunt doar capabili sa facă aluzie din cand in cand la vechiul regim "comunist" est european, regim care și-a declarat singur falimentul cu foarte mult timp in urma, in momentul in care a construit zidul Berlinului. Nu poți sa pretinzi ca ai un regim superior și sa construiești in același timp un zid ca sa nu-ți fuga lumea din tara, fără ca asta sa insemne o declarație de faliment al regimului. Zidul Berlinului a fost doar un exemplu cu putere de simbol, dar același lucru l-au făcut toate fostele regimuri "comuniste" de sorginte sovietica, impiedicandu-și cetățenii sa fuga din tara.
Pe mine ma duce gandul la acele regimuri doar pentru ca am constatat ca cei ce critica sistemul democratic nu sunt capabili sa ne ofere și o alternativa sau vreun model de urmat mai bun decat asta. Daca asta ar fi calea cel mai buna de urmat pe care ei o sugerează, adică o intoarcere in trecutul sumbru din care am ieșit nu demult și incă nu complet, atunci e cam clar ca n-au nimic concret și credibil de propus și atunci e poate de ințeles ca nu le mai rămane de jucat decat cartea manipulărilor de tot felul intr-o incercare disperata de destabilizare a societății. E insă foarte greu de crezut ca vor reuși mare lucru in sensul asta, mai ales in Romania, tara care, chiar daca ei nu vor poate sa conștientizeze asta pe deplin, face acum parte din UE. In plus, mai face parte si din NATO.

Exact asta spune CeZarAM

Din RO (mai putin democrata) se pleaca spre Vest.

Arata-mi o tara perfect democrata si saraca?

CeZarAM

Felicitari, domnule. Ar trebui sa vedem valuri de fugari din Europa si SUA inghesuindu-se la granitele Koreii de Nord, dar, ia te uita, nu se vad de loc. Nici macar din Rusia si China nu se inghesuie nimeni !

@mikha....

ai impresia ca democratia romaneasca este ceva de invidiat?
dupa 31 de ani de democratie vii cu scuze sa va acoperiti incompetenta ca guvernele democratice (da , au fost alese democratic , ca au fost PSD , PNL etc) au urmat ideile fostilor comunisti ca nu ia dus capul mai mult?
si romanii care asteapta colacu' de 30 de ani cu ce s-au ales din acest exercitiu democratic.
daca vorbesti de democratie , tot democratii sunt si bangladesh ,pakistan ,el salvador , honduras , nigeria ,etc si uite unde sunt.
democratia nu este o garantie pentru mai bine , trebuie sa ai si cu cine sa o faci.

 

Si RSR era democrata pe hartie. Si URSS.

Ba, RSR era chiar o societate atinsa de binecuvantarea "socialismului democratic"!

demo - kratos, se vede de pe luna

ca unii a intrat la apa. Si e mici - mici

Democratia romaneasca nu e deloc de invidiat,

dar e un sistem cu mult superior celui dictatorial romanesc anterior, și doar pentru faptul ca acum putem sa avem in mod liber astfel de discuții, un lucru de neconceput pe timpul vechiului regim. Pentru mine doar acest aspect face imposibila o comparație intre cele doua regimuri. Asta e o diferență enorma, care spune aproape totul ce e esențial de spus despre natura celor doua tipuri de regim.
Democrația e departe de a fi un sistem perfect sau ideal, mai ales ca vorbim de o democrație reprezentativa, nu incă de una directa.
Ar fi deci absolut de normal sa vezi aici sugestii, propuneri, pentru ameliorarea sistemului democratic, pentru ca e mult loc de ameliorare, de exemplu printr-o tranziție spre o democrație directa, pe care acum tehnologia o face posibila. Dar nu asta vedem aici, ci sugestii, mai mult sau mai puțin voalate, de intoarcere in trecut, la un sistem in care o minoritate sa poată impune majorității viziunea ei cu ajutorul unui aparat represiv. E absurd, asa ceva e clar ca nu se va mai intampla in Romania. Si-atunci nu poți sa nu te intrebi care e scopul real al acestor atacuri la adresa sistemului democratic, fără a propune vreo alternativa credibila sau niște sugestii de ameliorare a sistemului?
Eu asta as propune in mod concret, o tranziție spre o democrație directa, in care deciziile luate in Parlament sa fie luate nu prin votul reprezentanților aleși ci prin vot venit de la populație, prin internet. Cu alte cuvinte sa avem in continuare reprezentanți aleși care sa dezbata și sa propună legi, dar decizia in privința adoptării sau nu a unei legi sa fie luata de populație, prin internet (de cine e interesat de fiecare subiect in parte) nu doar de reprezentanții aleși. Asa vad eu in mare viitorul democrației. Dupa mine calea de urmat e spre mai multa democrație, nu spre mai putina.
Nici nu cred ca cineva e capabil sa ne spună in ce fel s-ar face, in mod concret, o tranziție spre mai putina democrație. A renunța la democrație inseamnă a renunța la dreptul majorității de a decide. Dar atunci in ce fel și pe ce criterii ar trebui stabilita care sa fie minoritatea care sa decidă, altfel decat tot printr-un vot al majorității? E exact ce se intamplă deocamdată, un sistem numit democrație reprezentativa. Dar asta nu insemnă ca democrația reprezentativa e și ultimul stadiu posibil al democrației, dupa mine stadiul final e democrația directa.
In orice caz o intoarcere spre trecut nu are sens, e absurda. E ca și cum cineva ar propune intoarcerea omenirii in sclavagism.

A spus o serie de adevaruri amestecate cu multe falsitati

In primul rand se facea comert cu alte tari socialiste, importul nu lipsea. In al doilea rand nu am auzit vreodata ca vreo intreprindere cum se numeau atunci firmele sa fie data in judecata. Nu exista asa ceva. Partidul controla si hotara tot, nu era nevoie de tribunal.
Pot sa spun in cunostinta de cauza ca aveam un sistem sanitar mai bun decat unele tari capitaliste care n-au vazut niciodata comunismul.

Nimeni nu critica sistemul democratic, ci doar faptul ca sistemul democratic nu exista. Mai mult decat atat, cei care pretind ca-l sustin, de fapt il combat.

 

@ bagatorudesama

Exista mult lucruri despre care nu ati auzit. Se faceau unele schimburi cu alte tari socialiste, da, mai ales cu China, dar in ultimii 10 ani nu se mai faceu importuri. Am cumparat pentru nevasta mea glucoza pentru perfuzii, vata era produs de lux si se gasea doar in orasele mari si etc. Ce sa mai spun de laptele praf zootehnic care se distribuia gratis la dispensar, pentru bebelusi, vrac, nesigilat, din marea grija a Lenutei. Nu ma enervati ca nu mai termin pana diseara...Noroc ce mai aparea de la polonezi, care erau mai occidentali ca noi, chiar si in comunism...Erau sa o pateasca pentru asta...Plus piata neagra multilateral dezvoltata!

Romania este o tara ocupata, stau si ma intreb oare cand isi va

dobandi independenta din nou. In 1944 23 August RO a devenit independenta cu ajutorul Rusiei. Acum cine se indura sa dea o mana de ajutor: NATO ?, Rusia ?,Anglia, Franta ? USA ? China ?

 

Doamne ajuta!

Danila Rațiu merită toată aprecierea pentru demersurile ei.

Doamne ajuta!

Erată: Daniela...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor