Cum vedea Elena Ceausescu problema doctoratului in strainatate - Documentar

Marti, 14 August 2012, ora 18:13

   

Cum vedea Elena Ceausescu problema doctoratului in strainatate - Documentar
Urmatorul document din custodia Arhivelor Nationale este elocvent pentru viziunea sotilor Ceausescu fata de invatamantul romanesc, in general, si fata de studiile doctorale din strainatate, in special.

"Tov. Paul Niculescu (ministrul Educatiei si Invatamantului - n.red.): Noi avem astazi la studii universitare si la studii de doctoratura in strainatate circa 400 de oameni, 100 isi suporta integral cheltuielile de scolarizare.

Deci in cadrul schimburilor de burse in strainatate avem circa 300 de oameni. In propunerile mentionate eu am aratat ca consider ca este putin ce avem, pentru ca daca impartim 300 la numarul anilor de studii, inseamna 60-70 studenti pe an.

Ori, noi suntem de parere ca cu tarile socialiste ar trebui sa facem schimb reciproc de oameni la studii. Chinezii au propus sa trimitem noi la ei si ei la noi. Avem oameni care trebuie sa cunoasca China, Japonia, tarile arabe.

Ce modificari sunt in plus? Intai, este o restrangere a legislatiei. In al doilea rand, precizam in ce domenii putem trimite in strainatate, lucru care nu s-a facut in trecut. Se spune clar: se trimite in strainatate numai pentru domeniile in care nu putem pregati in tara, adica pentru limbi straine si pentru specialitati de varf, de exemplu in domeniul otelului, energiei nucleare etc.In al treilea rand, se spune ca nu trimitem la studii in stiinte sociale. Acest lucru s-a hotarat la Comitetul Politic Executiv. Este o indicatie a tov. Nicolae Ceausescu. Insa trebuie sa reflectam daca trebuie sa punem acesta in decret.

(De teama uniu protest international, mai ales ca regimul Ceausescu isi asumase aceste obligatii prin semnarea Pactului Drepturilor Omului - 1974 - si a Actului final de la Helsinki - 1975 - n.red.)

Pe urma, este o reglementare foarte clara a modului de trimitere. Se fac propuneri pe o perioada mai lunga, se supun aprobarii la conducerea partidului domeniile in care suntem interesati si dupa aceea se face actiunea de selectionare si trimitere. Am introdus ca element nou concursul, care sa fie public...

Daca vrem sa trimitem oameni in strainatate, trebuie sa cream si conditii corespunzatoare. Daca punem chestiunea sa nu dam nimic pentru intretinerea familiilor, nu vom trimite niciun om la doctorat, pentru ca nimeni nu va putea pleca in aceste conditii.

Tov. Elena Ceausescu: As vrea sa intreb: vine fiecare cu cate o masina dupa ce face trei ani de zile doctoratul in strainatate?

Tov. Niculescu Paul: (S-a prefacut ca nu i-a inteles intrebarea, raspunzandu-i altceva - n.red.). Daca sotia lucreaza in tara, nu ii platim nimic.

Tov. Elena Ceausescu: (insista - n.red.) Toti cei care au plecat au venit cu masina din strainatate.

Tov. Niculescu Paul: As ruga foarte mult sa obtinem aceasta reglementare care dureaza de aproape un an de zile. Anul acesta nu am trimis niciun student bursier in strainatate. Am pierdut toate bursele primite gratis.

Tov. N. Ceausescu: Nu este nicio nenorocire.

Tov. Elena Ceausescu: Este mai bun invatamantul din Romania. Eu sunt pentru o reglementare si, intr-adevar, ceea ce se trimite sa fie cu aprobare".

Dialogul din C.P.E.x. este sugestiv pentru mentalitatea cuplului conducator inca din anul 1975. Mentionam ca acest gen de parcimonie si neincredere in ideea de deschidere pentru educatia in Occident s-a agravat pe masura imbatranirii decidentilor.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7199 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
mihai63
rank 5
AICI ESTE BINE!
Aici putem scoate plagiatori fara nici o ploblema !!!!
Utilizator sters
gordon ramsey spunea ...
"i give u an egg. this is your cookery masterchef. do something splendid out of it or just shoot it up the face of your favorite plagiator !"
Utilizator sters
daca traia Ceasca, azi dottore Ponta era tot PM..!
ceea ce inseamna ca tot comunistii conduc si azi in Romanika!...va dati seama ca Ponta putea face doctorat adevarat in strainatate daca traia Lenuta!...probabil gorila mongoloida Ponta nu reusea sa-si termine doctoratul, pt ca in Occident nu se copiaza si nici plagiaza...dar Ponta putea vagabonda prin toate garile tarilor UE...
Carrandash
rank 3
ie oul ....
...numarat la 0049/N cand ii facura la Rahova inventaru' medical sa vada daca e de cal?
curat-murdar
rank 5
Orice ati spune, ziare.com, tot in comunism ....
AU TRAIT MAI BINE ROMANII

asa ca nu va mai scremeti sa scoateti texte anticeausescu, ca nu va cred cel putin 64% dintre romani care afirma ca au trait mai bine pe timpul comunismului, chiar daca nu isi puteau face ... doctoratele in strainatate.

Voi sinteti un site antiromanesc, cu propaganda pe care o faceti despre inchinarea la UE a romanilor si a Romaniei.
From Geneva
rank 2
Mihai, imi permit sa te corectez: pe plagiatori ii bagam
nu ii scoatem... A+
Utilizator sters
gorilla Ponta e echivalentul Lenutei lu Ceasca!
Ponta asta merita doar suturi in kur si pumni in mekla...
BenDover
rank 5
@curat-murdar
O fi fost bine pt tine tovarase! Tu probabil ca ori esti nascut dupa '89, ori ai fost vreun comunist. Mie imi este greatza numai cand le vad poza. Cei 64% de care vorbesti, au amnezie sau au fost membri PCR cu privilegii speciale. Or fi uitat ei de cozile interminabile la mancare sau hartie igienica, de fuga nebuneasca sa pui ceva pe masa la copii? De frica de Securitate? Iti era frica sa spui un banc, te fereai de vecini, de delegatul de bloc, de sectorist, de prieteni si chiar de rude ca nu stiai care o fi turnator. La TV numai propaganda comunista, ne holbam ca pro$tii o ora pe saptamana la "Dallas" si "Teleenciclopedia" ca altceva nu era de vazut. Traiam o viata de sclavi, in mizerie si teroare. Nu zic ca astazi nu sunt probleme in Romania, dar a cui este vina? Cine la ales pe Iliescu presedinte de doua ori? Da pe Basescu? cine a votat pentru membri Parlamentului? Alegeti fratilor oameni de caracter si gospodari in fruntea tari, lasati-va de furat, munciti cinstit si o sa va fie mai bine.
From Geneva
rank 2
Ce spui dottore Ponta? Avea clasa coana Lenuta, nu? Pe cind o teza
de doctorat (Nastase indrumator) pe tema: Nuti, chimie ca la mine in bucatarie? Cu poze, ca sa nu copiezi chiar totul.
Utilizator sters
da, imi pare rau ...
ca comentariul anterior nu l-am facut cu sunet si imagine, ca va beleam pe toti !
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor