Ceausescu a vrut sa fuga din tara cu 24 de tone de aur

Duminica, 16 Decembrie 2012, ora 15:56
19618 citiri
Ceausescu a vrut sa fuga din tara cu 24 de tone de aur
Foto: Arhiva

Nicolae Ceausescu a vrut sa fuga din tara inainte de Revolutie, cu 24 de tone de aur, insa a fost pacalit sa se intoarca, potrivit unui general specialist in contrainformatii.

Pe 18 decembrie, dictatorul ar fi plecat din tara spre Iran, cu 24 de tone de aur, a spus generalul citat de Libertatea, care l-a numit fictiv Ioan Gez.

Insa, doua zile mai tarziu, Ceausescu ar fi fost pacalit ca lucrurile au intrat in normal in tara, astfel ca s-a intors in Bucuresti.

Generalul Gez, care a condus structuri informative romanesti pe teritoriul unor tari occidentale inainte de Revolutie, potrivit publicatiei, a povestit ca pe 3 decembrie, la Malta, se hotarase soarta Romaniei si faptul ca Nicolae Ceausescu trebuia sa plece.

"In noaptea de 14 spre 15 decembrie 1989, de pe Otopeni au decolat doua avioane, care au facut doua transporturi secrete, unul catre Kiev, altul catre Teheran. Fiecare aparat avea la bord cate 12 tone de aur. Primul era destinat rusilor, ca pret al libertatii pentru Ceausescu. Al doilea trebuia sa fie luat cateva zile mai tarziu de la Teheran de familia dictatorului, care urma sa plece spre Chile, tara in care sa se stabileasca", a explicat Gez.

Potrivit acestuia, rusii voiau o "revolutie de catifea" in Romania, fara varsare de sange. Pe 17 decembrie, dupa negocierile cu URSS, Ceausescu a declarat ca demisioneaza, iar, pe 18, a ajuns in Teheran, pentru o "vizita de prietenie".

Gez sustine ca dictatorul a demisionat pe 17 decembrie la ora 17:45, in sedinta Comitetului Politic, in timp ce, in Timisoara, revolutia deja incepuse.

"In mod straniu, fila care consemna acel moment a disparut din stenograma si a fost refacuta, din memorie, pe 4 ianuarie 1990, de cea care consemnase datele, Maria Ionescu", a spus generalul.

Astfel, in aceasta declaratie refacuta, Ceausescu este citat ca spunand: "Deci nu sunteti de acord cu masura propusa?! Atunci, alegeti-va alt secretar general!".

Dupa revolutie si executarea cuplului Ceausescu, nu s-a mai auzit nimic despre cele 24 de tone de aur. "Despre aurul din Teheran nu se mai stie nimic. Avionul care a facut transportul in Iran s-a intors gol in data de 4 ianuarie 1990", a spus generalul.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a infirmat ipoteza, intr-un interviu pentru Capital din 2011, "Se spunea ca atunci cand a plecat in Iran, Nicolae Ceausescu ar fi luat mai multe cutii cu aur. Dar cineva ne-a povestit cum a vazut 'X-ulescu' cum s-au aruncat cutiile si atunci am pus o intrebare foarte simpla: 'Cum? Un lingou de aur se ridica foarte greu, ca are 12 kg, dar o cutie din aceea? Trebuie sa fii halterofil ca sa o ridici'".

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Nicolae Ceausescu tone aur, #Nicolae Ceausescu fugit , #dictator