Articol citit de 6602 ori
E clar ca zecile de mii de persoane
care au făcut posibila funcționarea acestui imens aparat de represiune nu s-au evaporat dupa 89, multe dintre ele au acționat in diferite feluri de-atunci și unele acționează incă și acum pentru destabilizarea pe cat posibil a societății actuale, ca și un mijloc de răzbunare impotriva majorității romanilor, care au dat jos regimul care le aducea acestor persoane atat de multe privilegii.
Printre altele unii dintre ei sunt foarte activi chiar pe astfel de situri, făcand propaganda anti romanească și pro rusa, regimul Putin fiind un regim perceput de ei, pe buna dreptate, ca avand incă multe caracteristici ale fostelor regimuri represive est europene, fiind in plus moștenitorul fostei URSS, care instaurase cu forța si la noi regimul care le-a adus lor privilegiile. Regimul Putin fabrica de exemplu frecvent acuzații de drept comun la adresa opozanților politici, cazul Navalnii fiind doar cel mai cunoscut din foarte multe altele.
Acestor reziduuri ale vechiului regim evident ca nu le pica deloc bine situația actuala a Romaniei, membra a UE și a NATO, adică exact a unor alianțe ce erau considerate principalii dușmani ai fostului regim. Desi ei știu ca au pierdut demult speranța revenirii la un regim ca cel dinainte, fac tot ce pot pentru a incerca sa ne convingă și probabil sa se convingă in primul rand pe ei inșiși ca de fapt nu e mare diferență intre acum și inainte, ba chiar ca era mai bine inainte. Reziduurile dispar greu, dar devin incet incet insignifiante. Cu siguranță nu e vorba de toți membrii vechiului aparat represiv, probabil ca unii dintre ei nu fac asa ceva acum, dar cred ca e totuși vorba de multi dintre ei. Pentru multi dintre eu e probabil greu de acceptat o asemenea schimbare de situație și pierderea privilegiilor, deși multi dintre ei nici n-au pierdut mare lucru, dupa revoluție multi dintre ei (ce se pretindeau mari comuniști pe-atunci) au devenit chiar unii dintre cei mai prosperi capitaliști. De fapt imensa lor majoritate n-au crezut niciodată in ideologia fostului regim, s-au folosit de ea doar ca mijloc de a avea acces la privilegii la care altfel nu putea avea acces. Niste personaje ale trecutului, care dispar incet incet, dar multe dintre mentalitățile lor dispar totuși mai greu din societate, nu dispar neapărat odată cu ei.
sorry man....
bati campii rau de tot.
ce treaba are putin si navalnii cu revolutia din romania.
referitor la comentariile care nu sunt in linie cu judecata ta ...inghite-le!
de aia a fost 'revolutie' sa avem libertatea de exprimare nu sa cantam acelasi cantec patriotic ca pe vremea comunistilor.
cat priveste diferenta intre romania de acum si cea inainte de '89 ce vrei dovada mai buna ca cei 4-5 milioane de romani care va arata middle figer din vest.
poate analizezi pentru audienta situatia copiilor abandonati de parinti plecati pribegi prin UE, rata analfabetismului in romania ,sistemul medical , economia etc.
cum sa nu iubesc democratia puteam pune intrebarile aste comunistilor?
Draga domn,
Daca inainte de 89 lumea ar fi avut dreptul sa părăsească tara ca acum, adică fără niciun risc, atunci n-ar fi fost doar vreo 4-5 milioane, ci vreo 10-12 milioane probabil. Nici nu are sens a compara cu ceva un regim care interzice cetățenilor părăsirea tarii, ce vrei ca dovada mai clara despre cat de bine era pe-atunci? Eu am trăit pe-atunci și știu foarte bine cum era, ca și tine dealtfel, dar probabil ca nu eram de aceeași parte a baricadei.
Sigur ca in mare parte de-asta am răsturnat vechiul regim, pentru ca oricine să-și poată exprima liber opinia, eu nu spun in niciun fel ca exprimarea opiniilor ar trebui limitata, decat eventual in cazuri extreme, de incitare la violenta sau la ura, ceea ce nu e totuși cazul aici. Dar am și eu dreptul sa caut explicații la faptul ca exista in continuare multi oameni aici care tot incearcă sa ne convingă ca Romania e intr-o situație atat de proasta incat era mai bine chiar și inainte de 89.
