Presa de azi: Ceausescu a iesit din mormant

Joi, 22 Iulie 2010, ora 07:56
4306 citiri
Presa de azi: Ceausescu a iesit din mormant
Foto: Jurnalul National

Presa centrala din Romania scrie joi despre deshumarea sotilor Ceausescu si cum dupa 20 de ani au reusit din nou sa ajunga stapani peste televizoarele romanilor, iesind la propriu din mormant, ca niste "fantome" care ne bantuie in vremuri de restriste.

Gandul dezvaluie in editia de joi ca Mircea Oprean, ginerele lui Ceausescu, i-a vazut, printre morminte, pe criminalii socrului sau, in timp ce Adevarul ne arata ca probele-martor vor fi prelevate de la Valentin si de la fratele dictatorului, Ioan. Jurnalul National scrie ca Ceausescu a iesit din mormant, iar Romania Libera se intreaba cine castiga din deshumarea Ceausestilor?

Jurnalul National: Ceausescu a iesit din mormant

Dupa mai bine de 20 de ani de la executare, ramasitele pamantesti ale cuplului Ceausescu au fost deshumate miercuri in Cimitirul Ghencea, pentru recoltarea de probe ADN, este deschiderea Jurnalului National de joi.

Deshumarea a fost facuta la cererea familiei, pentru a se stabili daca ramasitele ingropate acolo apartin sotilor Ceausescu. Sotul lui Zoe Ceausescu, Mircea Oprean, inclina sa creada ca in acele sicrie erau socrii sai, el precizand ca a vazut paltonul si pantalonii lui Nicolae Ceausescu gaurite de gloante.

Testele ADN care vor fi facute in tara, dar si in strainatate ar putea indeparta misterul tesut in jurul acestei povesti in ultimii 20 de ani.

Teoriile conspirationiste instalate pe taram mioritic imediat dupa sangerosul decembrie 1989, privind moartea sotilor Elena si Nicolae Ceausescu, au fost multe si pe diverse paliere.

La un moment dat s-a vehiculat chiar ideea ca fostii conducatori ai Romaniei comuniste ar trai bine-mersi pe alte meleaguri, in locul lor fiind judecate, condamnate si impuscate sosiile, dublurile acestora. Pentru cei care credeau in moartea dictatorilor, dubiile s-au instalat si cu privire la locul in care au fost inmormantate corpurile neinsufletite ale sotilor Ceausescu, mai ales ca in documentele Administratiei Cimitirelor sotii Ceausescu nu apar in evidente ca fiind ingropati in Cimitirul Ghencea Civil, asa cum a reiesit in timpul procesului deschis pentru a afla locul mormintelor de Zoe Ceausescu in martie 2005 si continuat de sotul ei, Mircea Oprean, si de fratele Valentin.

Adevarul: Deshumarea Ceusestilor: Probele-martor vor fi prelevate de la Valentin si de la fratele dictatorului, Ioan

Si Adevarul scrie in editia de joi ca dupa deshumare la testele AND probele-martor vor fi prelevate de la Valentin si de la fratele dictatorului, Ioan.

Daca ramasitele sotilor Ceausescu sunt suficient de nealterate incat sa furnizeze un ADN identificabil, se pune urmatoarea problema: cu ce vor fi comparate?

Potrivit unor surse judiciare, probele-martor vor fi prelevate atat de la fiul fostilor dicatori, Valentin Ceausescu, cat si de la fratele lui Nicolae Ceausescu, Ioan (78 de ani).

Mai exact, de la cei doi vor fi recoltate mostre de saliva, din care se va extrage ADN-ul, care ulterior va fi comparat cu cel al sotilor Ceausescu.

Un procuror criminalist familiarizat cu testele ADN a declarat ca, de regula, este suficient ca ADN-ul parintilor sa fie comparat cu cel al fiului sau fiicei pentru a se stabili fara tagada filiatia.

In cazuri sensibile, bunaoara cand paternitatea nu este certa, se obisnuieste sa se preleveze probe si de la rude colaterale - frati, surori etc. In cazul de fata, prelevarea de ADN si de la Ioan Ceausescu ar fi de natura sa acopere orice ipoteza de lucru si sa stabileasca fara tagada ca cel inmormantat in Ghencea este Nicolae Ceausescu.

