Se cere ancheta pentru fotograful britanic ucis la Revolutie: "Singura cale ca Romania sa fie luata in serios ca democratie"

Marti, 27 Octombrie 2015, ora 17:50
3855 citiri
Se cere ancheta pentru fotograful britanic ucis la Revolutie: "Singura cale ca Romania sa fie luata in serios ca democratie"
Foto: Arhiva Ziare.com

Apropiatii unui fotojurnalist galez care a murit in timpul Revolutiei din 1989 din Romania, care au cerut o ancheta privind circumstantele decesului sau, au salutat stirea ca fostul presedinte Ion Iliescu este urmarit penal pentru crime impotriva umanitatii, la Mineriada din iunie 1990.

Ian Parry, din Tara Galilor, se ocupa de subiectul Revolutiei din 1989, din partea Sunday Times, cand avionul in care se afla s-a prabusit, aminteste Daily Post.

Martorii sustin ca avionul a fost doborat, cu toate ca autoritatile romane au spus mereu ca incidentul s-a petrecut ca urmare a vremii nefavorabile.

Fotograf britanic ucis la Revolutia din '89: Avionul in care se afla a fost doborat de oamenii lui Ceausescu?

John Stevenson, care a realizat un documentar pentru postul S4C, cu ocazia implinirii a 25 de ani de la incident, redifuzat duminica trecuta, a spus ca vestile privind punerea sub urmarire penala a lui Ion Iliescu sugereaza ca o noua ancheta a mortii lui Parry ar putea fi cu un pas mai aproape.

"Faptul ca Iliescu si membrii din cercul sau interior au fost pusi sub urmarire penala sugereaza cu tarie ca aerul de invincibilitate care i-a protejat pe el si pe anturajul sau pentru mult timp incepe in sfarsit sa se evapore.

Inteleg ca un dosar privind uciderea lui Parry si a altor jurnalisti occidentali se afla de asemenea pe biroul procurorului din Bucuresti", a declarat Stevenson, care a precizat ca ii va contacta pe magistratii din Bucuresti pentru a afla daca va fi cineva pus sub urmarire penala si pentru aceste decese si, daca da, cand.

"Speranta mea este ca ne apropiem de stabilirea a ce i s-a intamplat cu exactitate lui Ian Parry si celorlalti jurnalisti in timpul Revolutiei. Singura cale pentru ca Romania sa fie luata in serios ca o democratie este cand isi confrunta trecutul si se impaca cu acesta", a mai spus Stevenson.

La randul sau, fratele lui Ian, Charles, a declarat ca familia a insistat in mod repetat pentru o ancheta privind moartea sa, subliniind insa ca nu vrea sa-si creeze sperante false: "Nu vrem pedepse. Tot ce vrem sa stim este ce i s-a intamplat cu adevarat lui Ian".

Iohannis a avizat inceperea urmaririi penale pentru Roman, Stanculescu si Voican Voiculescu

Presedintele Klaus Iohannis a avizat, marti, inceperea urmaririi penale in dosarul Mineriadei fata de Petre Roman, Victor Atanasie Stanculescu si Gelu Voican Voiculescu, solicitare de saptamana trecuta a Parchetului General.

Ian Parry, care avea numai 24 de ani in momentul mortii, a decedat la doar 15 minute dupa ce avionul de tip Antonov AN-24, construit in Rusia, decolase din Capitala. Era singurul pasager de la bord, alaturi de sase persoane, membri ai echipajului. Toti cei aflati in avion au murit.

Tanarul aflat la inceput de cariera lucra pentru Sunday Times, fotografiind apusul regimului Ceausescu. In documentar apare si declaratia unui fost procuror militar, Dan Voinea, care sustine ca "exista dovezi ca avionul a fost doborat langa padurea Vistina" si sunt intervievati si doi martori, care sustin ca, inainte sa se prabuseasa, avionul era deja in flacari si avea coada rupta.

Un raport asupra mortii fotojurnalistului, din 1993, realizat de Ministerul roman al Transporturilor, arata ca avionul s-a prabusit dupa ce a fost lovit de o forta din exterior.

Ion Iliescu, urmarit penal in dosarul Mineriadei - e acuzat de crime contra umanitatii

Fostul presedinte Ion Iliescu este urmarit penal in dosarul Mineriadei din iunie 1990, pentru infractiuni contra umanitatii, respectiv reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Univeristatii, urmata de moartea a patru persoane si ranirea altor trei. Cu aceasta incadrare, Ion Iliescu risca pana la 25 de ani de inchisoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#ancheta Ian Parry, #ancheta fotograf britanic Revolutie, #fotojurnalist britanic mort Revolutie , #comunism