Trecutul neasanat ne bantuie - invazia Ceausestilor (Opinii)

Joi, 06 Octombrie 2011, ora 23:23
8186 citiri
Trecutul neasanat ne bantuie - invazia Ceausestilor (Opinii)
Foto: Arhiva

"Invazia" Ceausestilor pare fara sfarsit. Ceea ce parea o gaselnita la vreme de seceta jurnalistica estivala, se transforma intr-o constanta. Aproape ca nu e zi in care fosta familie conducatoare sa nu ne invadeze, fara voia ei, ce-i drept, actualitatea. Apar de-a valma dezvaluiri cu o oarecare relevanta politica si detalii picante, marturii suspect de tardive ale unor apropiati ai cuplului prezidential, chestiuni credibile si unele cu autentic iz de fantasmagorie.

Explicatia acestei campanii nu e greu de inteles. Pe de-o parte, din punct de vedere politic, recursul la acea perioada este un mod subtil de a-l mai pocni pe Traian Basescu. Pentru cei care-l detesta in continuare pe Ceausescu, aceste evocari sunt subtil insotite de comparatii cu actualul presedinte, care, nu-i asa?, e chiar mai dictator decat dictatorul.

Pentru cei a caror memorie s-a aplatizat si privesc cu duiosie catre vremurile trecute, pentru ca pe-atunci erau tineri, sanatosi si indragostiti, comparatia cu prezentul, cand sunt mai batrani, mai bolnavi, poate mai siguri si, in mod cert mai nesiguri (caci intotdeauna o puscarie este un loc mai sigur decat viata in libertate) nu poate avea decat o singura concluzie.

Acest infinit serial "Ceasescu" are asadar un substrat manipulator destul de evident, asa cum, in cu totul alt registru, are si monarhismul de care par loviti acum toti politicienii si jurnalistii, care mai ieri nu stiau cum sa-l conteste, daca nu chiar sa-l scuipe pe Regele Mihai. Daca interesul politic o cere, totul devine posibil, asadar.

Dar tot acest demers s-ar fi fasait demult, daca el nu ar fi avut succes la public.

O manipulare este eficienta numai daca manipulatii intra in joc. Daca oamenii nu ar consuma in numar mare dezvaluirile si dezbaterile despre familia Ceausescu ele ar fi incetat rapid, caci nimeni nu-si pierde vremea si resursele aiurea. Asadar, oamenii consuma cu mare aplomb marfa numita Ceasescu. De ce oare? Este o intrebare care ar trebui sa ne preocupe, daca nu chiar sa ne ingrijoreze.

Despre motivele unei parti dintre acesti consumatori am vorbit deja. Sunt nostalgicii dupa propria tinerete si dupa un anumit tip de stabilitate, inadaptatii la economia de piata, care, ce-i drept, in Romania are mai degraba caracteristici de jungla. Dar mai e ceva, aplicabil inclusiv tinerilor care nu au trait acele vremuri sau celor care, dimpotriva, le-au trait si le detesta in continuare ca pe un rau cu mult mai mare decat orice rau actual. Ca pe Raul cel mare.

In cazul lor, curiozitatea are, probabil, alt resort psihologic, ce trebuie cautat nu atat in aplecarea catre senzational (caci a-i numara amantii Elenei Ceasescu nu e foarte diferit de a-i numara amantele lui Stefan Banica), ci mai ales in conturile ramase neincheiate cu istoria.

Anii aceia teribili nu au fost inca disecati cu onestitate si precizie de chirurg sub ochii intregii tarii. Advarurile grele nu au fost spuse, vinovatii nu fost stabiliti in totalitate.

Comunismul romanesc, deci inclusiv sinistra "Epoca de aur", este inca inconjurat de o negura generatoare de legenda. Condamnarea oficiala a comunismului, salutara desigur, a fost mai mult formala, iar raportul Tismaneanu a ramas mai mult un document de biblioteca. Pe ici pe colo a mai facut senzatie cate o carte document, precum "Confesiunile unui cafegiu", dar, per ansamblu, este foarte putin si adevarurile acelor vremuri raman tenebroase.

Nu stiu daca asta se poate schimba si, in niciun caz, prea curand, caci puterea politica si economica a acestei tari este inca in mainile unor oameni, la vedere sau, cel mai adesea, din umbra, care nu au niciun interes ca adevarurile sa fie scoase la iveala integral si conturile cu acea epoca sa fie incheiate, pentru ca ei insisi sunt in centrul multora dintre acele adevaruri. Nu cred ca lustratia mai e posibila altfel decat biologic si pana la desavarsirea ei nu stiu daca este posibil un autentic proces al comunismului.

Si cat timp conturile cu comunsimul si cu familia Ceausescu nu vor fi incheiate, pana cand prin adevar nu vom reusi o exorcizare colectiva, trecutul, cu detaliile lui picante cu tot, ne va bantui si ne va atrage.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Ceausescu dezvaluiri, #Nicolae Ceausescu dictator, #dezvaluiri epoca aur, #documente Ceausescu , #Elena Ceausescu