Poezie de Nicolae Ceausescu, scrisa chiar de dictator - Iata versurile (Video)

Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 22:17
17526 citiri
Poezie de Nicolae Ceausescu, scrisa chiar de dictator - Iata versurile (Video)

In arhivele comunismului a fost descoperita, recent, o poezie scrisa de Nicolae Ceausescu. In cele cinci strofe ale acesteia, fostul dictator nu a folosit niciun semn de punctuatie, cu exceptia unui punct, pus la sfarsitul primei strofe. Poeziei ii lipsesc, de asemenea, si titlul si semnatura.

Nicolae Ceausescu a cerut, dupa ce a venit la putere, sa-i fie dactilografiate si pastrate toate notitele pe care le scria cu diverse ocazii, potrivit Adevarul.

El nota, din prezidiile adunarilor, diverse idei spuse de vorbitori sau puncte pe care urma sa le atinga in concluziile de la final. Cu alte ocazii facea calcule legate de costuri sau productie. Poezia descoperita de jurnalisti a fost gasita intr-un dosar al PCR din ultimii ani de putere, alaturi de un discurs din '70, care continea corecturi facute de mana.

Dupa fuga lui Ceausescu, Armata a pus stapanire pe arhivele partidului, pe care le-a pastrat in depozitele militare. Asa a supravietuit poezia scrisa de fostul dictator.

In poem, Ceausescu nu a respectat nici punctuatia, nici ortografia. Nici macar nu a scris toate literele cuvintelor, asa ca unele pasaje sunt ilizibile. Poezia nu a fost scrisa in intregime de prima data. A scris primele trei stofe, cu o cerneala mai deschisa la culoare, dupa care a completat "opera" cu inca doua strofe, cu o cerneala de culoare mai inchisa, facand si o corectura asupra randurilor scrise initial.

Dezvaluiri din viata lui Ceausescu: Frica de rusi si plimbari pe strazi goale

Nici vorba de talent literar, insa poezia ar fi fost inclusa, cel mai probabil, cu ajustari, in manualele scolare. In acelasi carnetel in care erau scrise versurile, Ceausescu a mai notat si o serie de reflectii despre "arta revolutionara" si "umanismul socialist", precum "Umanismul nu este o notiune abstracta. El capata diferite intelesuri corespunzator etapelor istorico-sociale de dezvoltare", "Fericirea personala nu se poate realiza ignorand bunastarea si fericirea generala", "Literatura si arta realist-revolutionara trebuie sa transmita nu numai anumite realitati, ci sa prezinte realitatile in contextul social-istoric, si in acelasi timp, in perspectiva transformarii continuu revolutionara a vietii", dar si "A fi revolutionar in arta inseamna sa realizezi o arta realist-revolutionara, care sa aiba un rol activ in transformarea societatii si a omenirii, a omului insusi".

Poemul, asa cum a fost el scris de Nicolae Ceausescu

De vreii sa fii nemuritor

Poete scrie pentru tara

Vers simplu dar cutezator

In el mandria de popor tresara.

Scrie de daci si de romani

De munti de rauri si campii

De muncitori si de tarani

De cantecul voios de ciocarlii

Scrie de ce ni (sic! - n. red.) drag, de ce iubim

De esti poet si de partid sa scrii

Prin el in tara liber azi traim

Scrie cat mai frumos asa cum stii

Sa scrii ca noi muncim din greu

Ca totul nu-i asa cum vrem

Dar mergem inainte tot mereu

Noi faurim uniti tot ce avem

In tricolor avem simbol deplin

Albastru cer cu stele si senin

Galben din holdele bogate aurii

Rosu ca sangele varsat in batalii

Citeste si:
Ministrul Mediului anunță fonduri uriașe pentru ”Casa Verde Fotovoltaice”. Când se va relua depunerea dosarelor
Ministrul Mediului anunță fonduri uriașe pentru ”Casa Verde Fotovoltaice”. Când se va relua depunerea dosarelor
Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunțat marți, 25 ianuarie, că are ca obiectiv alocarea unui miliard de euro până în anul 2024 pentru programul prin care populaţia poate cumpăra, cu...
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat marți, 25 ianuarie, că PSD va cere în coaliție renegocierea cu Comisia Europeană a plafonului de cheltuieli pentru pensii din PNRR. În prezent,...