Gentile si hainele Zoiei Ceausescu, revendicate in instanta

Vineri, 16 Septembrie 2011, ora 10:03
10230 citiri
Gentile si hainele Zoiei Ceausescu, revendicate in instanta
Foto: Arhiva

Mircea Oprean, sotul Zoiei Ceausescu, cere judecatorilor sa-i restituie bunurile confiscate in martie 1990. Oprean vrea sa fie despagubit cu bani de Ministerul Public, intrucat multe dintre costumele si hainele de blana ale cuplului au fost vandute in consignatiile bucurestene.

"In urma evenimentelor din luna decembrie 1989, atat eu, cat si sotia mea, Zoia Elena Ceausescu, am fost arestati. Asupra bunurilor proprietatea noastra s-a dispus masura asiguratorie", povesteste Oprean in cererea de chemare in judecata, citata de

Adevarul.

Potrivit actelor depuse la dosar, trei procurori din Procuratura Generala (Ivan Virgil, Nicolae Vasilescu si Ilie Piciorus) s-au deplasat, la 2 martie 1990, la locuinta din strada Cosmonautilor numarul 2-4, unde stateau Zoia Ceausescu, fiica Elenei si a lui Nicolae Ceausescu, si Mircea Oprean. Acestia au confiscat mai multe obiecte de uz personal.

Nicu Ceausescu - singurul interviu dat unui jurnalist roman

"Printre aceste bunuri s-au aflat si obiecte de imbracaminte indispensabile traiului nostru (al subsemnatului si al sotiei mele), care sunt considerate umanitare si, datorita caracterului lor personal, sunt exceptate de la indisponibilizarea prin masuri asiguratorii", sustine sotul Zoiei Ceausescu.

Printre bunurile confiscate se regasesc si o blana de leopard, cojoace barbatesti, scurte de blana, costume de haine, 60 de tricouri de diferite culori, 8 perechi de pantofi de piele, 6 genti de dama de piele, 15 perechi de pantofi barbatesti, 10 cutii cu ciorapi barbatesti, 4 cutii cu batiste si 20 de pulovere barbatesti.

Oprean a depus un proces-verbal de predare-primire, incheiat de procurorii Mihai Ghemes si Violeta Sechely, privind ceasul Eterna-Matic, "din metal galben", pe care anchetatorii i l-au ridicat atunci cand a fost arestat preventiv la 26 ianuarie 1990.

Mircea Oprean mai cere judecatorilor ca, in cazul in care aceste bunuri nu vor mai fi gasite, sa primeasca contravaloarea lor, dar nu a precizat despre ce suma este vorba.

Procurorul Ilie Piciorus este cel care a predat la un magazin tip consignatie, in baza mai multor borderouri, bunurile confiscate din locuintele lui Nicu si ale Zoiei Ceausescu, "spre valorificare, urmand ca sumele de bani sa fie virate la bugetul de stat". Georgiana Popescu, angajata a magazinului ICL Universal-Consignatia, a evaluat, in martie 1990, cea mai mare parte a acestor bunuri.

Cel mai scump produs confiscat de la copiii dictatorului este un cojoc de dama, culoare oranj, cu guler cu terminatii de blana de nurca si garnitura la maneci tot din blana de nurca, de culoare bej si care era purtat. El a apartinut Zoiei Ceausescu, iar pretul pentru vanzare a fost de 17.000 de lei.

Geanta "Gucci" a Zoiei Ceausescu, de culoare rosie din piele de crocodil si cu captuseala din piele de antilopa, a fost evaluata la 1.700 de lei.

O alta geanta din piele alba, cu lant din metal galben, folosita, a fost evaluata la 600 de lei. O scurta din blana de miel cu captuseala alba, care a apartinut lui Oprean, a fost evaluata la 6.000 de lei.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#bunuri zoe ceausescu, #sot zoe ceausescu, #Mircea Oprean proces , #dezvaluiri