Cadourile unicat, poleite cu aur, primite de Nicolae Ceausescu de ziua lui. Cum se mobiliza nomenclatura pentru a-l multumi pe dictator VIDEO

Autor: N.G.
Sambata, 01 Mai 2021, ora 22:35
4042 citiri
Cadourile unicat, poleite cu aur, primite de Nicolae Ceausescu de ziua lui. Cum se mobiliza nomenclatura pentru a-l multumi pe dictator VIDEO
Hora Unirii din portelan a fost cadoul trimis intr-un an lui Nicolae Ceausescu

Nomenclatura comunista, de la nivelul judetelor Romaniei, obisnuia sa ii trimita dictatorului Nicolae Ceausescu cadouri foarte scumpe si exclusiviste cu ocazia zilei de nastere a acestuia.

Dincolo de manifestarile publice in care programul era ocupat exclusiv de ode dedicate dictatorului comunist si cuplului prezindential, o veritabila provocare pentru nomenclatura o reprezenta cadoul ce trebuia transmis "marelui si iubitului" conducator. Exista o veritabila competitie intre judete pentru a trimite cele mai originale cadouri la Bucuresti.

La Alba Iulia, conducerea comunista a judetului Alba se folosea de maiestria angajatilor de la fabrica Portelanul, in prezent Apulum SA. Muncitorii de aici lucrau luni intregi, uneori aproape un an, pentru a realiza obiecte unicat care urmau sa fie transmise dictatorului si sotiei acestuia cu ocazia zilei de nastere.

Oamenii muncii se mobilizau si trebuiau sa isi transforme "admiratia si pretuirea" in cadouri simbolice, dar de valoare. La sediul fabricii de portelan se gaseste o mica comoara, marturie vie a vremurilor de atunci.

O oglinda la care artistii au lucrat un an intreg, o "hora a unirii" realizata din personaje imbracate in costume populare din toate zonele tarii, servicii de masa pentru 100 de persoane si chiar o fantana arteziana dedicata Elenei Ceausescu, dar si multe alte obiecte, toate decorate cu aur, reprezinta numai cateva dintre exponatele pe care fabrica din Alba Iulia le-a produs pentru "cel mai iubit barbat al tarii".

Cate o lucrare mai ampla putea bloca chiar si activitatea unei sectii intregi, dar acest lucru nu mai conta. Importanta era ca obiectul ce urma sa fi trimis dictatorului sa fie unui exclusivist si foarte valoros.

Joc de sah din portelan, cu piese aurite

Cel mai greu pentru specialistii fabricii era sa gaseasca idei care sa nu fie kitsch, dar sa il surprinda placut pe Nicolae Ceausescu si, mult mai important, pe Elena Ceausescu. Asa au aparut fantanile arteziene cu pasarele colorate, vazele de mari dimensiuni pictate cu chipul sau, "hora unirii" precum si nenumarate decoratiuni pentru casele de protocol si servicii de masa unicat. Toate obiectele destinate sotilor Ceausescu erau realizate in cel putin doua exemplare, pentru a putea fi rapid inlocuite daca s-ar fi intamplat ceva. Dincolo de natura lor, cadourile pentru cuplul Ceausescu reprezentau niste realizari extraordinare pentru acea vreme.

Oglinda trimisa dictatorului, de ziua lui, in 1988

Multe dintre aceste dubluri se afla expuse, in continuare, in muzeul fabricii de portelan de la Alba Iulia. Aceasta era un mare furnizor de cadouri si pentru ceilalti lideri ai fostelor tari comuniste. Angajatii sau conducerea nu stiau pentru cine erau cadourile respective, intrucat comenzile veneau prin Regia Protocolului de Stat. In expozitia de la fabrica sunt, de asemenea, mai multe seturi de obiecte avand monograma lui Nicolae Ceausescu, dar si cateva vaze avand fotografia presedintelui "iubit", alaturi de gravuri reprezentand figuri importante ale istoriei Romaniei.

Printre realizarile importante ale specialistilor de la "Portelanul" trimise dictatorului se afla un candelabru cu o anvergura a bratelor de cinci metri si o oglinda la care s-a lucrat un an intreg in 1987. Este vorba despre o oglinda modulara cu sticla de cristal, pe masa careia au fost pictate cele patru anotimpuri. Un serviciu de masa pentru 100 de persoane, pictat cu scene de vanatoare, reprezinta, de asemenea, o alta realizare importanta a acestora.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Ceausescu, #dictator comunism, #cadouri portelan, #fabrica alba iulia, #ziua lui ceausescu , #dictator