Testul ADN ar putea dura pana la sase luni, conform directorului general al Institutului de Medicina Legala, Dan Dermengiu. Costurile legate de deshumare si de analizele ADN se ridica aproximativ 5.000 de lei si vor fi suportate de Valentin Ceausescu si de Mircea Oprean. In cazul in care ramasitele celor doi fosti dictatori sunt prea alterate pentru a fi prelevat ADN-ul cu tehnologia existenta la Bucuresti, acestea urmeaza sa fie trimise la un laborator din Austria, caz in care costurile se vor ridica la 2.500 de euro.

Gandul: Mircea Oprean, ginerele lui Ceausescu, i-a vazut, printre morminte, pe criminalii socrului sau

Si cum deshumarea fostului dictator a produs atat de multa senzatie si Gandul dezvaluie in editia de joi ca Mircea Oprean, ginerele lui Ceausescu, sustine ca i-a vazut, printre morminte, pe criminalii socrului sau.

Din motive de sanatate, Valentin a lipsit de la deshumare, singurul reprezentant al familiei prezent in Cimitirul Ghencea fiind cumnatul acestuia, Mircea Oprean. Acesta i-a vazut, printre morminte, pe criminalii socrului sau.

Dupa ce a asistat la deshumare si la prelevarea de probe ADN, Mircea Oprean a facut declaratii extrem de dure la plecare, in poarta cimitirului, la adresa celor care au preluat puterea dupa Revolutia din decembrie 1989. Acesta a spus ca doreste sa completeze lista "criminalilor" socrilor sai cu nume noi pe langa cele precizate deja - respectiv Ion Iliescu, Gelu Voican-Voiculescu si Petre Roman - cu Virgil Magureanu si Victor Athanasie Stanculescu, care "nu numai ca au fost criminali, dar s-au purtat cu niste cadavre ca niste pagani".

"Am dezgropat neomenia si acuz aceasta clica ce s-a erijat atunci in emanatie revolutionara si care a determinat crimele impotriva participantilor la inscenarea pusa la cale de ei. Toata sleahta, de la Iliescu si Roman la Voican si ceilalti", a spus pentru Gandul Mircea Oprean.

Romania Libera: Cine castiga din deshumarea Ceausestilor?

Desi familia fostului dictator sustine ca vrea sa afle adevarul cei de la Romania Libera se intreaba in editia de joi daca nu cumva cineva are ceva de castigat din asta.

Exista voci care sustin ca deshumarea celor doua cadavre are o miza politica. Una dintre acestea este Dan Voinea, fost procuror in sedinta de judecata din 25 decembrie 1989, care a cerut pedeapsa capitala pentru cuplul dictatorial. "Se doreste victimizarea cuplului dictatorial prin acreditarea ideii ca sotii Ceausescu nu au avut parte de un proces corect.

E adevarat ca nu s-a facut o cercetare criminologica asa cum se face pe timp de pace, dar ar trebui sa ne reamintim ca in ziua de 25 decembrie 1989 oamenii erau impuscati pe strazi de asa-zisi teroristi, aparatori ai cuplului Ceausescu.

Ar fi fost bine sa se faca un proces ca la carte, pentru ca atunci s-ar fi constituit in parti vatamate toti ranitii si urmasii celor ucisi in decembrie 1989, toti detinutii politici, milioanele de victime ale comunismului, urmasii femeilor care au murit din cauza avorturilor. Atunci am fi avut un adevarat proces al comunismului", spune Voinea.

In decembrie 1989, sotii Ceausescu au fost inmormantati, fara nume, in Cimitirul Ghencea. De inmormantare s-a ocupat Ministerul Apararii Nationale.

Puterea: Tovarasul Ceausescu, Secretar General al PCR, a acaparat media romaneasca

Puterea titreaza in editia de joi ca tovarasul Ceausescu, Secretar General al PCR, a acaparat media romaneasca. De asemenea ei mai sustin ca testul ADN, procedeu complex cu exactitate redusa.

Dan Dermengiu, directorul general al Institutului National de Medicina Legala (INML), a declarat pentru "Puterea" ca o molecula de ADN poate fi conservata mii de ani daca tesutul biologic este pastrat intr-un mediu uscat si intunecat. "In cazul sotilor Ceausescu, mediul a fost unul umed, astfel incat putrefactia a degradat moleculele din organism", a explicat directorul INML.

