The Guardian, despre cei 25 de ani de la Revolutie, Iohannis si Ponta

Duminica, 07 Decembrie 2014, ora 22:25
10676 citiri
The Guardian, despre cei 25 de ani de la Revolutie, Iohannis si Ponta
Foto: Inpolitics

La 25 de ani de la Revolutie si executia dictatorului Nicolae Ceausescu, romanii spera la o schimbare, odata cu noul presedinte, Klaus Iohannis.

Elita Romaniei a ramas la putere dupa ce liderul comunist a fost executat, in decembrie 1989, scrie publicatia britanica The Guardian, care aminteste de disidentul comunist Dumitru Mazilu, inchis in regimul Ceausescu.

Acesta a cerut ca fostilor lideri comunisti sa le fie interzis accesul la conducerea tarii si a fost proeminent la inceputul Revolutiei, insa a fost marginalizat dupa ce l-a intrebat pe cel care voia sa fie presedinte: "Cine esti si ce ai facut in ultimii cinci ani?".

Acel om, Ion Iliescu, si alti fosti comunisti au condus Guvernul timp de cativa ani si unii dintre ei inca se afla in Parlament, continua sursa citata. De asemenea, fosti membri ai Securitatii si familiile lor s-au imbogatit din privatizari si nu s-a facut dreptate pentru victimele fostului regim, mai scrie The Guardian.

Capitanul care l-a impuscat pe Ceausescu, dezvaluiri in The Guardian

Romania a fost una dintre noile tari europene care au facut parte din blocul socialist si care nu au trecut o legislatie a lustratiei, pentru a le interzice fostilor lideri comunisti sa ocupe functii in noua conducere.

Nici pana azi nu a fost gasit niciun alt vinovat in afara de Ceausescu, pentru cel mai mic rol avut in cadrul regimului de jumatate de secol de teroare si mizerie impuse de Partidul Comunist.

CNN, despre Casa Poporului: Palatul dictatorului blestemat

Pe 22 decembrie, la 25 de ani de la Revolutie, un nou presedinte va fi investit in functie in Romania. Sustinatorii sai cred ca acesta poate in sfarsit sa duca la capat schimbarile profunde promise in urma cu un sfert de secol.

Klaus Iohannis este numit un politician din afara sistemului, care a uimit tara castigand alegerile prezidentiale in fata lui Victor Ponta. Fost profesor si primar al unui oras de provincie, apartinand unei minoritati etnice, Klaus Iohannis isi datoreaza victoria din turul al doilea in parte romanilor din diaspora, care au stat ore intregi la coada la ambasade.

The Guardian noteaza ca unii dintre cei furiosi ca nu au putut vota in diaspora au venit in tara pentru a vota dar, mai important, actiunile lor au mobilizat mii de oameni de acasa sa iasa pe strazi.

"Jos Ponta! Jos comunismul!", au fost unele dintre mesajele protestatarilor, chiar daca Ponta, in varsta de 42 de ani, este prea tanar sa fi detinut vreo functie in guvernarea comunista. Insa manifestantii il vad ca fiind parte a unui regim care a protejat si a promovat fosta clasa de conducere a tarii.

La 25 de ani de la Revolutie, verdictul asupra a ce s-a intamplat atunci este, in cel mai bun caz, amestecat. Multi sustin ca executia lui Ceausescu a reprezentat un inceput fals. Procesul a fost organizat tot de comunisti, care au transformat o revolta populara in ceva putin mai mult de lovitura de palat si s-au tinut bine de putere.

Uciderea lui Ceausescu a subliniat insa un dispret pentru statul de drept, care a continuat multi ani. Cand in cele din urma schimbarea s-a produs, in parte la presiunea Uniunii Europene, s-a centrat pe combaterea coruptiei in epoca postcomunista, mai scrie sursa citata.

Crearea oamenilor fara memorie a reprezentat marea victorie a comunismului, realizare care aparent inca bantuie tara, mult timp dupa ce regimul a fost alungat. Insa protestatarii care l-au ajutat pe Iohannis sa ajunga la putere pe seama promisiunilor de schimbare spuns ca nu vor permite ca o alta revolutie sa fie furata, incheie publicatia britanica.

ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
#Guardian revolutie Romania, #Ceausescu Revolutia 1989, #Iohannis 25 ani revolutie, #Ponta comunism , #comunism