Tortionari, mandria tarii! (Opinii)

Luni, 05 August 2013, ora 14:14
4878 citiri
Tortionari, mandria tarii! (Opinii)
Foto: Evz

Cazul fostului tortionar al regimului comunist, Alexandru Visinescu, repune abrupt pe tapet problema tratamentului privilegiat de care au avut parte dupa revolutia "anticomunista" de la 1989, cadrele de nadejde ale vechiului regim, cohortele de securisti si militieni care au asigurat supravietuirea regimului vreme de multe si chinuitoare decenii.

Atunci cand FSN (Frontul Salvarii Nationale), in frunte cu tatucul sau emblematic, Ion Iliescu (presedinte de onoare al actualului PSD) a fost supranumit Frontul Salvarii Nomenclaturii, era vorba de expresia unui adevar fara tagada.

Pentru ca acei de mai sus au prosperat in anii care au urmat mai dihai decat in timpul regimului pe care l-au pazit cu strasnicie, dar care inevitabil exercita si asupra lor o seama din restrictiile la care supunea pe toti cei de obste.

Dupa 1989, trai, neneaca! Liber la cheltuirea agoniselii de pana atunci, conturi in banci, excursii peste hotare, vile, masini de lux si tot ce face viata mai dulce si demna de a fi traita. Mai ales atunci cand nu mai trebuie sa te temi de nimeni si de nimic.

In laboratoarele discrete care au pus la cale modul in care se va perpetua si perfectiona puterea noii (vechii) nomenclaturi, unii au fost predestinati sa devina oameni de afaceri, altii politicieni de frunte ai noului regim, distribuiti majoritar in FSN, FDSN, PDSR, PSD, dar si prin toate noile partide rasarite ca ciupercile dupa ploaie, inclusiv in reinventatele partide istorice.

O alta categorie, care din cauza varstei sau a inaptitudinii functionale n-a reusit sa intre in aceste categorii, a beneficiat si inca beneficiaza, la fel ca numitul Visinescu, de pensii de favoare, ce se ridica la inaltimi ametitoare pentru oamenii "de rand", care n-au avut "meritul" de a fi membri ai aparatului represiv al vechiului regim. Chiar asa, crima si lipsa de omenie au fost recunoscute de noul regim ca merite si virtuti care trebuie recompensate. In loc de anchete si pedepse pe masura faptelor comise, privilegii si onoruri! Si acest lucru, in timp ce victimele isi asteapta si acum (cei care mai exista) cuvenitele reparatii pentru cele indurate.

Aflam cu stupoare ca acelasi Visinescu (probabil, Visinevski), cel acuzat de asasinarea lui Ion Mihalache si a altor detinuti politici, beneficiaza de o batranete linistita si de o pensie militara de vreo 6.000 lei (60 de milioane) lunar. Probabil face si el parte din trupa lui Dogaru, luptatorul pentru drepturile pensionarilor militari. Si, din pacate, Visinescu este doar unul dintre cei multi care se gasesc in aceeasi situatie. El nu este vreo exceptie.

Desigur, situatia are complexitatea si complicatiile sale. Deoarece nu toti cei ce faceau parte din structurile militiei sau fostei securitati erau criminali. Anumite sectiuni legate de pastrarea ordinii publice sau de aparare informativa a tarii erau chiar utile si, poate, benigne. De asemenea, unele servicii care aveau ca scop promovarea intereselor economiei nationale.

Este adevarat si ca asemenea probleme n-au fost rezolvate pe de-a intregul nici in majoritatea fostelor "tari-surori" din lagarul (bine spus) socialist. Poate cu exceptia notabila a fostei RDG, prin actiunea comisiei Gauck. Pentru ca e dificil, dar si pentru ca pretutindeni au fost interese obscure in ecuatie.

Ceea ce ne deosebeste de altii este ca la noi nu s-a intreprins aproape nimic. La noi si in fosta Uniune Sovietica. La noi si in Rusia veteranii serviciilor sunt niste cetateni onorabili si onorati, care isi afiseaza cu ostentatie insemnele apartenentei la fostele structuri si nici prin cap nu le trece sa manifeste macar un semn firav de pocainta pentru cele faptuite in tineretea lor revolutioanara.

Ei se simt, la fel ca pionierii si utecistii de pe vremuri, "mandria tarii!" Care n-au facut decat sa-si serveasca tara si poporul, dupa cum li s-a ordonat.

Singurul lor inamic este doar timpul.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Alexandru Visinescu tortionar, #Alexandru Visinescu crime, #tortionari Alexandru Visinescu , #comunism