"Apa care se infiltreaza poate sa fie acida sau bazica, fapt care iarasi constituie un factor de degradare a moleculelor de ADN", a mai spus Dan Dermengiu. Directorul INML nu a dezvaluit exact de unde au prelevat medicii legisti probele care vor sta la baza expertizei ADN a sotilor Ceausescu, insa a explicat ca singura posibilitate aflata la indemana specialistilor este, in astfel de situatii, recoltarea de mostre de tesut osos. El a mai spus insa ca extragerea ADN-ului din oase este un proces complex, ale carui rezultate nu sunt intotdeauna exacte. "Extragerea ADN-ului din oase este un proces laborios, asemanator alchimiei. Se taie o bucata de os, care se scufunda in azot lichid, la o temperatura de - 80 de grade Celsius. Astfel inghetata, bucata se pune intr-o moara speciala, intr-un macinator sau pulverizator, unde niste bile o transforma in pulbere", a declarat Dan Dermengiu.

"Aceasta pulbere se pune apoi intr-un flacon, peste care se toarna o serie de solutii", a mai spus directorul INML. Acesta este momentul in care medicii legisti pot sa constate daca bucata respectiva de os a conservat in structura ei molecule de ADN. In caz afirmativ, spune Dermengiu, informatia genetica astfel obtinuta se introduce intr-un aparat care o multiplica. Procedeul se numeste PCR (n.n. - polymerase chain reaction), adica reactia in lant determinata de o enzima numita polimeraza. Concret, informatia genetica se secventiaza, realizandu-se astfel structura ADN-ului. Abia in acest moment, explica Dermengiu, legistii pot compara profilul ADN al sotilor Ceausescu, reconstruit prin aceasta metoda, cu cel prelevat de la fiul lor, Valentin Ceausescu.

Evenimentul Zilei: Ceausescu, din nou stapan peste televizoarele romanilor

Mormintele in care s-ar afla trupul dictatorului si cel al sotiei sale au fost rascolite miercuri-dimineata, spre entuziasmul televiziunilor de stiri si al catorva nostalgici, titreaza Evenimentul Zilei in editia de joi.

Smulse brusc din isteria media provocata de sinuciderea Madalinei Manole, televiziunile de stiri din Romania au dezbatut ieri, pe larg, deshumarea sotilor Ceausescu. Micile ecrane au fost invadate de transmisii live de langa Cimitirul Ghencea, detalii pe alocuri macabre, imagini din elicopter in cautarea cadavrelor putrezite si dezbateri din studio. Peste toate, la fata locului s-a auzit intrebarea unei reporterite, catre un autointitulat martor al deshumarii: "Si? Mirosea?".

Analistul media Bogdan Ghiu sustine ca apetitul televiziunilor pentru subiectul deshumarii sotilor Ceausescu nu trebuie neaparat judecat. Ci poate mai degraba anumite abordari senzationaliste asupra subiectului.

"Intr-un fel as fi critic, dar pe de alta parte asta face televiziunea de obicei, in felul asta. Cand vine vorba insa de modul in care se fac aceste stiri, aici ar trebui sa intervina o reinventare a serviciilor publice. Adica, OK, deshumarea face subiectul unei stiri, al unui reportaj. Insa doar atat. Nu sa faci o transmise live, pe loc, acolo. Asta s-ar inscrie in ceea ce inseamna OTV-izarea televiziunilor", spune Bogdan Ghiu.

O alta explicatie este data de antropologul Liviu Chelcea care sustine ca deshumarea unor lideri poate fi folosita de anumite grupari politice.

"De obicei, oamenii foarte importanti, oameni care constituie simboluri, dupa ce mor, au o viata politica noua. Ante Paveli, Ferdinand Marcos, Juan Peron nu au putut fi ingropati in tarile lor si astfel au inceput o "viata" post-mortem. La un moment dat, pot sa devina resurse in conjuncturi politice. In cazul lui Che Guevara, trei tari s-au batut pe ramasitele lui, iar fiica lui a ales Cuba, unde are si mausoleu. Deshumarile, reinhumarile reprezinta resurse pentru anumite partide politice, grupuri, ideologii, fiind foarte incarcate emotional", opineaza Chelcea .

La noi nu exista niciun partid care sa revendice memoria lui Ceausescu, adauga acesta. "Nu are miza politica, ci culturala. Culturala in sensul ca fiecare societate are anumite modalitati de a dispune de ramasitele unui decedat. In Asia de sud-est, dupa sapte ani iau oasele acasa, le ingrijesc si le pun intr-o vaza. La noi, fiind o inmormantare aparte raportat la restul, a ramas mereu subiect de comentarii. Probabil ca o sa fie doar o ceremonie religioasa fara vreo semnificatie politica in masura in care religia la noi nu e un act politic", subliniaza Chelcea.

I.U.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
#deshumare Ceausescu, #deshumare soti Ceausescu, #test ADN Ceausescu , #deshumare