Făcand abstracție de faptul ca situația intregii Europe de Est e cu mult mai buna acum decat inainte de 89, pentru simplul motiv ca acum aceste tari sunt libere de dictatura, represiune și de regimurile impuse dupa război de la Moscova, e-adevărat ca relativ la alte tari europene suntem incă din multe puncte de vedere la coada UE, dar inainte de 89 eram chiar mai rău, eram la coada intregii Europe, nu cred ca inainte de 89 era o alta tara, chiar și in interiorul lagărului "comunist", in afara poate de Albania, care sa fi fost intr-o situație mai proasta.
Sigur ca totu-i relativ, ne-am dori evident sa fie mai bine, dar punand lucrurile in perspectiva, in ce alta perioada din istoria ei a stat Romania mai bine? Relativ la celelalte tari europene, poate doar prin perioada interbelica, prin 1938. Faptul ca nu stam mai bine acum se datorează in foarte mare măsură vechiului regim, nu e o intamplare faptul ca Europa de Est e in general in urma restului Europei, ceea ce nu prea era cazul inainte de război, cand Romania era mai degrabă o tara de imigrație, nu una de emigrație, asa cum a devenit imediat dupa instaurarea regimului comunist, ca și celelalte tari est europene.
Tot incerci sa ne arăți cat de rău ne e, dar fără sa propui nimic. Cand ți-am spus asta mai demult, spuneai ca pentru a putea schimba ceva ar trebui sa fii la putere. Dar cum vrei sa ajungi la putere fără sa convingi mai intai ca ai și idei de ameliorare a situației? Printr-o lovitura de stat? Oricine ar vrea sa fie mai bine, deci cine te impiedică sa iți expui ideile in loc sa incerci sa ne convingi ca ne e rău?
Tocmai pentru ca nu propui nimic concret sunt obligat sa presupun ca probabil te nemulțumire orientarea generala a Romaniei, de membra a UE și a NATO. Ai dreptul sa crezi sau sa propui orice, dar ce s-ar ameliora oare daca n-am mai fi in UE sau in NATO? De ce-am sta mai bine decat Ucraina sau Moldova de exemplu?
hc ct sau do bi tocia la rang de arta
.
Hai Romania!
Mă bucură comentariile Domniilor Voastre, CeZarAm și oetzi, sunt pline de substanță și realism printre atat de multe derapaje.
Zilele trecute mi-am reamintit profeția lui Lucrețiu Pătășcanu din timpul procesului său, 1948-1954, "Vai de Partidul Comunist Roman dacă il aduce martor impotriva mea pe Guță Tătărăscu". Probabil, la momentul respectiv mulți il considerau și nebun. Reamintesc caracterizările făcute de Avram Bunaciu, comunist get-beget, lui Petru Groza și Nicolae Ceușescu. Avem puncte de reper pentru o evaluare a regimului din anii 1945-1989.
nimic nu este nou sub soare
si cartile din carti se scriu, spune un filozof al secolului trecut. serviciile din toata lume, cu mici exceptii, au folosit, in trecut, cam aceleasi metode. acum stiinta a evoluat si metodele s-au mai calificat. scopul final al activitatii lor, nu. "cine stapaneste informatia, stapaneste lumea". a mai spus cineva. restul este poveste de adormit copii.
Ce puteam sa te astepti de la unul cu patru clase din Scornicesti?
Care ii mai fac apologia si-l plang ,e pacat ca iliescu cu comunsitii lui toti spalati si deveniti fsnisti=psdisti si securitatea de care s-a folosit din plin n-au fost epurati sau cel putin judecati ! Cea mai mare "grozavie" a fost ca fosta securitate sa fie trecuta total in randul jandarmeriei fara sa fie epurata. Numai in Romania se putea face asa ceva ,pt ca ilici si ai lui cu totii sunt bagati pana in gat la crimele de la pseudo-revolutie si minderiade, apoi 10 August 2018 jandarmeria si psdul !!!!
