Deshumarea sotilor Ceausescu - povestile lacrimogene ale unui ginere de dictator

Miercuri, 21 Iulie 2010, ora 21:56
11906 citiri
Deshumarea sotilor Ceausescu - povestile lacrimogene ale unui ginere de dictator
Foto: Realitatea TV

Nicolae si Elena Ceausescu au fost identificati intr-o prima faza de ginerele lor, Mircea Oprean, care a declarat ca a recunoscut mai multe obiecte vestimentare si lucruri intime ale socrilor sai.

Intr-un interviu acordat pentru Realitatea TV, Oprean a explicat ca a dorit sa inceapa deshumarea socrilor sai la ora 7 dimineata, in special pentru a evita prezenta televiziunilor, dar si pentru ca era convins ca operatiunea va dura foarte mult, in conditiile in care Gelu Voican Voiculescu afirmase ca deasupra cadavrelor se turnase beton.

"Aveam picamer, doream sa terminam pana seara. Dar a fost doar o vorba, mormintele erau obisnuite. (..) Am desfacut, am vazut ce nu vroiam sa vad si asta este", a declarat Oprean.

Acesta a precizat ca a recunoscut anumite obiecte familiare, printre care si centura socrului sau.

"Primisem si eu una la fel de la el. Apoi caciula si alte obiecte auxiliare, care, sigur, ar fi putut fi puse pe oricine. La soacra-mea a recunoscut o verisoara formula dentara si niste obiecte - sutienul, portjartierul, ca model de tesatura", a precizat Oprean, adaugand ca acestea sunt indicii care confirma ipoteza ca cei doi soti Ceausescu sunt ingropati acolo.

Mircea Oprean a mai afirmat ca medicii legisti i-au spus ca procedura de identificare poate dura intre trei saptamani si sase luni, in functie de reusita reconstituirii ADN-ului.

In cazul in care acest lucru nu va fi posibil in Romania, Oprean a anuntat ca familia va apela si la analize ce pot fi efectuate peste hotare. "Vom merge mai departe, nu numai pentru ca sunt parintii nostri, dar au insemnat ceva in istoria acestei tari", a explicat el.

Mircea Oprean a mai spus ca exista doua posibilitati. In cazul in care cei doi soti vor fi identificati, ei vor fi inmormantati impreuna intr-un loc comun. "Ii vom ingropa pe amandoi si vom face ceea ce se cuvine", a spus Oprean.

In caz contrar, "daca nu sunt ei, vom da toate imaginile pe care le-am inregistrat televiziunilor, altfel nu, pentru ca e chestiune de familie. In plus, vom da in judecata statul roman pentru ca sunt obligati sa ne spuna unde sunt ingropati".

Nu puteam sa le spun 'mama si tata', ci 'tovarasul si tovarasa'

Invitat la Antena3, profesorul Oprean a explicat ca i se pare normal sa mearga pana la capat in privinta aflarii adevarului cu privire la socrii sai, mai ales ca el si-a iubit foarte mult sotia, pe Zoia Ceausescu.

"Am plecat cu aceasta conceptie: ma insor pentru o viata, nu pentru cateva zile. Nu am vazut o femeie mai desteapta, un om mai modest, mai echilibrat (...)Mi-am respectat socrii, nu se pune problema ca i-am iubit, mai degraba relatiile au fost reci. De exemplu, marea lor suparare era ca nu le spun 'mama si tata'. Dar eu nu puteam sa ii desprind de functiile pe care le aveau si le spuneam 'tovarasul si tovarasa'. As fi fost prefacut sa le spun mama si tata. Cand eram cu Zoia, le spuneam 'al Batran si 'a Batrana", a dezvaluit Mircea Oprean zambind.

El a recunoscut ca ceea ce se zvonea pe vremea comunismului, si anume ca Elena Ceausescu isi iubea mai mult baietii, era adevarat si a dezvaluit ca Nicolae Ceausescu o iubea extraordinar de mult pe fiica sa, iar ea "il iubea nespus".

Nicu Ceausescu a facut greva foamei

La insistentele moderatorului, Mircea Oprean a recunoscut ca si in familia Ceausescu au existat tensiuni. "Evident ca au existat, dar nu in ceea ce se intelege intr-o familie oarecare, erau la alt nivel, fiecare copil era exponentul unor pareri, aveau opiniile lor", a declarat acesta.

Mai mult, el a povestit ca la un moment dat, pe cand Nicu Ceausescu era intr-o astfel de confruntare cu parintii sai, "o disputa pe o tema delicata", acesta ar fi decis sa intre in greva foamei.

"Bea doar ceaiuri si nu mai lua masa la resedinta lor(...) Si pleca seara si cumpara covrigi, era o covrigarie pe Dealul Mitropoliei, una la Piata Romana", a istorisit Oprean.

Se pare insa ca oamenii Securitatii il urmareau, asa incat, rand pe rand, covrigariile la care se ducea seara Nicu Ceausescu au fost desfiintate.

"Cand eu si Zoia ne-am mutat in Cosmonautilor (...) A gasit o covrigarie la Otopeni, si mergeam noaptea pe la 12 sa cumparam covrigi. (...) Oamenii cu ochi albastri i-au informat si s-a inchis si covrigaria aceea", a sustinut Oprean.

Zoia era o persoana extrem de credincioasa

Ginerele sotilor Ceausescu a mai marturisit ca Zoia era o persoana extraordinar de credincioasa. "Nu iesea din casa fara sa spuna o rugaciune si fara sa sarute icoana", a precizat el lacrimand vizibil.

Cu toate acestea, pentru ca nu era sigura ca parintii ei erau inmormantati la Ghencea, chiar daca mergea des la mormantul fratelui ei, Nicu Ceausescu, ea nu trecea niciodata si pe la mormintele parintilor ei.

"A mers la mormantul lui Nicu dupa 1996 de nenumarate ori si niciodata nu se abatea pe la cele doua morminte. Nu a vrut nici macar sa le vada pana cand a inchis ochii. Spunea: 'nu ma duc sa ma rog la un musuroi'", a mai declarat Oprean.

Acesta a subliniat insa ca sotia lui il ruga, ori de cate ori era ziua de nastere a parintilor ei, sa le duca flori la mormant, chiar daca nu credea ca sunt ingropati acolo. "In mintea ei, daca eu duceam florile, ele ajungeau la parintii ei", a explicat ginerele sotilor Ceausescu.

Mircea Oprean a mai afirmat ca acesta a fost si motivul pentru care a insistat atatia ani sa ii deshumeze pe sotii Ceausescu: "Zoia nu a avut liniste (...)ea si-a iubit parintii si nu putea sa stea linistita".

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#Nicolae Ceausescu deshumat, #deshumare Ceausescu, #soti Ceausescu deshumare, #Mircea Oprean , #deshumare
Comentarii