Romania - o istorie a avorturilor

Marti, 27 Ianuarie 2015, ora 22:31
12232 citiri
Romania - o istorie a avorturilor
Foto: The Telegraph

Romania are cea mai ridicata rata a avorturilor din Europa - 480 la fiecare 1.000 de nasteri, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, dublul ratei avorturilor in SUA.

Timp de decenii, femeile din Romania au folosit avortul drept principala cale de control a nasterilor, cu exceptia unei perioade din timpul regimului dictatorului Nicolae Ceausescu, care a interzis procedura, scrie publicatia americana religioasa World.

Cand a preluat puterea, in anii '60, Ceausescu visa la gloria Romaniei, arata articolul citat. Pentru a atinge acest vis, avea nevoie de mai multi romani, insa in acel moment natalitatea era in declin, asa ca a implementat decretul 770, care scotea in afara legii contraceptia si interzicea majoritatea avorturilor pentru femeile mai tinere de 40 de ani.

Ceausescu nu era preocupat de etica avorturilor sau copiii nenascuti, ci credea ca micutii apartin statului.

"Fetusul este proprietatea intregii societati. Oricine evita sa faca copii este un dezertor care abandoneaza legile continuitatii nationale", a spus acesta, potrivit sursei citate.

Ceausescu a selectat cei mai destepti copii pentru antrenamente de elita in matematica, sport si muzica si le-a cerut tuturor copiilor sa participe in organizatiile de tineret. Acesti copii, continua sursa citata, s-au alaturat cultului personalitatii lui Ceausescu.

Romania era o tara saraca si familiile nu aveau bani pentru ingrijirea prenatala. Sistemul ii condamna la moarte pe copiii nascuti prematur si sub greutatea normala. Cei cu diazbilitati erau trimisi in orfelinate.

Guvernul a folosit politia si procurorii pentru a pune in practica decretul 770: tineau cont de ciclul menstrual al femeilor si le chestionau pe cele care nu ramaneau insarcinate. Rezultatele politicii au fost imediat evidente: daca cu un an inainte de decret romancele facusera 973.000 de avorturi legale, in anul urmator au mai avut loc doar 206.000. Femeile tot au mai apelat la aceasta procedura, desi era ilegala, ceea ce a dus la daune permanente sau chiar moartea lor.

Ambitiile lui Ceausescu s-au prabusit in anii '80, cand economia a intrat in picaj si oamenii au flamanzit. In 1989, o revolutie a pus capat regimului sau. Sotii Ceausescu au fost executati. Noul Guvern a anulat rapid decretul si avorturile au devenit legale, ieftine si la ordinea zile. Dupa un an, romancele facusera deja un milion de avorturi, un numar de trei ori mai mare decat nasterile.

25 de ani mai tarziu, rata avorturilor a scazut insa ramane cea mai ridicata din Europa. Si multi romani considera ca avortul este una din libertatile obtinute dupa caderea comunismului. Ceausescu a lasat in urma o mostenire amara pe care incearca sa o depaseasca militantii pro-viata, incheie sursa citata.

A.I.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Ceausescu interzicere avorturi, #rata avorturi Romania , #comunism