Progressisti au fost/sunt "idotii utili" ai lui Biden
Circul cu impeachmentul lui Trump este sa-i linisteasca pe "progresiști" (sa taca la ceea ce va urma). Ce va urma, se vede in lista lui Biden, aceeași neoconservatori interventionisti din echipa Obama. Va urma aceasi politică in interior (tiparire de bani) si exterior (interventii militare). Singura noutate este că in echipa a intrat "BigTech" care va ajuta la limitarea libertății cetățeanului pentru ca niciodată sa nu mai vina la putere unul din afara cercului lor, ca Trump.
Nu m-as mira ca pană la sfarsitul mandatului Biden, sa nu-i bage și la răcoare pe unii progresiști... atenti Teddy62
Come in, man chiar ați crezut ca vine socialismul! Cititi-l pe Ron Paul (un om care cunoaște f. bine DC-ul). Apropo, l-au sanctionat si pe el pe Twitter. http://www.ronpaulinstitute.org/
Decat un mincinos patologic ca Trump
prefer de 10 ori mai mult ceea ce tu numești "cercul lor".
Nu contează de unde e (din interior sau exterior), contează cum e.
E suficient sa te uiți la cele doua familii (Trump, respectiv Biden) ca sa ințelegi diferența enorma.
Trump, ca și copiii lui, s-a născut intr-o casa cu zeci de camere și a cunoscut toată viata doar luxul, crede ca totul i se cuvine și ca toți trebuie sa facă totul pentru el, eventual să-și sacrifice chiar viata, asa cum au și făcut cațiva dintre suporterii lui fanatici.
Pe de alta parte Biden e un om care a cunoscut dificultățile vieții, a pierdut o soție și doi copii, a trăit momente foarte dificile, nu a trăit in lux, o buna parte a carierei de politician a făcut naveta cu trenul, nu cu avioane de lux ca Trump.
Fiecare are dreptul sa se simtă reprezentat de oricare dintre cei doi, dar lumea a ales, au fost cu 7 milioane mai multi oameni care l-au votat pe Biden. Nici chiar Liviu Dragnea n-ar fi avut probabil tupeul sa pretindă, fără nicio proba, ca alegerile au fost fraudate, și sa mai susțină asta și dupa ce a pierdut 60 de procese in justiție.
Ce sa mai vorbim de faptul ca singura tentativa de frauda cunoscuta a fost făcută chiar de Trump, cand l-a sunat pe secretatul general al Georgiei ca sa facă presiuni asupra lui pentru a-i "găsi" 11 780 de voturi.
Orice analogie intre democrații americani (progresiști sau nu) și vechile regimuri asa zis "comuniste", ce au folosit socialismul ca pretext pentru dictatura și represiune, e de-a dreptul ridicola. Am impresia ca nu ai ințeles (manipulat poate chiar de către propaganda regimului de atunci, daca ai cunoscut acel regim, asa cum l-am cunoscut eu) ca de fapt caracteristica fundamentala a acelor regimuri nu era faptul ca erau socialiste (cel puțin asa se pretindeau a fi) ci faptul ca erau dictatoriale, represive (aspecte de la care aveau tot interesul sa distragă atenția, vorbind despre "socialism"), adică nici cea mai mica legătură cu un sistem democratic, cum rămane fără indoială sistemul american, de-asta tentativa lui Trmup de a schimba rezultatul n-a avut din start nicio șansă, decat poate doar in mintea lui și poate in mințile unora dintre suporterii lui fanatici.
Socialismul, ca și capitalismul, nu e in niciun fel legat de dictatura și represiune, decat poate doar in mintea unora ce nu au priceput adevărata natura a regimurilor totalitare (nazist, fascist, comunist, islamist etc), regimuri ce au folosit sau folosesc incă anumite ideologii ca pretext pentru dictatura și represiune, socialismul nefiind singura ideologie folosita in astfel de scopuri de astfel de regimuri.
cezare, vai de casa ta
nu ti-ar cumpara-o nici macar un investitor iranian, n-are toate tiglele
Foarte simplu
Sunt pasaje din istoria de aur a mafiei PSD !
Multi mafioti PSD suspina inca dupa acele vremuri !
nici o fosta
e aceeasi, cosmetizata.
atat ca nu mai omoara direct, ci aproape exclusiv prin jaf.
crapa-v-ar mamele si tatii si nevestele si copiii asa cum crapam noi "sobolanii"