Tortionarul Constantin Istrate: Nu am folosit ciocanul, ci un levier

Marti, 08 Iulie 2014, ora 18:12

   

Tortionarul Constantin Istrate: Nu am folosit ciocanul, ci un levier
Constantin Istrate (foto), al cincilea tortionar pe care Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului (ICCMER) l-a identificat, recunoaste o parte din acuzatii si spune ca nu i-a batut pe detinutii de la Penitenciarul Gherla cu ciocanul, ci cu levierul.

"O parte dintre ele sunt adevarate, in cea mai mare parte sunt inscenari", a declarat Istrate, fost loctiitor al comandantului de la Penitenciarul Gherla, pentru Digi24, referindu-se la faptele de care este acuzat.

De exemplu, el a negat ca ar fi folosit ciocanul pentru a bate un detinut, asa cum l-a acuzat Octavian Bjoza, fost detinut politic, explicand ca a folosit un levier.

"Dar nu cu ciocanu' (...), ci am folosit un levier... Nu aveam ciomege, era interzis in puscarie orice forma de contondent", a spus Istrate.

Al cincilea tortionar - Constantin Istrate, responsabil de moartea a peste 200 de detinutiIn varsta de 88 de ani, Constantin Teodor Istrate a detinut functii de conducere in Penitenciarul Gherla, incepand prin a fi comandant de pluton (oct. 1954 - 1956), apoi ajutor de serviciu al comandantului si loctiitor comandant pentru spate (1956 - iun. 1957), loctiitor comandant pentru paza si regim (1957 - dec. 1958 si 1 mart. 1959 - 1961), comandant (dec. 1958 - 1 mart. 1959).

Conform marturiilor obtinute de ICCMER, Constantin Istrate era unul dintre cei mai sofisticati gardieni. Astfel, el evita sa loveasca detinutii cu mainile sau cu alte obiecte pentru a nu se murdari de sangele lor, spun cercetatorii, preferand sa ii loveasca pe detinutii imobilizati la pamant cu cele mai grele ghete sau cizme pe care le avea.

Victimele tortionarului Istrate, marturii sfasietoare: Batai cu ciocanul la talpi, detinuti transportati cu camionul in saci

Conform probelor obtinute, Istrate asigura legatura cu serviciile secrete, dand informatii nu numai despre detinutii politici de la Penitenciarul Gherla, ci si despre colegii sai.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9057 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
b22
rank 5
Mare Tupeu are POR.CUL asta de Criminal..criminal sa..
Mare Tupeu are POR.CUL asta de Criminal..criminal sa..inteleaga toata lumea chiar si baciul Patru!!!Asta este un criminal notoriu!! la puscarie cu el si pus cu picioarele in butuci!!!
Apollo13
rank 3
Nu am folosit ciocanul, ci un levier...
...asta este identica cu....."nu am lovit copilul nici cu pumnul in plex....." ....avem tortionari in ziua de azi ce facem cu ei? Aud?
Safari
rank 5
ce întrebare?
Ce facem cu ei?Ii decorăm(nu noi),mai bine zis ii decorează Bălălău-bă$$$ecurilă ca pe Vișinescu,Ficior,Homoștean...
bum
rank 5
le-a dat Iliescu pensii grase si lor si tie iar
celorlati romani , le-a facut "democratie originala de tip suedez" !
coolsnow
rank 5
Laudabila initiativa ICCMER
dar ce ne facem cu instigatorii tortionarilor, adica cu cei care ii instigau propagandistic la asemenea practici, sau cu cei care incarcerau pentru considerente politice detinutii.
Cu alte cuvinte pe nea nelu cand il dam pe mana unui visinescu sau istrate?
curat-murdar
rank 5
Pe asta de ce nu l-au inhatat pina acum ? De ce au
...asteptat sa faca 88 de ani????
silvia_h
rank 5
Ar fi interesant de stiut cata pensie are acest tortionar ca
.. sa ne facem macar o idee de cat de indatorat ii este statul roman si cum il rasplateste pentru serviciile aduse comunistilor vremii.
bum
rank 5
Iliescu le-a dat pensie grasa si multa liniste !
doar pe timpul lui Base au inceput sa fie "deranjati" de cei care vor sa afle adevarul !
niculaeda
rank 5
@silvia_h 18.25
- de la 3000 de lei in sus !
Tezeus
rank 3
O Tara care nu-si pedepseste calaii si criminalii.....
Dispare ! Se autodistruge continuu ! Se vad rezultatele. Cat mai asteapta poporul roman ?? Cu cat va faceti ca nu vedeti nimic, cu atat va eliminati fizic mai repede. Este ca si la vot : daca votati aceeasi tradatori ca in ultimul sfert de secol , tara va dispare la fel de repede. Treziti-va, ca sa puteti supravietui !! Nu mai ascultati la falsi profeti !!
bum
rank 5
stim cu totii , de ce in 1990 acesti originali nu au fost demascati
----------------------
PSD.Erie
rank 5
Toarasu APOLO, trebe sa recunoasteti ca ia batut cu blandete domne,
alfel, nu mai jungeau iei sa dea declaratii, si dupe 50 da ani !

