The Telegraph - Nicolae Ceausescu, o posibila lectie pentru Orientul Mijlociu

Autor: Ana Ilie
Marti, 23 Decembrie 2014, ora 12:03
12331 citiri
The Telegraph - Nicolae Ceausescu, o posibila lectie pentru Orientul Mijlociu
Foto: BBC

Caderea regimului lui Nicolae Ceausescu, in urma cu 25 de ani, in Romania, poate fi o lectie pentru tarile din Orientul Mijlociu, cuprinse de Primavara Araba.

Caderea dictatorului comunist a fost foarte rapida, isi aminteste editorialistul Patrick Bishop, intr-un amplu articol pentru The Telegraph.

Cu doar patru zile inainte de a fi impuscat de un pluton de executie, Ceausescu statea intr-un balcon in centrul Bucurestiului, spunand unei multimi de oameni cat de norocosi sunt romanii ca il au pe el. Ar fi trebuit ca aceasta sa puna capat revoltei de la Timisoara, insa nu a facut decat sa arunce gaz pe foc, intrucat oamenii au inceput sa-l huiduiasca.

Se vedea pe fata lui Ceausescu ca nu-i vine sa creada, in timp ce dadea viguros din maini pentru a-i face sa taca - acesta a fost unul din momentele definitorii ale prabusirii comunismului in Europa. Ofiterii cinici si comandantii militari care sprijineau regimul au recunoscut forta de neoprit atunci cand au vazut-o. In afara de cei mai loiali membri ai politiei secrete, Securitatea, toata lumea stia ca cei doi, Nicolae si Elena, erau terminati. Finalul a fost ingrozitor si prost organizat. Insa revolutia a fost magnifica, scrie sursa citata.

Bishop s-a aflat in Bucuresti in acele zile. Erau vremuri entuziaste. "Vox Populi! - Vox Dei!", scria pe zidurile unde au fost puse lumanari, in locul unde protestatarii fusesera impuscati de Securitate. Parea atunci a fi singurul adevar - poporul vorbise si raul fusese infrant.

La scurt timp au inceput sa apara ororile regimului: copiii din orfelinate, emaciati si legati de paturile de fier; chiar si copiii cu parinti duceau vieti dificile, intr-o tara unde mortalitatea infantila era cea mai ridicata din Europa; lipsa mancarii, medicamentelor, combustibilului; controlul strict al calatoriilor in afara; reprimarea criticilor.

Ceausescu a fost exemplul perfect al modului in care puterea corupe - a inceput ca un aparent reformator, care a impresionat Occidentul prin dorinta sa de a face opozitie Moscovei, insa a sfarsit ca "Geniu al Carpatilor", cu un orgoliu monstruos demonstrat in proiecte precum Casa Poporului.

In pofida ambitiilor imperiale, cuplul Ceausescu traia relativ modest, insa pentru revolutionari era un lux nemaintalnit.

Pentru cateva luni, Romania s-a bucurat de libertate. Bucurestiul s-a umplut de marsuri si noi partide politice au aparut peste noapte, isi aminteste jurnalistul.

Revolutia romana a parut a fi un final potrivit de an, in 1989, cand, unul dupa altul, bastioanele comuniste din Estul si Centrul Europei s-au prabusit. Timp de decenii, lumea s-a aflat in plin Razboi Rece, care s-ar fi putut incalzi pana la anihilarea nucleara. Acum parea a sta pe marginea unei noi ere a progresului. Toata lumea urma sa se incoloneze sub bannerele democratiei, capitalismului si respectului pentru drepturile omului.

Bineinteles ca nu s-a intamplat chiar asa. In Romania, rasturnarea lui Ceausescu a inceput rapid sa semene mai degraba a lovitura de stat decat revolutie. Organizatiorii s-au reinventat in Frontul Salvarii Nationale, care a castigat primele alegeri. Noii conducatori erau in majoritate fosti comunisti si membri ai vechiului regim, in haine democratice. Cand studentii s-au revoltat, au fost batuti de mineri adusi de autoritati din Valea Jiului.

Insa nu mai exista intoarcere la vremurile de odinioara. Guvernele ce s-au succedat au privit spre Vest, nu spre Est, au aderat la UE. Libertatea si prosperitatea nu au adus prosperitatea imediat. Milioane de romani au plecat in America si vestul Europei.

Noul mileniu a adus o scurta perioada de crestere economica impresionanta insa criza economica globala a lovit tara. Romania a fost afectata grav si de coruptie si disputele politice.

Astazi, evenimentele revolutiei par a apartine unui trecut indepartat. Aniversarea a 25 de ani a fost discreta. Cei 20 de milioane de romani sunt mai interesati de prezent.

Au votat recent un nou presedinte, Klaus Iohannis, fost primar al Sibiului, liberal si etnic german. La ceremonia de investitura, a promis sa lupte cu coruptia si sa intareasca statul de drept, si functia sa are suficiente puteri ca sa poata reusi sa faca asta, continua jurnalistul.

Dincolo de orice, scrie el, presedintele este fata publica a natiunii. Multi au avut impresia ca Romania capata, dupa 25 de ani de la revolutie, un lider care reprezinta idealurile pe care le-au cerut cei iesiti pe strazi sa infrunte gloantele Securitatii.

Finalul deprimant al Primaverii Arabe a produs scepticism in ceea ce priveste revoltele populare. Povestea Romaniei, incheie jurnalistul, aminteste ca, daca au substrat cultural si politic potrivit, revoltele pot avea un final rezonabil de fericit.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#Ceausescu Revolutie, #cadere Ceausescu , #dictator