Opinii: Secretomania fara rost

Miercuri, 03 Noiembrie 2010, ora 23:59
6583 citiri
Opinii: Secretomania fara rost

Iata ca a fost dezlegat unul dintre cele mai mari secrete ale ultimilor 20 de ani, secret care a generat suspiciuni si tot felul de terorii conspirationiste. De-acum e clar: sotii Ceausescu au fost omorati in decembrie 1989 si au fost ingropati in cimitirul Ghencea, exact in locurile indicate de la bun inceput.

Si totusi, a trebuit sa treaca doua decenii pana ca acest adevar istoric sa fie certificat dincolo de orice indoiala printr-o analiza devenita banala in zilele noastre.

Ani de zile instantele de judecata au refuzat cu obstinatie sa accepte deshumarea, devenita posibila doar dupa ce familia a resuit sa concesioneze locurile de veci ale celor doi soti si, fiind trecuti cei 7 ani legali, a avut dreptul sa purceada la dezhumare pentru clarificarea misterului. Si l-a clarificat.

Nu inteleg cui a folosit aceasta secretomanie.

Pot intelege de ce fostii lideri ai acelei perioade, in frunte cu Ion Iliescu, au facut tot ce le-a stat in putinta pentru a scapa rapid de Nicolae Ceausescu.

Pot intelege ca nu le era catusi de putin la indemana sa-si aduca aminte de deciziile de atunci, caci, oricat au fost de odiosi, sotii Ceausescu ar fi avut dreptul la un proces cat de cat echitabil, tocmai pentru a marca trecerea intr-o alta epoca, intr-un alt regim, iar ceea ce li s-a intamplat a fost, de fapt, un autentic asasinat.

Dar celelalte puteri, incepand cu guvernul CDR ar fi putut face lumina in aceasta chestiune fara a fi avut absolut nimic de pierdut. Dimpotriva. Si atunci de ce a fost nevoie de atata timp si atatea eforturi ale familiei? As zice ca dintr-o boala cronica si generalizata a societatii romanesti: secretomania.

Autoritatile din Romania nu au exercitiul si nici dorinta transparentei. De la aspectele majore ale guvernarii, pana la detalii care pot insa aprinde imaginatia publica totul este tinut secret cat de mult cu putinta. Iar aplicarea legii informatiilor publice este o adevarata aventura adesea soldata cu procese care dureaza ani de zile.

Va aduceti aminte cate variante au fost vehiculate pe piata in timpul vizitei FMI care, in final, s-a lasat cu masuri drastice de austeritate? Va aduceti aminte cat s-a vorbit despre analizele facute de presedinte la spitalul Elias si ale caror rezultate nu au fost date publicitatii pana in ziua de astazi? Si am ales doar doua dintre cele mai importante exemple, caci activitatea guvernamentala este in cea mai mare masura opaca.

Sigur, presa are partea ei de vina pentru excesul de speculatie. Dar numai in masura in care informatia corecta exista si este neutilizata sau denaturata. Dar este firesc ca in chestiunile importante sau de larg interes presa sa inlocuiasca vidul de informatie cu speculatie, de buna sau de rea credinta dupa constiinta jurnalistului sau interesul patronului.

Si atunci oamenii de ce ar avea incredere? De ce nu ar fi mereu tentati sa creada ca in spatele stropului de informatie sau al salatei de vorbe servite nu se ascunde, de fapt, cu totul si cu totul altceva?

De ce sa ne miram ca exista o doza imensa de paranoia nationala, iar teoria conspiratiei prinde intotdeauna, indiferent cat de aberanta ar fi teza acreditata de aceasta.

Neincrederea poporului are desigur si o sursa istorica, din anii comunismului cand minciuna era politica de stat. Dar nici in ultimii 20 de ani ea nu a primit un tratament hotarat si serios.

Secretomania fara rost, opacitatea cronica a guvernantilor nu foloseste absolut nimanui, dimpotriva, dar ma tem ca suntem departe a intelege aceasta lectie.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Nicolae Ceausescu inmormantare , #deshumare
Comentarii
Poza danagopian
danagopian
rank 5
De-acum e clar: sotii Ceausescu au fost omorati in decembrie 1989 si au fost ingropati in cimitirul Ghencea