Sial doilea, sa stiti ca la chineji, care ajunge sa ia bataie, tresa fie fericit, finca deo bicei, aia care calca pa bec, scapa da bataie, adica faza pe grupe si trece direct la faza eliminatorie, cum ie de ezemplu azi, Brazilia-Germania... .

SA TRAITI !
cecsobecson
rank 3
trebie sa fim politicosi
cu alde astia te intalnesti in tramvai sau autobuz si trebie sa-i dai locul, ca zbiara fiara ca e batran.
Problema este ca aceste specimene nu au avut niciodata grija zilei de maine, trai neneaca pe bani multi si privilegii fara numar, Romania toata a fost a lor si este.
Uitat-va cum o matracuca de turnatoare a ajuns sa conduca CNA-ul, un sef securist :(voiculescu) dispune de mii de hectare cu irigatii si multe imbunatatiri tehnice fara sa palteasca statului vreun ban, el sa ia tot.
Istoria se repeta pe alte coordonate, populatia votanta habar n'are ce clasa de banditi a format.
POSTASUL
rank 5
Un fel de...
...i-am dat doar o palma,dar ...am uitat ca tin sifonul in mana !
NORA
rank 5
te doare mintea
nu te-am lovit cu caramida ci cu pumnul
b22
rank 5
Hei Sinziana vorbeste clar....
Hei Sinziana vorbeste clar...care este concluzia?? II aperi pe acesti Criminali???
Carrandash
rank 3
Problema este ca....
Toti acesti tortionari au fost angajati platiti ai ministerului de interne al repubicii populare romane, institutie a statului roman in fruntea caruia se afla un activist de seama al partidului muncitoresc romin (adica partidul comunist).
Pentru toate crimele infaptuite de acesti tortionari ai ministerului de interne al republicii populare romane, pentru faptele savarsite, pot fi acuzati de genocid – crima imprescriptibila conform normelor de drept international (vezi Tribunalul de la Nuremberg care a judecat criminalii nazisti acuzati de genocide si crime de razboi si Tribunalul de la Haga care a judecat si judeca in prezent persoanele acuzate de genocide si crime de razboi faptuite in timpul razboaielor din fosta Iugoslavie) si de Codul penal al Romaniei , atat faptuitorii directi cat si cei care au dat ordinele respective sau au fost sefi ai acestor faptuitori.
Deci, statul roman numit la acea data republica populara romina, partidul muncitoresc romin reprezentat de conducatorii sai, guvernul republicii populare romine, ministerul de interne al republicii populare romine si institutiile sale subordinate faptase directe sau indirecte ale crimelor de genocid sunt acuzabile de crima de genocid alaturi de maruntii lor criminali de genul visinescu, ficior, craciun si istrate.
Nu este suficienta numai o declaratie a presedintelui Romaniei de condamnare a crimelor comunismului – act care a fost primit cu huiduieli in parlamentul Romaniei de catre “alesii" partidului “social-democrat"(printre care s-a aflat si actualul prim ministru dottore victor viorel ponta) – urmas direct al partidului muncitoresc romin si a partidului comunist roman si nici o lege care nu se aplica privitoare la despagubirea materiala a victimelor regimului genocidal comunist din Romania.
Cum crimele de genocide sunt imprescriptibile, rezulta ca si responsabilitatile civile ale statului roman sunt imprescriptibile. De aceea, victimele care au supravietuit genocidul faptuit in inchisorile si lagarele de concentrare si exterminare de catre guvernul republicii populare romine prin institutiile sale de represiune si prin angajatii sai, precum si urmasii victimelor celor care NU au supravietuit genocidului faptuit de regimul comunist din republica populara romina, sunt indreptatiti sa ceara statului roman sa le plateasca direct despagubiri materiale, conform prevederilor codului civil roman, pentru actele criminale si imprescriptibile faptuite de statul roman prin guvernle sale, prin institutiile sale de represiune si prin angajatii acestora.
sanziana
rank 5
...si de fapt
prizonierii se repezeau cu capetele in levier...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor