De ce nu putem fi complet europeni (Opinii)

Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 21:57
4702 citiri
De ce nu putem fi complet europeni (Opinii)
Foto: mediatube.ro

La 23 de ani de la moartea sotilor Ceausescu, romanii merg in pelerinaj la mormantul acestora. Pare paradoxal, hilar de-a dreptul, daca ne gandim ca o parte din cei care acum il regreta strigau in decembrie 1989 "Moarte Dictatorilor!" si "Ole, ole, Ceausescu nu mai e!".

De atunci si pana in prezent, adica de la sangerosul decembrie 1989, Romania a intrat si inca se afla in durerosul proces al tranzitiei de la comunism la capitalism. Regulile economiei de piata, ale capitalismului, in general, intelese mioritic si aplicate asisderea au adus Romania intr-o criza - dincolo de cea economica mondiala - a valorilor si a reperelor.

In aceste conditii, tot mai multi romani, uitand de umilintele indurate inainte de '89, care i-au facut sa iasa in strada si sa ceara libertate si un trai mai bun, jelesc din toate puterile liderii comunisti.

Sambata, fostul presedinte al Romaniei - mai bine spus, al Republicii Socialiste Romania - ar fi implinit 95 de ani, prilej cu care mai multi cetateni ai patriei, nu foarte multi, dar, cu siguranta, sinceri in simtaminte, s-au adunat la mormantul "tatalui iubitor" Nicolae Ceausescu si au inceput sa spuna ce bine o duceam noi inainte si ce rau este acum.

Si de ce o duceam bine inainte? Pai, ziceau "tovarasii" adunati intr-o "plenara": atunci avea toata lumea "servici", iti puteai lua casa, faceai scoala fara sa platesti taxe.

Un alt tovaras rememora inceputurile vietii sale in Bucuresti, neuitand sa precizeze ca a fost scos din bordei si adus in Capitala, unde a invatat meserie, de pe urma careia are pensie buna. Si el, si sotia.

Situatia nu este singulara. In spatial virtual, din ce in ce mai multi romani regreta vremurile cand statul iti dadea tot ce aveai nevoie. Si atunci, cum sa nu regrete romanul nostru, cunoscut nu prin harnicie, patriotism si generozitate - calitati cu care copiii patriei erau indoctrinati la scoli si gradinite ca am fi inzestrati noi, locuitorii acestui taram, de parca am fi o natie providentiala - ci prin replica "las-o, ma, ca merge si-asa!" vremurile apuse?

Incapacitatea de adaptare la cerintele Uniunii Europene arata ca, in fapt, comunismul nu a murit. S-a transformat, a devenit un organism modificat genetic, insa originile sale sunt inca vii si asteapta reactivarea.

Pana cand generatiile actuale nu vor incerca sa construiasca ceva si vor merge pe regretele parintilor si bunicilor, care prezinta un comunism romantat, idilic aproape, situatia nu se va schimba in Romania.

Baronii locali sunt doar vechile centre de putere comunista care incearca si acum, cu success, din pacate, sa guverneze zone importante din tara.

Dar, cum bine spunea cineva: "Suntem balcanici". Prea balcanici, din nefericire...

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Ceausescu comunism, #ziua Ceausescu, #mormant Ceausescu, #nostalgic Ceausescu PCR , #dictator